lauantai 4.12.2021 | 22:15
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Ohtakarissa maastopalo saatiin nopeasti hallintaa

Pe 1.6.2018 klo 11:05 | päivitetty pe 11:58

Hanna Rautio

Lohtajalla syttyi perjantaina aamupäivällä maastopalo Korpelan Voiman verkkoon kuuluvasta pylväsmuuntajan viasta Ohtakarin saaressa. Pelastuslaitos sai hälytyksen Katiska Baarin lähellä sijaitsevalle palopaikalle vähän ennen aamukymmentä.

– Palo saatiin nopeasti hallintaan, koska ilmoittaja oli tehnyt sammuttimella alkusammutusta. Paloalue jäi muutamaan kymmeneen neliöön, päivystävä palomestari Joni Kontio Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta kertoo.

Sammutustyössä oli kaksi yksikköä Lohtajalta, mutta naapuriasemien yksiköt olivat valmiudessa palon leviämisvaaran vuoksi.

– Lähin rakennus oli parin metrin päässä ja myös metsää oli paloalueen läheisyydessä.

Kontio muistuttaa, että tällä, erittäin kuivalla kelillä korostuu tulipalosta ilmoittamisen nopeus sekä alkusammutuksen merkitys.

Jos käsillä ei ole vaahto- tai jauhesammutinta tai edes vettä, voi pientä maasto- tai metsäpaloa yrittää rajoittaa vanhan kansan konstilla:

– Jos mukana sattuu olemaan puukko tai kirves, niin sammutusvälineen voi tehdä noin parimetrisestä tuuheasta kuusesta, jonka alaosasta karsitaan oksia pois, Kontio opastaa.

Palomestarin mukaan sammutuspuun pitää mielellään olla kuusi, joka on tarpeeksi jämerä ja sen tuuheudella on tukahduttava vaikutus. Tämän vuoksi lehtipuu ei ole hyvä vaihtoehto.

– Palokuntakin käyttää hosia, jos sammutuslinja ei ole heti valmiina. Joskus ne voivat olla nopein tapa.

Kontio kuitenkin huomauttaa, ettei iäkkäiden henkilöiden välttämättä ole viisasta ryhtyä riuhtomaan parin metrin hosan kanssa sammutustöissä, sillä seurauksena voi olla sairaskohtaus. Sellaistakin on sattunut.

//uutista päivitetty klo 11.57 1.6.2018 pelastuslaitokselta saaduilla tiedoilla ja alkusammutusopeilla.//

#