lauantai 5.12.2020 | 06:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vanhat soittokaverit Harmaala ja Yli-Kotila esiintyivät Haapavesi Folkeilla

Ma 2.7.2018 klo 18:00 | päivitetty ti 12:06

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

ROOSA SARAJÄRVI

Folkkien Verstaalla esiintyi perjantai-iltana paikallinen kokoonpano, Harmaala & Yli-Kotila Company. Kitaraduossa nähtiin ja kuultiin Sami Harmaala ja Juha Yli-Kotila sekä esityksen loppupuolella kontrabassossa Juha Pakkala ja rummuissa Okko Saastamoinen.

Harmaala ja Yli-Kotila ovat toisilleen tuttuja soittokavereita jo yli kymmenen vuoden takaa. Viime kesän Folkkien jameissa idea yhteisestä esityksestä alkoi kyteä.

– Muutin vuoden 2014 alussa pois Haapavedeltä, jolloin soitto jäi vähemmälle, koska työ otti enemmän aikaa. Folk-viikko ja jamit ovat olleet aina henkireikä, jossa on päässyt hetkeksi soittelemaan, kertoo Harmaala.

– Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin tuntumaan, ettei ole pitkään aikaan päässyt kunnolla soittamaan akustista kitaraa. Juha linkkasi minulle Facebookissa biisin, jonka jälkeen aloimme sitten suunnittelemaan tätä.

Yli-Kotila kiittelee, että keikan järjestäminen Folkeille onnistui.

– Meillä on kotikentän etu, että tällainen pystytään täällä tekemään. Ehdotin Teijalle keikkaa ja meihin luotettiin, vaikkei mitään näyttöä soitosta ollut.

Harmaala kertoo aloittaneensa soittamisen Haapaveden musiikkiopistossa vuonna 2002.

– Sami oli kitaransoitossa minun ensimmäinen pedioppilas, eli musiikkipedagogiikan opintojen harjoitusoppilas, Yli-Kotila lisää.

Yhteistä intensiivistä soittoa kestikin sitten seuraavat 12 vuotta.

– Meistä tuli soittokaverit ja ollaan tehty yhdessä paljon erilaisia projekteja, Yli-Kotila kertoo.

– Juha johti myös kahta bändiä, missä soitin, Harmaala lisää.

Noin tunnin kestävässä settilistassa kuultiin palasia yhteisiltä soittovuosilta: covereita sekä itse tehtyjä biisejä. Yksi tällaisista oli Samin vielä samana päivänä valmistelema biisi, jonka inspiraation lähteenä oli toiminut Folkit ja kotiseutu.

– Menemme kitarapää edellä. Se oli meillä jo heti alussa pointtina, millä lähdettiin tätä suunnittelemaan, kaksikko toteaa.

Myös improvisaatio oli iso osa esitystä.

– Se mistä olen iloinen Juhan pedagogiikassa, on improaminen ja oman tilan luominen soittaessa. Jokaisella kerralla biisi on erilainen, Harmaala kertoo.

Yli-Kotilalla piti Folkeilla kiirettä. Hän esiintyi niin Nelli Ikola-Heiskan, MB:n, Harmaalan kuin Guardia Nuevan kanssa, jossa solistina toimi Arja Koriseva.

– Kyseessä on tangoyhtye, joka perustettiin Kokkolassa vuonna 2001. Opiskelin tuolloin Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa, joten liityin orkesteriin vuonna 2002.

Lisäksi hän hoiti Folkkien backlinen, eli huolehti esiintyjien soittimista.

– Tunnen kattavasti paikalliset soittajat sekä soitinkattaukset, joten minun oli se homma helppo hoitaa.

Harmaala on tunnettu erityisesti Justimusten kautta, mutta on lisäksi äärimmäisen lahjakas muusikkona. Ovi olisi auennut Sibelius Akatemian kansanmusiikin puolelle, mutta Harmaala päätti kuitenkin tällä kertaa sulkea oven.

– En halua tehdä mitään keskinkertaisesti ja koin, ettei resurssini olisi nyt riittäneet.

– Minulla on ollut aina painava vaaka musan ja komedian välillä. Justimus otti pääväylän, mutta olen jäänyt kaipaamaan musiikkia.

Harmaala vastaa Justimusten sävellyksistä, mutta sanoo sen olevan kuitenkin vain hauskaa harrastusjuttua. Poissuljettua ei kuitenkaan oman musiikin tekeminen tulevaisuudessa ole.

– Minulla on suunnitelmia, miten alkaisin olemaan arjessa enemmän tekemisissä musiikin kanssa. Kaipaan lisää musiikkia ja ylipäätään kansanmusiikkia elämääni, hän kertoo.

Katso video, jossa Harmaala laulaa tekemäänsä biisiä. Löydät sen täältä!

#