Hyvinvointi

Haapaveden vuodeosasto ollaan muuttamassa arviointiyksiköksi – Toiminta järjestellään aivan uudella tavalla mutta potilaille muutokset näkyvät vain vähän

Vuodeosaston muutoksen uskotaan vahvistavan Haapaveden mahdollisuuksia säilyttää paikalliset terveyspalvelut myös sote-uudistuksen jälkeen.
Vuodeosaston muutoksen uskotaan vahvistavan Haapaveden mahdollisuuksia säilyttää paikalliset terveyspalvelut myös sote-uudistuksen jälkeen. Kuva: Katariina Anttila

Haapaveden vuodeosastotoiminnan uudelleenjärjestelyä selvittänyt työryhmä tiedotti tämänhetkisistä suunnitelmista keskiviikkona kaupungintalolla järjestetyssä avoimessa kuulemistilaisuudessa.

Viesti oli se, että hoitoa tarvitsevien ihmisten näkökulmasta muutos on pieni ja monessa mielessä parempaan suuntaan, vaikka viranhaltijoiden käyttämät ilmaisut kuulostavatkin maallikon korvaan hurjalta. Toiminta nimittäin organisoidaan aivan uudella tavalla.

Työryhmä esittää, että nykyisen 15-paikkaisen vuodeosaston toiminta lakkaa vuoden 2020 aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyläläisten puheessa tämä on paisunut jopa huhuksi koko terveyskeskuksen sulkemisesta. Siitä ei kuitenkaan missään nimessä ole kyse.

Terveyskeskuksen muu toiminta on jatkumassa nykyisellään. Vuodeosaston tiloissa alkaa toimia 10-paikkainen arviointi- ja kuntoutusyksikkö. Siellä suurimman osan potilaista hoito toteutuu aivan kuten tälläkin hetkellä.

Mikä se sellainen arviointiyksikkö sitten on?

Vuodeosaston ja arviointiyksikön erona on se, että vuodeosaston kaikilla potilaspaikoilla on valmius akuuttiin, vaativaan perustason hoitoon ja kuntoutukseen, esimerkiksi sairaanhoitajan jatkuvaan, ympärivuorokautiseen valvontaan. Sen vuoksi vuodeosastolla on tällä hetkellä ympärivuorokautinen sairaanhoitajamiehitys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt suunnitellaan, että vuodeosaston kaikki sairaanhoitajat siirtyvät kotisairaalan palvelukseen. Arviointiyksikön potilaitten hoivasta vastaavat pääasiassa lähihoitajat. Kotisairaalan toimisto on kuitenkin samoissa tiloissa ja arviointiyksikön potilaat ovat kotisairaalan asiakkaita.

Asiakkailla on arviointiyksikössä omat vaatteet ja omat lääkkeet – toki sillä inhimillisellä rajauksella, että vaateita löytyy, jos osastolle päätyy esimerkiksi onnettomuuden seurauksena niin, ettei omia varusteita ole ollut mahdollista pakata mukaan. Talosta saadaan liinavaatteet ja kotisairaalan kautta tulee esimerkiksi suonensisäiset lääkkeet.

Vuodeosastolla hoitovuorokauden hinta potilaalle on tällä hetkellä asetukseen perustuva 48,90 euroa. Arviointiyksikössä hoito tulee maksamaan saman verran kuin sosiaalihuollon intervallipaikoilla, 37 euroa vuorokausi.

Vuodeosaston ja kotisairaalan vastuulääkäriSauli Määttä kertoo, että yli 90 prosenttia Haapaveden terveyskeskuksen vuodeosastolla hoidetuista potilaista pystytään hoitamaan myös arviointiyksikössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arviointiyksikössä ei pystytä hoitamaan potilaita, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista sairaanhoitajan valvontaa esimerkiksi sydämen, keuhkojen tai psyykeen epävakauden tai hyvin vaativan saattohoidon takia.

Tällaisille potilaille vuodeosastopaikka ostetaan jatkossa muualta. Useimmissa tapauksissa tarve on lyhytaikainen ja hoitoa voidaan jatkaa arviointiosastolla.

Esimerkiksi katkaisuhoito järjestetään Raaheen. Johtava ylilääkäriAnne Niemelä kertoo, että Raaheen, vain tunnin ajomatkan päähän, on tulossa myös saattohoito-osasto, jossa on erittäin korkea ammattitaito.

Ja toki jatkossa, kuten tälläkin hetkellä, voi tulla ruuhkatilanteita, joissa kaikille tarvitsijoille ei riitä vuodepaikkoja Haapavedeltä, vaan hoitopaikka joudutaan etsimään kauempaa.

Kotisairaala on toiminut Haapavedellä viime keväästä, ja sekä potilaitten että henkilökunnan kokemukset ovat olleet myönteisiä. Kotisairaalatoiminnan ansiosta esimerkiksi vuodeosaston viime heinäkuisen kesäsulun aikana haapavetisiä jouduttiin lähettämään huomattavasti aiempaa vähemmän naapurikuntien vuodeosastoille.

Tällä hetkellä kotisairaala ei toimi yöaikaan, mutta tulevaisuudessa sairaanhoitajia on riittävästi pyörittämään toimintaa vuorokaudet ja vuodet ympäri. Yhä useampi haapavetinen saa riittävän hoidon kotiin.

Jos esimerkiksi yksinäiselle vanhukselle kotisairaalan ja kotihoidon käynnit eivät riitä takaamaan riittävää turvaa, hän voi siirtyä arviointiyksikköön ja kotisairaalan hoitajat käyvät siellä. Kotisairaalan potilaille voidaan sopia niin sanottu lupapaikka eli mahdollisuus siirtyä mihin vuorokauden aikaan vain arviointiyksikköön, jos kotona oleminen ei onnistu.

Kotihoidon toimistotilat muuttavat Paakkilanhovista vuodeosastolle. Se parantaa kotisairaalan ja kotihoidon yhteistyötä.

– Asiakkaat ovat paljolti samoja. Kotihoito tuntee asiakaspohjan ja kotihoidon lääketieteellinen osaaminen paranee, hoito- ja hoivapalvelupäällikköMarko Niiranen perustelee.

Paakkilanhovin vapautuviin tiloihin tulee saattohoitohuoneita, joissa on aiempaa enemmän yksityisyyttä ja tilaa myös omaisille.

Arviointiyksikkö pystytään pitämään auki ympäri vuoden. Sitä ei tulla sulkemaan kesällä kuukaudeksi, toisin kuin vuodeosastoa.

Koko jumppaan on lähdetty tietenkin rahan takia. Mutta mistä säästö syntyy, jos potilaan näkökulmasta vaihdellaan vain nimityksiä ja termejä ja rahaakin heiltä peritään aiempaa vähemmän?

Vuodeosaston toiminta maksaa Haapavedelle vuodessa noin 1,2 miljoonaa euroa.

Arviointiyksikön toiminnan lasketaan maksavan 700 000 euroa vuodessa. Yksikössä on erilainen henkilöstörakenne. Ketään ei irtisanota, mutta kolme avoinna olevaa virkaa voidaan jättää toistaiseksi täyttämättä ja paria määräaikaisuutta ei jatketa.

Toisaalta kotisairaalan ja kotihoidon kehittäminen maksaa noin 300 000 euroa. Taloudessa varaudutaan myös siihen, että vuodeosastopaikkoja joudutaan ostamaan hieman aiempaa enemmän.

Talousjohtaja Turkka Rantasen tämänhetkinen arvio on, että muutoksella säästettäisiin vuodessa noin 200 000 euroa.

Anne Niemelä kertoo, että laskelmissa ei voi huomioida, mutta odotuksena on, että hyvin toimiva kotisairaala vähentää ajan kanssa sekä kotihoidon että erikoissairaanhoidon kuluja.

– Viime kesänä vuodeosaston kesäsulun aikana jo nähtiin kotisairaalan vaikutus siinä, että naapurikunnista jouduttiin ostamaan aiempaa vähemmän hoitovuorokausia, Niemelä kertoo.

Muutoksen myötä Haapavesi on myös paremmin varautunut ikääntyneitten määrän kasvuun. Asiaa valmistelleitten virkamiesten yhteinen näkemys on, että kun sote-uudistus joskus lopulta toteutuu, vuodeosasto vietäisiin Haapavedeltä suurella todennäköisyydellä.

Työryhmän esitys lähtee nyt poliittiselle päätöksentekokierrokselle perusturvalautakuntaan ja kaupunginhallitukseen. Jos se hyväksytään, seuraa yt-neuvottelut, joissa henkilöstön kanssa käsitellään toimenkuvien muutokset. Valtuusto päättää muutoksen toteuttamisesta ensi vuoden puolella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä