MAINOS

Tasapainolauta yllättää monikäyttöisyydellään

MAINOS

Usko tai älä, tasapainolaudat ovat samalla sekä todella monikäyttöisiä kuntolaitteita että sopivat kaikille liikkujille lähtötasosta, sukupuolesta tai iästä riippumatta. Tasapainolautojen tehtävänä on tuoda monipuolisuutta treeniin epävakaan alustan kautta, jonka avulla voit parantaa tasapainoa, kehittää keskivartalon syviä vatsalihaksia sekä harjoittaa asentoaistia.

Treenaaminen tasapainolaudalla

Kuten aikaisemmin jo todettiin, tasapainolauta auttaa parantamaan tasapainoa. Tarvitsemme tasapainoa monissa päivittäisessä askareissamme aina kävelystä ja juoksusta vaikkapa pyörällä ajamiseen, sängystä ylös nousemiseen, kenkien pukemiseen ja työntekoon. Tarvitsemme siis tasapainoa lähes kaikessa, mitä teemme. Tasapainon avulla pysymme pystyssä ja pystymme ohjaamaan vartalon liikettämme siihen suuntaan, minne haluamme sen menevän.

Tasapaino on siis äärimmäisen tärkeä taito, jota tarvitsemme kaiken ikäisinä. Hyvällä tasapainolla edistämme sekä lihastemme hyvinvointia että ehkäisemme erilaisia vammoja, koska hyvä tasapaino pelastaa meidät monelta kaatumiselta ja loukkaantumiselta niin arjessa kuin vapaa-ajan harrastuksissa.

Tasapainolaudalla treenaaminen sopii kaikille. Mikä parasta, tasapainolauta ei vie paljoa tilaa, joten sitä on kätevä säilyttää vaikka olohuoneen sohvan alla. Tasapainolautoja käytetään laajasti myös hyvinvointiin keskittyvissä palveluissa, joten olet kenties törmännyt niihin esimerkiksi kuntosalilla, fysioterapiassa tai vaikkapa kehonhallinnan tunneilla. Tasapainolauta tarjoaa monipuolista liikuntaa liikkujan omia tarpeita mukaillen; halusit sitten hyödyntää sitä työpäivän taukotilassa istumatyössä koville joutuvien vatsa- ja selkälihasten treenaamiseen taikka tehdä lihaskuntoharjoituksia illalla kotona lempiohjelmasi ääressä.

Säännöllisen tasapainoharjoittelun ansiosta onnistut sekä lyhentämään kehosi reaktioaikaa että parantamaan asentoaistisi toimintaa. Tämän lisäksi tasapainolaudat sopivat loistavasti keskivartalon syvien lihasten vahvistamiseen kuin myös koko kehon kokonaisvaltaiseen lihaskuntoharjoitteluun. Tasapainolaudan käyttö tuo myös vaihtelua treenaamiseen ja laittaa lihaksesi työskentelemään haastavalla, mutta samalla hauskalla tavalla.

Näin harjoittelet tasapainolaudalla tehokkaasti

Tasapainolaudan tehokkuus perustuu siihen, että epävakaa alusta laittaa kehomme tekemään töitä alituiseen tahtiin korjatakseen asentoaan ja pitääkseen meidät pystyssä. Tämä harjoitus puolestaan saa useat eri lihakset ja nivelet toimimaan yhtä aikaa.

Tasapainolaudan käyttö tuo haastetta myös kokeneemman treenaajan rutiiniin ja jopa monet ammattiurheilijat käyttävät sitä apuna harjoitusohjelmassaan. Mikä parasta, teit tasapainolaudalla sitten mitä liikettä tahansa, treenaat alituiseen myös syviä vatsalihaksiasi, joilla on tärkeä tehtävä oikean asennon ja ryhdin ylläpidossa. Treenatut syvät vatsalihakset tukevat paremmin myös selkää, joten voit huomata harjoittelun edetessä kuinka selkäsi vahvistuu, jolloin kärsit myös vähemmän selkäkivuista.

Tasapainolauta sopii monenlaiseen lihaskuntoharjoitteluun. Voit siis tehdä sen päällä esimerkiksi vatsalihasliikkeita, lankutusta tai punnerruksia. Lauta kestää hyvin myös painoa, joten voit kokeilla rohkeasti myös jalkojen kyykkyjä tai maastavetoa laudan päällä. Treenin tehon nostattamiseksi voit ottaa mukaan myös käsipainot tai jumppanauhan.

Harjoituksen intensiteettiä on mahdollista säätää oman kunnon mukaan. Koska kyseessä on epävakaa alusta, liikkeet on hyvä opetella tekemään heti alusta alkaen hitaasti ja hallitusti. Vaikka kunto sen sallisi, aloita aina helpommilla harjoituksilla ja nostata harjoituksen intensiteettiä sen mukaan, miten kehosi tottuu tasapainolautaan.

Katso kaikki tasapainolaudat täältä: https://gorillasports.fi/504-tasapainolaudat