lauantai 5.12.2020 | 07:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapaveden Urheilijat on vuoden 2018 Turvenuija – Monilajiseuran tulevaisuus näyttää jatkossakin valoisalta

Ke 27.6.2018 klo 18:05 | päivitetty ke 20:06

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

ROOSA SARAJÄRVI

Haapaveden Folk-markkinoilla julistettiin juuri vuoden 2018 Turvenuija. Arvonimi meni tänä vuonna Haapaveden Urheilijat ry:lle ja sen vastaanotti seuran puheenjohtaja Juha Aho.

Haapaveden Yrittäjät ovat vuodesta 1987 asti luovuttaneet Turvenuija -arvonimen sellaiselle haapavetiselle henkilölle tai toimijalle, joka on toiminnallaan tukenut Haapaveden myönteistä kehitystä. Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Lehtonen kertoi, miksi Haapaveden Urheilijat valittiin tämän vuoden Turvenuijaksi.

– Haapaveden Urheilijat on pitkäikäinen ja vahva seura, joka mahdollistaa laajat urheilumahdollisuudet joka ikäluokalle. Lisäksi seura tuo Haapaveden ilmi erilaisten urheilutapahtumien, kuten Korkatti Trail Runin kautta.

Turvenuijaa oli mahdollista äänestää ennakkoon. Haapaveden Urheilijat saivat Lehtosen mukaan jonkin verran ääniä, joka myös osaltaan vaikutti vuoden Turvenuijan valintaan.

Haapaveden Urheilijat eli HaU täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Seuran perustajaa ei tarkemmin tiedetä, mutta toiminnan tarkoitus on säilynyt samanlaisena.

– Seura järjestää ja mahdollistaa jäsenilleen monipuolista ja monitasoista urheilutoimintaa. Vastaavanlainen lause on jo seuraa perustettaessa kirjattu virallisiin sääntöihin, joka pitää edelleen paikkaansa, kertoo seuran puheenjohtaja Juha Aho.

HaU:n jäsenmäärä on tällä hetkellä noin 400-500. Seuran koko toimintaa katsoessa väkimäärä on kuitenkin suurempi.

– Seuran toiminta ei tarkoita sitä, että jos ei ole jäsen, ei voisi olla lainkaan mukana toiminnassa.

HaU on monilajiseura, jolla on tällä hetkellä toiminnassa seitsemän eri urheilulajia: jääkiekko, hiihto, yleisurheilu, suunnistus, frisbeegolf, salibandy ja pesäpallo.

– Olen tähän itse erittäin tyytyväinen. Olosuhteet ovat meillä lajiin kuin lajiin huipussa mallissa.

– Toiminta kuitenkin vaihtuu vuosittain, mutta seitsemällä lajilla on menty nyt pari vuotta. Kun seura perustettiin, toiminnassa oli tuolloin neljä lajia.

HaU:n toimintaan kuuluu muutakin, kuin erilaisten urheilulajien tarjoaminen.

– Olemme viiden vuoden aikana melko aktiivisesti olleet mukana rakentamassa liikuntapaikkoja. Esimerkiksi Aakonvuorta olemme rakentaneet monen lajin tapahtumakeskukseksi.

Suurempia urheilutapahtumia HaU:lla on aiemmin mainitun Korkatti Trail Runin lisäksi Kalajokilaakson iltarastit sekä Kansalliset hiihdot.

– Juhlavuoden kunniaksi olemme ajatelleet, että jokainen laji miettisi jotain extraa.

Yksi tällainen tapahtuma on heinä-elokuussa järjestettävä Rajoilla pyöräillen, jossa tarkoituksena on pyöräillä jokaiselle eri Haapaveden rajakunnan rajalle. Kyseessä ei ole kilpailu vaan matalan kynnyksen liikuntatapahtuma.

Yhteistyö Haapaveden Yrittäjien kanssa on HaU:lle elinehto, jossa toiminnan tukeminen on molemminpuolista.

– Yrittäjät sponsoroivat meitä muun muassa yleisurheilussa ja jääkiekossa, kun taas me autamme heitä esimerkiksi Halpa-Hallin markkinoiden kanssa. Kun rakennamme liikuntapaikkoja, hyödynnämme myös silloin paikallisia yrityksiä.

Lisäksi HaU tekee paljon yhteistyötä ProForestin kanssa, jonka jatkuminen on HaU:lle merkittävä asia.

– Rakennamme yhdessä aluetta, joka mahdollistaa sekä tapahtuman että meidän kasvun.

– Suunnitelmissa on, että rakennamme Aakonvuorelle leikkikentän. Se palvelee lapsiperheitä niin messujen aikana, kuin meidän omissa tapahtumissakin.

Tulevaisuuden suunnitelmina HaU:lla on leikkikentän lisäksi lähteä rakentamaan lumimaahan juoksuportaat.

– Se olisi jälleen yksi semmoinen asia, joka toisi Haapavettä tunnetuksi. Lisäksi meillä on olosuhteet, mihin voidaan sellainen rakentaa. Vaikka kyseessä onkin melko pieni juttu, koostuu monesta pienestä jutusta lopulta iso juttu.

Ahon mielestä seuran tulevaisuus näyttää valoisalta.

– Minulla ei ole lainkaan huolestunut fiilis, päinvastoin. Suunta on koko ajan ylöspäin. Harrastajan määrä ei mene niin kuin paikkakunnan väkiluvun määrä.

Hän korostaa, ettei seuran tavoitteena ole panostaa huippu-urheiluun vaan siihen, että jokaisella olisi koosta, iästä tai tasosta riippumatta mahdollisuus liikkua ja että mahdollisimman moni lähti liikkeelle.

– Tavoitteenamme on myös, että saataisiin lapsille ja nuorille sytytettyä kipinä urheiluun ja opettaa heille elämäntapa, jossa liikkuminen kuuluu arkeen.

Turvenuija-arvonimi tuli Aholle positiivisena yllätyksenä.

– Kukaan ei tee tätä palkallisena, vaan pelkästään harrastustoimintana, joka vaatii aikaa ja muuta. Tuntuu mukavalta, että saadaan tunnustusta työstä, jota tehdään. Otamme sen niin, että tämä on ollut oikeasuuntaista työtä.

Aho painottaa sitä, että titteli ei tule pelkästään johtokunnalle tai hänelle itselleen, vaan koko seuralle: Jokaiselle, joka on ollut jollain tapaa toiminnassa mukana.

– Nyt on sellainen olo, että se aika, vaiva ja työ mitä aikaisempi sukupolvi on tehnyt ja jota olemme yrittäneet jatkaa, on onnistunut. Toivon, että tämä rohkaisee jokaista miettimään, mikä olisi se oma juttu, jolla voisi parantaa oman paikkakuntansa oloa.

Juha Aho kommentoi fiiliksiään myös videolle, katso se täältä!

#