Paikallisuutiset

Huiskanrannan Värimökki odottaa makkaranpaistajia – Grillikatoksen nimellä on pitkät juuret paikan historiassa

Jyrki Alama viimeistelee Värimökin kattoa. Katokseen on tulossa vielä lattia ja tulipaikka.
Jyrki Alama viimeistelee Värimökin kattoa. Katokseen on tulossa vielä lattia ja tulipaikka. Kuva: Katariina Anttila

Huiskanrantaan, Kirkkojärven ylittävän sillan kupeelle on ilmestynyt tuliterä grillikatos. Kunhan se lähiaikoina valmistuu, katokseen voi istahtaa ihailemaan maisemaa järven yli kirkolle päin, tehdä tulet kaivonrenkaaseen ja vaikka paistaa makkarat.

Huiskanrannan omistaa kaupunki, joka myös on rakennuttanut katoksen. Taustalla katosta on paikalle puuhannut lähellä asuvaTapio Saastamoinen. Hän on päättänyt, että katoksen nimeksi tulee Värimökki, ja aikoo hommata mökkiin kyltin, jossa nimi kerrotaan.

Mutta mistä moinen nimi?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapio kertoo, että katoksen ja sillan välinen ranta on ollut lossiranta aikoina, jolloin Kirkkojärven yli ei vielä päässyt siltaa myöten. Lossi kulki järven pohjoisrannalle tapulin alapuolelle.

Lossi on ruotsiksi färja, lausutaan färi. Haapavetisten suussa färi on tietysti muuttunut muotoon väri. Tapio kertoo, että jotkut vanhat ihmiset sanovat Huiskan rantaa edelleen Värirannaksi. Likellä nykyistä maantietä, on ollut lossinvartijan mökki ja sitä on sanottu Värimökiksi.

Värimökki-nimellä on siis pitkät juuret paikan historiassa.

Läheisellä Kokkorannan uimarannalla sijainnut katos on osittain poltettu ja siellä sijainnut grilli varastettu. Katoksessa vietettiin takavuosina bileitä, jotka häiritsivät lähiasutusta niin, että rannalla oleskelulle on asetettu aikarajat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapio Saastamoinen uskoo, että Värimökki pysyy kunnossa, koska paikka on avoin ja näkyvä. Hän kertoo, että muutama vuosi sitten siistityllä rannalla pysähtelee paljon ohikulkijoita ja kesällä siinä yöpyy usein matkailuautoilijoita ja telttailijoitakin.

Tapiolla on vireillä muitakin hankkeita, joilla paikallishistoriaa tehdään tunnetuksi. Hän on puuhannut Hiihtäjäpatsaan luo kyltin, jossa kerrotaan sen historiasta. Samanlaiset kyltit pitäisi saada vielä Kirnulle ja Kylpyläsaareen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä