Mistä tunnistan turvallisen lainan?

Kuva:

MAINOS - SALDO.COM -

Kun lainan ottaminen on mietinnässä – oli lainan ottamisen peruste sitten mikä tahansa, ovat turvallisuus sekä pieni korko yhtenä tärkeimmistä asioista, mitä lainanottajat miettivät. Listasimme tärkeimpiä asioita mitä kannattaa ottaa huomioon, kun hakee turvallista lainaa.

Mistä seikoista turvallinen laina koostuu?

Kun laina on mietinnässä, tulee aihetta punnittua paljon. Lainanottamiskokemuksia tulee kyseltyä yleensä ystäviltä sekä sukulaisilta. Useat asiat pyörivät päässä, kuten minkä verran lainaa saan, onko se turvallista ja mistä olisi mahdollista saada lainaa mahdollisimman pienellä korolla?

Onkin hyvä tunnistaa mieltä askarruttavat kysymykset, sillä silloin niihin on myös helpompi tarttua. Jos lainan ottaminen on aivan uusi aihealue, on hyvä ensin pohtia, mistä laina koostuu eli mitkä ovat turvallisuuteen vaikuttavat tekijät.

Joustavuus on yksi tärkeä asia lainan hankinnassa, sillä elämäntilanteet voivat muuttua myös lainan takaisinmaksuaikana. Lisäksi lainalleen olisi hyvä saada luonnollisesti mahdollisimman pieni korko, jotta takaisin maksettavaa tulisi mahdollisimman vähän. Myös luotettava lainantarjoaja on tärkeää löytää, jotta ehdot pysyvät sovitunmukaisina ja tarvittaessa myös asiakaspalvelu on tavoitettavissa, jos ilmaantuu mitään kysyttävää.

Entä jos lainan tarve on pienempi?

Yleensä lainoista saamme lähes ensimmäisenä mielikuvan asuntolainasta tai autolainasta. On kuitenkin myös olemassa pienempiä lainantarjoajia, joita voi käyttää apunaan yhtä helposti, tai lähes helpommin, kuin luottokorttia.

Lainatarjouksen saa jopa viidessä minuutissa ja lisäksi lainaehdot näkee heti luotettavilta verkkosivuilta, ilman lainaneuvotteluja. Pienlainat ovat loistava apu silloin, jos elämässä tapahtuu esimerkiksi jokin äkillinen kriisi, kuten sairastuminen tai on tarvetta vaikkapa remontille. 

Turvallinen joustoluotto on tällöin suuri apu, jos tarvitsee itselleen lainaa pienempään hankintaan. Lainaehdot ovat joustavia ja sen lisäksi apua saa salaman nopealla aikataululla. Joustoluotto on turvallinen vaihtoehto, sillä vaikka se kuulostaa lähes naurettavan helpolta, ei sitä myönnetä jokaiselle.

Entä jos korot nousevat?

Suomalaisia on askarruttanut tänä vuonna kysymykset siitä, kuinka paljon lainojen korot ovat nousemassa. Moni miettii, onko lainan ottaminen turvallista. Asuntolaina-asioissa kannattaakin vertailla eri lainantarjoajia sekä miettiä omaan tilanteeseen sopivaa lainatarjousta.

Inflaatio vaikuttaa tällä hetkellä koko maailmantalouteen. Jos kuitenkin harkitset pienempää lainaa, ei maailman tilannetta kannata liikaa pelkäämään.. Lainan ottamisessa täytyy aina joka tapauksessa huomioida oma takaisinmaksukyky sekä miettiä realistista lainasummaa omaan tilanteeseen sopivaksi.

Lainantarjoajat osaavat vuosien kokemuksella arvioida asiakkaidensa takaisinmaksukykyä ja ottavat päivittäin huomioon sen hetkisen taloustilanteen. Jos siis päätät hakea lainaa isompaan tai pienempään tarkoitukseen, voi myönnetyn lainapäätöksen jälkeen olla huoletta. Lainoja on tänä vuonna myönnetty paljon vähemmän, mitä muutama vuosi sitten, sillä vallalla oleva inflaatio on otettu huomioon luonnollisesti myös lainanmyöntäjien keskuudessa.

Maailmanlaajuinen korkojen nousu on siis näkynyt siinä, ettei lainoja ole myönnetty enää yhtään niin heppoisin perustein, mitä ennen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lainattavat summat ovat olleet pienempiä, mitä aikaisemmin. Jos siis saat hyväksytyn lainapäätöksen, on tilanteesi todennäköisesti vähintäänkin hyvä, jolloin lainan ottaminen on turvallista.

Lainaa voi siis hakea turvallisin mielin maailman tilanteesta huolimatta?

Kyllä voi. Fakta on, että kukin lainanmyöntäjä punnitsee lainan myöntämistä tarkkaan ja mittaa kunkin lainanhakijan tilanteen omien linjojen mukaisesti.

On myös hyvä, että on olemassa lisäksi turvallisia pienempien lainojen lainantarjoajia, jos omat resurssit eivät vielä riitä suurempiin lainoihin.On hyvä laittaa rahaa syrjään tarpeeksi ennen suurempien lainojen hakemista ja sillä aikaa pienemmät lainat voivat olla turvallinen ja tehokas apu äkillisiin tilanteisiin.