Pääkirjoitukset

Anne Mattila pääkirjoituksessa: Kaikki työkokemus on kotiin päin varsinkin työuran alkumetreillä

Useimmilla nuorilla on haaveena päästä ainakin osaksi kesää töihin, jotta saa tienattua omaa rahaa. Joillakin onnellisilla kesätyöpaikka on ollut tiedossa jo aikaisin keväällä, mutta ei kaikilla.

Luovuttaa ei kannata heidänkään, joilla vielä tässä vaiheessa ei ole kesäksi töitä. Kannattaa laajentaa hakua, eikä olla turhan valikoiva. Varsinkin työuran alkumetreillä kaikki työkokemus on kotiin päin ja auttaa työllistymään jatkossa.

Kesätöiden haussa myös usein palkitaan oma-aloitteisuus, koska kaikki työpaikat eivät ole julkisesti haussa. Lähesty siis kiinnostavia työnantajia ja kysy, olisiko heillä tarvetta edes lyhyeksi ajaksi kesätyöntekijälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäisessä työpaikassa opitaan, mitä palkan edestä työskenteleminen tarkoittaa.

Kesätyön merkitys on tärkeä nuorelle. Monelle se on ensikosketus työelämään. Ensimmäisessä työpaikassa opitaan, mitä palkan edestä työskenteleminen tarkoittaa. Siellä opitaan myös ottamaan vastuuta ja tekemään asioita itsenäisesti. Saattaapa joku nuori löytää kesätyön kautta myös oman alansa, mutta joka tapauksessa saa ainakin elämänkokemusta.

Älä kuitenkaan lannistu, jos haku ei tärppää. Valitettavan moni nuori ei pääse kesätöihin, vaikka haluaisi.

Tänä kesänä voit työllistää itsensä esimerkiksi vahtimalla lapsia tai leikkaamalla nurmea. Opiskelemalla, vapaaehtoistyössä tai harrastuksissa voi oppia jotain sellaista, joka auttaa jatkossa työllistymisessä.

Itsensä työllistäminen on yksi vaihtoehto tehdä kesätöitä. Kuva: Eetu Kupulisoja