lauantai 5.12.2020 | 07:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Folk-viikko käynnistyi tänään – Folk-kursseilla vajaa 300 oppilasta

Ma 25.6.2018 klo 17:30 | päivitetty ma 22:48

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

ROOSA SARAJÄRVI

Haapavedellä käynnistyi tänään Folk-viikko. Ennen viikonlopun 30-juhlavuotista festivaalia järjestetään kuitenkin Folkkien kesäkurssit 32. kerran. Tänä vuonna kursseille on ilmoittautunut jopa vajaa 300 oppilasta.

– Hirveesti porukkaa. Jos kamariorkesteri lasketaan mukaan, pyörii opiston, kirkon ja mäkirinteen ympärillä noin 280 ihmistä, kertoo Folk-kursseista vastaava Timo Hannula.

Kursseille on ilmoittautunut paikallisia, mutta suurin osa tulee yhä muualta.

– Paikallinen osuus on aina merkittävä, etenkin lapset, sekä pääkaupunkiseutu.

– Täällä kansainvälisyyskasvatus on parhaimmillaan, Hannula toteaa.

Tarjonta Folk-kursseilla on tänäkin vuonna todella monipuolinen.

– Laulu on ykkönen ja ukulele kakkonen. Myös erilliskurssit vetää hyvin oppilaita, etenkin laulunkieli ja tanssikurssit ovat hyvin suosittuja, Hannula kertoo.

Perinteisten soitinkurssien lisäksi Folk-kursseilla nähdään pitkästä aikaa myös kurkkulaulua ja laululeikkejä.

– Perinteisellä mennään. Uusille kursseille pitää kuitenkin olla kysyntää, mutta pyrimme niitä järjestämään, jos joku kysyy, Hannula lisää.

Maanantaina workshopin viulun soittamisesta pitivät tanskalainen Andreas Tophoj sekä irlantilainen Niamh Ni Charra, joka soitti viulun lisäksi myös concertinaa. Voit katsoa pätkän hänen soitostaan täältä. Workshopin jälkeen alkoivat kurssit, joissa oppilaat saivat opetusta suoraan ammattilaisilta.

Niamhin mielestä ensimmäinen tunti meni hyvin. Hän opettaa kursseillaan viulun soittamista irlantilaisen kansanmusiikin tapaan.

– Oli todella kivaa. Opetin heille perusteet, jotta he voivat myöhemmin opetella soittamaan lisää. Lisäksi opetin heitä sekä kuuntelemaan että soittamaan oman korvan avulla.

– Tärkeintä on, että ei stressaa liikaa. Täällä kuitenkin oppii koko ajan paljon uusia asioita ja saa informaatiota joka suunnasta.

Irlantilainen kansanmusiikki on nopeatempoista tanssimusiikkia, jossa tärkeää on vain jatkaa soittamista.

– Irlantilainen kansanmusiikki on hyvin vanha perinne, jota on tärkeää levittää seuraaville sukupolville.

– Soittaessa tärkeintä on kuitenkin pitää hauskaa, Niamh painottaa.

Opettamisen lisäksi hän tulee myös esiintymään viikonloppuna.

– Soitan lauantai-iltana bändini kanssa, jossa olen soittanut nyt kymmenen vuoden ajan.

Tämä on hänelle ensimmäinen kerta Haapavedellä ja Folkeilla.

– Soitin kaksi vuotta sitten irkkufestareilla Oulussa. Se oli ensimmäinen kertani Suomessa.

Yksi Niamhin kurssille osallistunut oli oululainen Johanna Laurila. Tämä on hänelle kolmas kerta Folk-kursseilla.

– Kurssit on lähtenyt hyvin käyntiin ja aivot ovat päässeet jo hyvin muussaantumaan.

– Ei pidä kuitenkaan ottaa liian vakavasti, sillä jännitys estää ainakin itselläni biisin omaksumista. Tärkeintä on, että kokeilee.

Ensimmäisen kerran hän päätyi Folk-kurssille ystävänsä suosittelemana.

– Hämmästyin siitä, että tällaista on Suomessa ja että täältä löytyy niin paljon eri musiikkityylejä.

Laurila on soittanut viulua 8-vuotiaasta asti. Tällä hetkellä hän soittaa useamman bändin kanssa sekä äänittää musiikkia.

– Lisäksi esiinnyn perjantaina Marko Siekkisen ja Toivoniemen reservaatin kanssa.

Ensi torstaina alkava 30. Haapavesi Folk Music Festival tarjoaa yleisölle genrerajoja ylittäviä musiikkielämyksiä, kansanmusiikin huippunimiä sekä kotimaisia tähtiartisteja. Festivaalia vietetään 28.-30.6.

Kotimaisista tähtiartisteista festivaalilla kuullaan torstai-iltana Scandinavian Music Groupia, perjantaina päälavan valtaavat Erja Lyytinen sekä Paleface & Laitakaupungin orkesteri ja lauantaina kaikkien aikojen tangokuningattareksikin tituleerattu Arja Koriseva kokkolalaisen Guardia Nueva -orkesterin solistina. Maailmaa kiertävä, rock-klassikoita bluegrass-otteella uudistava Steve 'n' Seagulls saapuu myös Haapavedelle lauantai-iltana.

Amerikkalainen, irlantilainen ja pohjoismainen kansanmusiikki ovat tuttuun tapaan esillä, ja lisäksi tänä vuonna artisteja tulee Brasiliasta, Unkarista ja Virosta. Haapaveden kamariorkesteri vierailijoineen esittäytyy jälleen perjantaina ja lapsille tarjoillaan lauantai-iltapäivänä juhlavat Folk-synttärit, pääesiintyjänä Orffit. Sisarukset Soila, Petteri ja Jyri Sariola ovat valmistaneet Folkeille isoisänsä, Haapavedellä syntyneen Martti Pokelan musiikkiin pohjautuvan teoksen, joka saa historiaa henkivät puitteet vanhan meijerin tiloissa Kulttuurikeskus Kirnussa.

Festivaalin historia on myös viimein saatu koottua yksien kansien väliin, festivaalin teossa alusta lähtien mukana olleen, haapavetissyntyisen toimittaja Sauli Heikkilän toimesta. Folkit! – Haapavesi Folk Music Festivalin juhlakirja julkaistaan torstaina 28.6. festivaalisalissa. Kirja käy läpi Folkkien historian vuosi vuodelta, ja mukana on paljon valokuvamateriaalia sekä niin festivaalivieraiden kuin olennaisesti festivaaliin liittyvien henkilöidenkin muistoja ja haastatteluja. Festivaalialueen valokuvanäyttely tarjoaa myös mahdollisuuden palata Folkkien menneisiin vuosiin.

Tänä vuonna tapahtuma tekee yhteistyötä Haapaveden Yrittäjät ry:n kanssa. Yrittäjät järjestävät viikolla kaksipäiväiset Folk-markkinat, jotka myös tuovat Haapavedelle väkeä lähialueelta. Festivaali puolestaan jalkautuu kaupungin kauppaliikkeisiin ja markkinoille musiikin ja festivaalisomistuksen myötä.

Folkkien ohjelmaan kuuluvat myös monipuoliset kirkkokonsertit. Ensi perjantain konsertissa Haapaveden kamariorkesteri kulkee rakkauden ja intohimojen teitä. Tunteiden sanansaattajina ovat orkesterin omat solistit. Konserttimestari Lotta Laaksonen soittaa Ludvig van Beethovenin romanssin F- duuri ja Camile Saint -Saënsin romanssin F esittää käyrätorvisti Iiro Koskinen. Giovanni Bottesinin duon Passione amorosa kontrabassoille soittavat Oskarit, Hannula ja Hanhikoski. Nelli Ikola-Heiska laulaa Hakon solistina Toni Edelmanin laulun Sua aattelen, jonka on sovittanut Timo Alakotila. Perinteisesti konsertissa on mukana myös Folkin ulkomaisia esiintyjiä ja tällä kertaa Irlannista ja Unkarista. Tuoretta ohjelmistoa on osa Kesä Krishna Nagarajan jouhikkokonsertosta. Sen taituroi Ilkka Heinonen. Hako jatkaa Sibeliuksen sinfonioiden esittämistä ja konsertin päätteeksi vuorossa on sinfonia nro 3. Konsertin johtaa Timo Hannula.

Lauantain kirkkokonsertit aloittavat sopraano Tuuli Lindeberg ja jouhikonsoittaja Ilkka Heinonen joiden konsertissa keskiaikaiset Piae Cantiones –sävelmät yhdistyvät karjalaiseen jouhikkotraditioon. Kozlovskin ja kumppaneiden tämänvuotisessa ohjelmassa on sekoitus venäläistä ja ranskalaista musiikkia. Teoksina mm. Medtnerin sonatti viululle ja pianolle, Rahmaninovin pianotrio, Saint-Saensin sonaatti fagotille ja pianolle sekä H.Duparcin ranskalaisia lauluja. Pianisti Kirill Kozlovskin lisäksi konsertissa esiintyvät Janne Jääskelä viulu, Tatu Ahola sello, Dora Migroczi fagotti ja Saara-Maija Strandmann laulu.

KOMMENTTI

30-vuotiaalla Folk Music Festivaalilla monipuolinen ohjelmakattaus

#