Hyvä teltta festareille tai retkeilyyn

Kuva:

MAINOS - HOBBYHALL.FI - 

Haluaisitko tehdä pidempiä retkiä, muttahyvä teltta jailmapatja puuttuu? Vai mietitkö, millainen teltta olisi hyvä tulevan kesän festareille? Tällaisilla varusteilla saat vietyä telttailukokemuksesi uudelle tasolle!

Millainen teltta on hyvä retkeilyyn?

Kaikki alkaa teltan koosta ja painosta. Mitä kevyempi teltta, sen pienempi teltta yleensä on. Suureen telttaan mahtuu enemmän ihmisiä ja tavaraa, mutta suurempi teltta painaa enemmän ja on siten epämukavampi kantaa.

Mieti teltan hankintaa tai nykyisen telttasi sopivuutta teltan käyttötarkoituksen mukaan. Päiväretkille tai lyhyille leirintämatkoille sopii pienempi ja kevyempi teltta, kun taas pidemmille reissuille kannattaa hankkia tilavampi teltta, joka tarjoaa enemmän mukavuutta ja tilaa varusteille.

Vertaile erilaisia telttoja niiden painon mukaan. Vaellukselle lähtiessä kannattaa hankkia kevyt ja pienikokoinen teltta, joka on helppo kantaa mukana. Kahden hengen retkiteltoissa teltan olisi hyvä painaa alle 2 kg.

Teltan kokoon ja painoon vaikuttaa olennaisesti se, monelleko henkilölle teltta on tarkoitettu. Kahden hengen teltta on yleisin, ja niitä on myös Hobby Hall -verkkokaupan valikoimissa eniten. Pidemmälle vaellusretkelle kannattaa ottaa mukaan niin pieni teltta kuin mahdollista.

Telttoja on monia eri malleja eri olosuhteisiin

Teltan kankaan tulisi olla kestävää ja sopia erilaisiin sääolosuhteisiin. Markkinoilla on erilaisia telttoja esimerkiksi vuodenaikojen mukaan. Talviteltoissa on yleensä lumisuojat ja suurempi vedenpitävyys, kun taas kesäteltoissa ilmanvaihto on tärkeämmässä roolissa.

Jos ongelmana on teltan vuotaminen sateella, tarkista, ettei teltan kankaassa ole reikiä. Voi myös olla, että kankaan vesipilariarvo on liian matala. Arvon tulisi olla vähintään 2 000 mm, jotta teltta pysyy sisältä kuivana sateen sattuessa. Jos retkellä sataa paljon, pitää vesipilariarvon olla korkeampi tai sitten teltan päälle pitää laittaa erillinen sadesuoja.

Perinteiset kupoliteltat ovat kevyitä ja helppoja asentaa, mutta niissä voi olla vähemmän tilaa kuin tunneliteltassa. Kupoliteltta on hyvä valinta satunnaiselle retkeilijälle tai leirintäalueelle.

Tunneliteltat puolestaan ovat tilavampia, mutta pystyttäminen vaatii enemmän aikaa ja vaivaa. Tunneliteltta on hyvä valinta retkeilijälle, joka vaeltaa vaihtuvissa sääolosuhteissa. Erimallisia tunneli- ja kupolitelttoja on Hobby Hall -verkkokaupassa tarjolla muun muassa Outwell ja Coleman -merkeillä.

Tällainen on hyvä teltta festareille

Entä jos tarvitset telttaa festareille tai muille kesäleireille? Silloin teltan valinta on helpompaa, sillä teltan paino ei ole niin ratkaiseva tekijä. Teltta voi painaa enemmän, jos sitä kannetaan lähinnä autosta suoraan pystytyspaikalle. Painavammat teltat ovat usein edullisempia.

Ihan mitä tahansa telttaa ei kannata kuitenkaan ostaa, vaikkei telttaa metsässä käyttäisikään. Kun valitset telttaa festari- tai leirikäyttöön, kiinnitä huomiota kolmeen asiaan: teltan kokoon, vedenpitävyyteen ja ilmanvaihtoon.

Jos yövyt teltassa yleensä kavereiden kanssa, voi 4 - 6 hengen teltta olla hyvä ratkaisu. Tämä teltta toimii leireillä tai festareilla: kaikki tavarat saa myös mahtumaan teltan sisälle.

Vaikka teltta olisikin edullisempi malli, niin vaadi kuitenkin vedenpitävyyttä. Mikään ei ole inhottavampaa kuin herätä keskellä yötä litimärässä makuupussissa. Teltat, joiden vesipilariarvo on alle 2 000 mm, kannattaa jättää kauppaan tai käyttää tällaista telttaa lähinnä aurinkosuojana rannalla.

Varsinkin kesällä teltan ilmanvaihto on todella tärkeää. Tarkista, onko teltassa tuuletusverkot kupolin keskellä tai muualla yläreunassa. Kesäteltassa hyvä ominaisuus ovat myös kaksinkertaiset ovet, joista sisempi ovi on pelkkää verkkokangasta. Verkko päästää ilman vaihtumaan, mutta pitää hyttyset loitolla.

Hyvä teltta festareille tai retkeilyyn ei vielä riitä

Hyvän yöpymisen teltassa kruunaa tietenkin sopiva ilmapatja. Jos yövyt teltassa lähinnä leirintäalueilla, voi ilmapatja olla paksu ja painava, ja tarjota lähes sängynomaisen yöpymiskokemuksen.

Jos haluat ilmapatjan pidemmälle retkelle, etsi retkipatjaa, jonka saa pakattua mahdollisimman pieneen tilaan. Kiinnitä huomiota myös patjan painoon ja siihen, miten helposti patjan saa täytettyä ja tyhjennettyä. Löydät Hobby Hall -verkkokaupasta telttailuun sopivia ilmapatjoja esimerkiksi Hitec -ja Outwell -merkeiltä.

Hyvä teltta tai ilmapatja ovat myös oiva lahja retkeilijälle tai aktiiviselle leirintäalueilla reissaajalle! Ehkä voit tarjota telttailukokemuksen vaikkapa äidillesiikimuistoisena äitienpäivälahjana?