lauantai 28.3.2020 | 10:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kulttuurikirnulla palkittu Heidi Veikkola jakaa tunnustuksen kaikille Haapavedellä musiikkikasvatustyötä tekeville – Uutta teknologiaa hyödynnetään musiikiopistossakin: tietokone on nykynuorille luonteva väline musiikin tekemisessä

SUVI HYTTINEN
Pe 9.11.2018 klo 12:29

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jokilaaksojen musiikkiopiston rehtori Heidi Veikkola palkittiin torstai-iltana Kulttuurikirnulla pitkäaikaisesta työstä, jota hän on tehnyt Haapaveden musiikkielämän eteenpäin viemiseksi. Musiikkiopiston 50-vuotisjuhlakonsertissa luovutettu tunnustus tuli Veikkolalle täytenä yllätyksenä.

– Näkisin tämän palkintona kaikille Haapavedellä musiikkikasvatustyötä tekeville. Yksin ei kukaan pysty mihinkään. Meillä on musiikkiopistolla erinomaiset, korkeasti koulutetut opettajat, jotka osaavat hyödyntää omaa osaamistaan. Osa heistä on meidän entisiä oppilaita, osa muualta tulleita. On erilaisia taustoja ja kulttuurieroja, mutta silti on hitsauduttu hyvin yhteen. Se näkyy työn tuloksissa hyvällä tavalla, Veikkola summaa.

Ammattitaitoisten opettajien ja lahjakkaiden oppilaiden lisäksi Veikkola nostaa musiikkiopiston toiminnassa tärkeään rooliin lasten huoltajat. – Kun pieni oppilas aloittaa musiikkiopistossa, on huoltajan tuki kaikessa älyttömän tärkeä.

Jokilaaksojen musiikkiopiston vahvuutena Veikkola pitää myös sitä, että klassisen musiikin rinnalla vahvaa osaamista löytyy kevyen musiikin ja kansanmusiikin alueilta.

Kirnun luovuttanut kaupunginjohtaja Antti-Jussi Vahteala kiitteli musiikkiopiston toimivan isona vaikuttajana Haapaveden musiikkielämässä.

– Muusikoksi ei nimittäin synnytä, vaan siihen kouluttaudutaan. Musiikkiopiston pitäminen yhtä aikaa sekä erittäin laadukkaana musiikin koulutusyhteisönä että matalan kynnyksen paikkana vaatii vetäjältään erinomaista johtamistaitoa.

Veikkolan vuodesta 2001 jatkuneella rehtorikaudella musiikkiopistosta on valmistunut satoja musiikin harrastajia ja kymmeniä ammattilaisia, ja musiikkiopistoa on kehitetty vastaamaan asiakkaiden tarpeita.

– Ohjelmaan on tullut mukaan esimerkiksi kevyt musiikki ja musiikkiteknologia. Opetus on viety tämän päivän tasolle myös hyödyntämällä etäopetusta, videoita ja muita uuden teknologian tuomia mahdollisuuksia, Vahteala mainitsi.

Heidi Veikkola kertoo, että tästä syksystä lähtien musiikkiopistossa on voinut opiskella pääaineena instrumenttien lisäksi myös sävellystä ja musiikkiteknologiaa.

– Sen ei tarvitse olla soitin, minkä kautta itseilmaisu tapahtuu. Kun ottaa huomioon, missä ympäristössä nykynuoret ovat kasvaneet, on luontevaa, että musiikin tekemisen välineenä on tietokone.

– Musiikkiopiston täytyy olla hereillä ja kuunnella, mitä oppilaat haluavat. Oppilaita vartenhan musiikkiopisto on olemassa, Veikkola toteaa.

Kevyt musiikki ja bänditoiminta ovat Veikkolan mukaan tämän päivän juttuja, jotka houkuttelevat nuoria.

– Yhdessä tekeminen ja musisoiminen ovat sitä, mistä nuoret tykkäävät paljon. Kevyen musiikin suosio näkyy siinäkin, että kitaraoppilaiksi on paljon hakijoita.

Suosituimman soittimen paikkaa musiikkiopistoissa koko valtakunnankin tasolla pitää edelleen piano.

Musiikin maisteriopinnoissa Veikkolan oma pääaine on ollut laulu. Huilua ja pianoa hän on soittanut lapsesta saakka. Aikuisena mukaan on tullut avainviulu.

– Nykyään soitan sen verran kun kerkeän. Minulla on kaksi lasta, jotka ovat menossa kovaa vauhtia musiikkialalle, joten heille saan toimia säestäjänä.

Musiikkia Heidi kuuntelee työmatkoilla ajellessaan Haapaveden ja Nivalan väliä.

– Riippuu tilanteesta mitä kuuntelen. Se voi olla kansanmusiikkia, heviä tai joskus vaikka oopperaa. Minulla on aika laaja musiikkimaku.

Kulttuurikirnun saajan valitsee kaupungin vapaa-aikatoiminnan lautakunta. Se on jaettu jo vuodesta 1979 lähtien. Kuusi kertaa palkinto on myönnetty kahdelle henkilölle ja kerran isommalle kokoonpanolle eli Justimus-ryhmälle viime vuonna.

#