Pääkirjoitukset

Vaalitaan perintöä - 27. huhtikuuta vietetään kansallista veteraanipäivää

Torstaina vietetään kansallista veteraanipäivää ensimmäisen kerran Nato-maana. Lapin sota päättyi 27. huhtikuuta 1945, kun viimeisetkin saksalaissotilaat vetäytyivät maasta. Tuo päivä on jäänyt Suomen puolustusvoimien viimeisimmäksi sotapäiväksi ja toivottavasti pysyykin sellaisena.

Sotiemme veteraaneja on jäljellä vielä 2600 henkilöä, joista reilut tuhat miehiä ja loput naisia. Veteraanien keski-ikä on noussut jo 98 vuoteen. Sata vuotta täyttäneitä on noin 350. Haapavedellä on jäljellä enää jäljellä sotaveteraani Otto Halmetoja sekä vajaat parikymmentä veteraanien leskeä.

On tärkeää, että liki kuusi vuosikymmentä ansiokasta työtään tehnyt Haapaveden sotaveteraaniyhdistys jatkaa toimintaansa niin kauan kuin on veteraaneja. Pian kuitenkin tulee se aika, jolloin yhtään toisen maailmansodan veteraania ei ole elossa. Se ei poista veteraanisukupolven itsenäisyytemme eteen tekemän työn muistamisen tärkeyttä. Tätä varten on jo valmistauduttu perustamalla veteraaniperintöä vaalivia perinneyhdistyksiä. Tällainen on myös Haapavedellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Veteraanisukupolvien työn kunnioitukselle ja esillä pitämiselle on tulevaisuudessakin tarvetta. Nuori polvi on kiinnostunut omasta historiastaan, jossa tärkeä rooli on sodilla. Jokainen tarina tuolta ajalta niin etulinjasta kuin kotirintamaltakin ansaitsee tulla kerrotuksi ja tallennetuksi. On hyvä, että perinneyhdistys tekee tätä työtä.

27. huhtikuuta lehdessä julkaisemme haapavetisen Toivo Hyrylän kirjoituksen kokemuskstaan rintamalla. Hänen sotamuistelmissa viuhuvat kuulat, ihmiset haavoittuvat ja kuolevat, mutta myös selviävät hengissä. Digistä voit lukea puolestaan Taavi Törmälehdon kirjoittamat muistelmat “mummun Kalevista” eli Väinö Juho Kalevi Savelasta.

Veteraanisukupolvien työn kunnoitukselle ja esillä pitämiselle on tulevaisuudessakin tarvetta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä