Pääkirjoitukset

Tuulivoimastrategia on pohja kestävälle päätöksenteolle, ei tuulivoiman torppaamiselle

Kuva: Kuvänkäsittely Olli Salo

25 henkilöä on tehnyt kuntalaisaloitteen tuulivoimastrategian laatimisesta Haapavedelle. Samansuuntaiset valtuustoaloitteet kuultiin Haapavesi-ryhmältä ja Perussuomalaisilta jo syystalvesta.

Koska tuulivoima aiheuttaa voimakkaita hegemonioita puolesta ja vastaan, pitää tuulivoimahankkeiden tulevaisuudesta pystyä keskustelemaan avoimesti, ilman poteroihin linnoittautumista. Se on lähtökohta sille, että strategian laadinnalta voi edes odottaa tuloksia. Pitää myös sopia siitä, edistetäänkö uusia tuulipuistoja samanaikaisesti vai pysäytetäänkö niiden suunnittelu asian selvittämisen ajaksi.

Tuulivoimastrategiaa tarvitaan, jotta tuulipuistoja voidaan rakentaa hallitusti. Kokonaiskuvan kannalta maakuntakaava ei ole riittävän tarkka tällaiseen tarkasteluun, mutta toisaalta yksi kunta voi olla alueena liian pieni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Strategiasta ei saa tulla este tuulivoiman rakentamiselle, mutta toisaalta myllyjä ei saa rakentaa hinnalla, millä hyvänsä. Neutraalit faktat tarjoavat lisää tietoa. Strategia on pohja kestävälle päätöksenteolle niin kaavoituksen kuin lupapäätöstenkin osalta. Parhaimmillaan strategia antaa kehykset tuulivoimaloille koko elinkaaren ajaksi.

Karsikkaalle parhaillaan suunnittelussa olevat myllyt vaatisivat liki 500 työssäkäyvän ihmisen muuton Haapavedelle, jotta samainen veromäärä saataisiin kasaan.

Tuulivoima on ekologista energiaa ja monelle tämän alueen kunnalle talouden pelastus. Kunnallisneuvos Ville Saukkoa lainatakseni yksi mylly tuo kaupungin kassaan yhtä paljon veroeuroja kun 15 palkansaajaa. Tämä tarkoittaa, että Karsikkaalle parhaillaan suunnittelussa olevat myllyt vaatisivat liki 500 työssäkäyvän ihmisen muuton Haapavedelle, jotta samainen veromäärä saataisiin kasaan.

Tuulivoimastrategian pitää olla pohja kestävälle päätöksenteolle, ei tuulivoiman torppaamiselle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä