Hybridi- ja dieselautot Suomen maantieajossa: Mitä on hyvä tietää ennen käytetyn ostamista?

Käytetyn auton ostaminen voi olla kannattava päätös niin taloudellisesti kuin ympäristönkin kannalta. Jos päädyt ostamaan uuden auton, lähtee sen arvo välittömästi laskemaan sillä sekunnilla, kun ajat sen ulos autoliikkeestä. Tästä syystä tavallinen käyttöauto ei ole taloudellisesti järkevä sijoitus, ei etenkään uusi sellainen. Käytettyjen autojen valikoima on laaja, jonka ansiosta jokainen varmasti löytää omiin tarpeisiinsa sopivan menopelin. Hyvän käytetyn auton voit löytää niin yksityiseltä myyjältä kuin autoliikkeestäkin. Tässä artikkelissa keskitytään siihen, mitä sinun tulisi ottaa huomioon ennen kuin ostat käytetyn hybridi- tai dieselauton maantieajoa varten Suomessa.

Suomalaiset kuljettajat, joille kertyy paljon maantieajoa, turvautuvat tehokkaisiin sekä luotettaviin autoihin. Käytetyt diesel- ja hybridiautot ovat mainioita valintoja maantieajoon. Molemmilla on omat vahvuutensa, olipa sitten kyseessä kylmäkäynnistys tai pitkät työmatkat. Käytetyt autot vaativat kuitenkin erityisen huolellista tarkastusta. Näin voidaan välttää mahdolliset ylimääräiset kustannukset tulevaisuudessa. Ota siis tämä seikka huomioon ennen kuin teet lopullisen ostopäätöksen.

Kumpi sopii maantieajoon parhaiten Suomessa: diesel vai hybridi?

Dieselauto

Dieselmoottorin omaava auto on kulkuneuvo, joka käyttää polttoaineenaan dieselöljyä. Dieselauto tarjoaa pitkiin ajomatkoihin energiatehokkaan ja taloudellisen kumppanin, se on siis oivallinen valinta maantieajoon. Hiilidioksiidipäästöiltään dieselauto on bensiiniautoa parempi valinta sen kulutuksen ollessa pienempi. Vaikka diesel onkin vähäpäästöinen, voi hybridi kuitenkin päihittää sen sähköä käytettäessä. Tilastokeskuksen mukaan henkilöautojen päästöjen lasku on kiihtynyt huomattavasti vuonna 2021. Tähän syynä on ollut sähköautojen määrän kasvu. Siitä huolimatta, että dieselistä joutuu maksamaan erillistä käyttövoimaveroa, on se edullisempi vaihtoehto kuin bensa-auto pitkiä matkoja paljon ajettaessa. Hybridiin verrattuna dieselauto on tehokkaampi. Tämä mahdollistaa suurempien kuormien vetämisen auton perässä, kuten matkailuvaunun tai painavamman peräkärryn.

Hybridiauto

Hybridiautoja on neljää erilaista mallia:

  • Ladattava hybridi: Tämä malli ladataan sähköauton tavoin latausasemasta. Tämä tekee siis autosta puoliksi sähköauton. Kutsutaan myös plug-in-hybridiksi. Ladattava hybridi mahdollistaa pidempienkin matkojen ajamisen sen käyttäessä ensisijaisesti sähköä virranlähteenä, ja sähkön loppuessa polttomoottoria. Tämä malli soveltuu siis erinomaisesti Suomen maantieajoon.
  • Kaasuhybridi: Kaasuhybridi omaa nimensä mukaisesti niin kaasu- kuin polttoainetankin. Kaasutankkiin voidaan tankata maakaasua tai uusiutuvaa biokaasua.
  • Kevythybridi: Tässä mallissa on sisäänrakennettu sähköakku, joka avustaa polttomoottoria. Sähköavusteella pystytään vähentämään polttoaineen kulutusta.
  • Itselataava hybridi: Käytetään myös nimitystä HEV (Hybrid Electric Vehicle). Itselataavassa hybridiautossa on akku, joka latautuu esimerkiksi sen aikana, kun kuljettaja jarruttaa. Tämän mallin auto valitsee automaattisesti milloin se hyödyntää polttomoottoria ja milloin sähköä. Autoa ei siis tarvitse ladata manuaalisesti esimerkiksi latausasemasta.

Hybridiautojen mallivalikoiman ollessa näinkin laaja, on jokaisen hybridin ostoa miettivän mahdollista löytää itselleen sopiva malli. Se millainen hybridi olisi sinulle sopivin, riippuu paljon siitä, mitä ominaisuuksia autolta toivot sekä ajatko enemmän lyhyttä vai pitkää matkaa.

Tilastokeskuksen mukaan ladattavia hybridejä oli vuonna 2022 Suomessa yli 100 000 kappaletta. Niiden suosio on noussut viimeisen kymmenen vuoden sisällä roimasti.

Kun valitset käytettyä autoa ja pohdit mikä käyttövoima olisi sinulle sopivin, tulee sinun ensiksi miettiä näitä seikkoja:

  • Budjetti: Paljonko olet valmis panostamaan autoon rahallisesti? Hybridiautot ovat yleisesti kalliimpia kuin käytetyt polttomoottoriautot. Jos budjettisi on alle 10 000 euroa, on dieselauto sinulle sopiva valinta. Jos taas sinulla on mahdollista budjetoida autoon yli 20 000 euroa, voit löytää sillä hyvän hybridiauton.
  • Ajomatkat: Toinen seikka, jota sinun tulee miettiä on se paljonko autollasi ajat viikoittain, kuukausittain tai vuosittain. Jos ajat pääosin pitkiä matkoja, esimerkiksi yli 30 000 kilometriä sekä haluat auton, joka maksaa alle 10 000 euroa, on dieselauto paras valinta sinulle. Lyhyen matkan ajamiseen, kuten kaupunkiajoon, ei dieselautoa voi suositella.
  • Piilotetun historian riskit: Pahimmissa tapauksissa myyjät voivat salata auton koko historian. Ostaja luulee tekevänsä loistavan kaupan, mutta joutuukin myöhemmin yllättävien ongelmien eteen. Onneksi ajoneuvon historia voidaan tarkistaa ajoneuvon valmistenumerolla (VIN, Vehicle Identification Number) – se on ainutlaatuinen 17-merkkinen koodi, joka löytyy rekisteröintiasiakirjoista tai tuulilasin kuljettajan puoleisesta alakulmasta.

VIN-dekooderityökalut voivat paljastaa esimerkiksi:

  • Huoltohistorian
  • Peukaloidun kilometrimäärän
  • Aiemmat onnettomuudet

Nämä ovat joitakin yleisimpiä riskejä käytettyjen autojen markkinoilla. Jos esimerkiksi harkitset käytettyä Mercedes-Benzin hybridiä tai dieselautoa, voit käyttää https://www.carvertical.com/fi/mercedes-vin-koodiavain, jonka avulla saat pääsyn kyseisen merkin teknisiin tietoihin ja huoltohistoriaan.

Yksi asia mikä vielä kannattaa huomioida, on se että sähkön hinnan ollessa korkeimmillaankin, on se tulee lataaminen halvemmaksi, kuin polttoaineen tankkaaminen pitkällä aikavälillä. Kaupunkiajossa hybridiauto on siis taloudellisempi. Kuitenkin, autoissa jotka käyttävät sähköä kokonaan tai osittain virranlähteenä, on huomioitava, että niiden lataamisessa voi kulua useampi tunti. Dieselauton etu on se, että sen tankkaaminen on nopeaa ja näin pääset jatkamaan matkaa saman tien. Myöskin maantieajoa ajettaessa tulee huomioida, että sähköisiä latauspisteitä ei ole saatavilla tiheästi koko maassa, etenkin Lapissa. Tällöin välimatka seuraavalle latauspisteelle voi olla pitkä. Sähkön loppuessa, käyttää hybridiauto polttoainetta sähkön sijasta eli se ei tule sillä hetkellä halvemmaksi kuin dieselautolla ajo.

Dieselin ja hybridin edut

Dieselauton edut ovat sen pitkä kantama, jonka ansiosta se sopii täydellisesti maantieajoon. Se omaa myös suuren vääntömomentin sekä sopii hyvin kylmäkäynnistykseen, mikä on tärkeää Suomessa, jossa talvet voivat olla hyvinkin kylmiä.

Hybridiauto taasen loistaa sen pienillä päästöillä sekä polttoainetehokkuudella kaupunkiajossa. Vaikka hybridiauto on hankintana yleisesti kalliimpi kuin dieselauto, voi sillä säästää pitkällä aikavälillä kustannuksissa.

Parhaan valinnan käytetystä autosta teet, kun otat huomioon omien ajomatkojesi kokonaisetäisyyden vuosittain sekä asuinpaikkasi ilmaston. Esimerkiksi, Lapissa asuessa välimatkat ovat erittäin pitkiä verrattuna Etelä-Suomen pääkaupunkiseutuun sekä ilmasto on myös yleisesti kylmempi.

Mitkä asiat on hyvä huomioida, kun ostat käytetyn diesel- tai hybridiauton?

Käytetyssä dieselautossa ongelmana voi olla esimerkiksi tukkeutunut hiukkassuodatin (DPF), joka tulee vaihtaa autoon 200 000-250 000 kilometrin välein. Vaihtoväliin vaikuttaa ajetaanko pääosin maantiellä vai kaupungissa. Kaupunkiajossa saattaa liikenteen jatkuva pysähtyminen estää dieselsuodattimen normaalin toiminnan, jolloin sen merkkivalo syttyy auton mittaristossa. Hiukkassuodattimen voi joissain tapauksissa puhdistaa, tosin silloin se on suositeltavaa teettää se ammattilaisella, mutta usein sen käyttöikä on mennyt umpeen, jolloin se on vaihdettava.

Muut ongelmat voivat olla esimerkiksi päästöjärjestelmän kuluminen sekä lyhyen matkan vauriot. Näissä tapauksissa auto pitäisi tutkia perusteellisesti ja kuulla ammattilaisen arvio niiden korjauksista sekä kustannuksista.

Käytettyjen hybridiautojen ongelmana voi taas olla akun huononeminen, joka vaikuttaa suuresti auton toimivuuteen. Ilman toimivaa akkua, ei hybridiauto ole sen kummempi kuin dieselauto. Ongelmina saattaa ilmetä myös ohjelmistoriippuvuudet sekä korkeajännitejärjestelmän korjaukset.

Turvallisen ostopäätöksen tekeminen

Kuinka sitten onnistut tekemään turvallisen ostopäätöksen käytetystä diesel- tai hybridiautosta? Tässä muutama vinkki sen takaamiseksi:

  • Ajoneuvon tiedot: Ensinnäkin, pyydä myyjältä täydellinen huoltohistoria sekä akun diagnostiikka (hybridiä ostettaessa). Näistä näet mitä autolle on tehty sekä onko sitä huollettu tasaisin väliajoin ja tarvittaessa. Vahvista auton recall-tila eli onko auton valmistajalta tullut jonkun vian vuoksi takaisinkutsu korjaukseen tehtaalle. Tarkista myös ovatko auton päästöt vaatimusten mukaisella tasolla.
  • VIN-työkalut: Tarkista ajoneuvon valmistenumerolla sen historia sekä pyydä luotettavaa mekaanikkoa tarkistamaan auto ennen ostopäätöksen tekemistä.
  • Auton historia: Suosi autoja, joilla on selkeä suomalainen omistushistoria tai todennettu tuonti toisesta maasta. Tarkista, että kaikki auton tärkeät dokumentit ovat kunnossa.

Yhteenveto

Sekä käytetyt hybridit sekä dieselit ovat loistavia valintoja suomalaisille kuljettajille, joille kertyy paljon maantieajoa - kuitenkin vain, jos ne ovat hyväksi ja toimivaksi varmistettuja ajoneuvoja. Työkalut, kuten VIN-tarkistustyökalut (joissa on merkkikohtaisia vaihtoehtoja, kuten Mercedes-Benz), auttavat ostajia välttämään yleisempiä ansoja ja näin ollen varmistamaan hyvät autokaupat. Ostajat, jotka ovat tietoisia artikkeleissa mainituista asioista ajavat turvallisemmin, pidemmälle sekä älykkäämmin - riippumatta onko heidän valintansa hybridi- vai dieselauto.