Viihde

Ulla ja Mira yhdistävät osaamisensa Utumediassa – Yritysten verkkosivujen rakentaminen tuo haapavetiselle mainostoimistolle työtä ympäri maata

Mira Haukipuro ja Ulla Hiltunen pyörittävät mainostoimisto Utumediaa tällä hetkellä päivätöidensä ja opintojensa ohessa.
Mira Haukipuro ja Ulla Hiltunen pyörittävät mainostoimisto Utumediaa tällä hetkellä päivätöidensä ja opintojensa ohessa. Kuva: Suvi Hyttinen

Ulla Hiltunen jaMira Haukipuro yhdistivät vuosi sitten osaamisensa ja perustivat Haapavedelle uuden yrityksen, mainostoimisto Utumedian. Yritystoiminta on molemmille tällä hetkellä sivutyötä, mutta tekemistä on riittänyt niin paljon, että tulevaisuuden haaveissa kaksikolla on keskittyä mainosalaan täysipäiväisesti.

Eniten Utumediaa työllistävät yritysten nettisivut ja verkkokaupat. Ulla keskittyy sivustojen visuaaliseen suunnitteluun, Mira tekniseen toteutukseen. Asiakkaita yrityksellä on ympäri maata, suurin osa Etelä-Suomesta. Edustettuna ovat olleet alat laidasta laitaan, viemärifirmasta jalkahoitolaan.

– Yllättävän paljon löytyy vielä yrityksiä, joilla ei ole lainkaan verkkosivuja. Tai sitten sivut on niin vanhat, etteivät ne enää oikein toimi, Mira kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paljon on myös yrityksiä, jotka luottavat pelkän Facebookin voimaan.

– Pikkuhiljaa yrittäjät alkavat kuitenkin heräämään siihen, etteivät pelkät Facebook-sivut riitä kotisivuiksi. Facebook rajoittaa yritysten näkyvyyttä koko ajan enemmän ja enemmän, eivätkä nuoret nykyään edes välttämättä ole Facebookissa. Oma kotisivu on netissä ainoa paikka, joka on kokonaan yrittäjän omassa hallinnassa, Ulla jatkaa.

Verkkosivujen suunnittelussa lähdetään liikkeelle siitä, mitkä ovat yrityksen tarpeet sivuille. Tietoa täytyy löytyä tarpeeksi, mutta ei liikaa.

– Sisällön jälkeen mietitään värimaailma ja visuaalinen ilme yrityksen brändin mukaisesti. Jos sellaista ei oikein ole, tulee sekin samalla määriteltyä, Ulla kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaiken A ja O verkkosivujen rakentamisessa on yrittäjien mukaan hakukoneoptimointi eli se, että sivut löytyvät helposti esimerkiksi Google-haulla.

– Sivuilta täytyy löytyä tarpeeksi ja nimenomaan olennaista tietoa yrityksen palveluista, jotta hakukone löytää ne. Ja tietojen täytyy löytyä helposti, eikä monen klikkauksen päästä. Tärkeää on sekin, että sivut latautuvat nopeasti, yrittäjät selventävät.

– Sisältö täytyy myös pitää ajan tasalla. Google arvostaa sitä, että sivuille päivitettäisiin jotakin kerran viikossa. Siten ne pysyvät aktiivisina, Mira mainitsee.

Yrittäjyyden ohessa sekä Mira että Ulla opiskelevat media-alaa. Mira on juuri valmistumassa webdesigneriksi ja Ulla keväällä graafiseksi suunnittelijaksi. Molempien suunnitelmissa on myös jatkaa opintoja eteenpäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opiskelujen ja yrittäjyyden ohessa kaksikolla on päivätyöt muualla: Ullalla käsityöliike Naputiinassa ja Miralla Valion tuotantosihteerinä. Vapaa-ajan ongelmista kumpikaan ei ole kuluneen vuoden aikana kärsinyt.

– Käytännössä on oltu koko ajan töissä, paitsi kesällä otettiin tietoisesti rennommin. Tämä vain on niin mukavaa hommaa, että sitä jaksaa. Kun illalla menee koneelle ja alkaa tehdä yrityksen hommia, siihen vain juuttuu ja yhtäkkiä huomaa että onkin jo yö, Ulla tuumii.

Mira on tehnyt verkkosivuja jo aiemminkin, mutta enemmän harrastusmielessä.

– Tuntuu tosi mukavalta, että nyt on toinen ihminen kaverina miettimässä asioita. Me täydennetään tosi hyvin toisiamme. Ullalla on tosi hieno visuaalinen silmä, Mira kiittelee.

Ulla Hiltunen on lähtöisin Nivalasta, mutta muutti Haapavedelle puolisonsa perässä jo 20 vuotta sitten. Nelilapsinen perhe asuu Mieluskylällä.

Aiemmalta koulutukseltaan Ulla on puutarhuri ja floristi.

– Vieläkin saatan joskus morsiuskimpun tehdä, jos joku pyytää, mutta se on vain harrastusta.

– Vapaalla olen kotihiiri. Hoitelen kanoja ja koiria, teen puutarhahommia ja kaikenlaisia käsitöitä.

Mira Haukipuro on työskennellyt pitkään Valiolla, ja haapavetiset tuntevat hänet myös vaateliike Pujenkon yrittäjänä. Pari vuotta toimineen vaateliikkeen hän lopetti syksyllä 2018.

– Minua haastateltiin sen tiimoilta Haapavesi-lehteen, ja siitä Utumedia oikeastaan sai alkunsa. Kerroin jutussa, että olen lähdössä opiskelemaan verkkosivujen suunnittelua. Ulla oli myös aloittelemassa opintoja ja otti yhteyttä luettuaan jutun. Aika pian meillä oli jo yritys pystyssä.

Vattukylällä asuvan Miran perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta. Vapaalla hän harrastaa liikuntaa ja musiikkia.

– Laulan ja toimin säveltäjänä Cuulas-triossa. Nyt on taas innostuttu tekemään uusia lauluja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä