lauantai 27.11.2021 | 12:42
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Isänmaallinen talonpoika Toholammilta oli oppositiossa omaa puoluettaan vastaan – kirja Matti M. Kotilasta julki

La 7.4.2018 klo 18:05

Matti Miika Kotila on hyvä esimerkki vuoden 1917 Suomen moninaisuudesta, sanoo Suomen ja pohjoismaiden historian dosentti Samu Nyström.

– Hän oli toisaalta hyvin isänmaallinen mutta toisaalta oppositiossa oman puoleensa valtalinjaa vastaan, Nyström kiteytti lauantaina Toholammilla.

Matti M. Kotila vastusti puolueensa linjaa erityisesti kahdessa isossa äänestyksessä: Suomen itsenäistymistä ajavan valtalain puolesta hän äänesti sosiaalidemokraattien ja maalaisliiton kannan mukaisesti, eikä hän kannattanut monarkiaa vaan oli vahvasti tasavaltalainen.

Samu Nyström puhui Matti M. Kotilaa käsitelleessä seminaarissa, jossa myös julkaistiin Hannu Kotilan kirja Tasavaltalainen talonpoika: Matti M. Kotila Suomalaisen puolueen kansanedustajana.

Tieto valtakunnan pääkaupungin ja Toholammin kaltaisen maaseutupitäjän välillä kulki tuohon aikaan vielä hyvin hitaasti, Nyström muistutti. Itsenäistymisen alla ja sisällissodan syttymisen aikoihin tilanteet todella vaihtelivat tiheään.

– Kotilan piti todellakin olla kirjaimellisesti kansan edustaja, miettiä mitkä ovat ne paikallisesti sovitut periaatteet joiden mukaan päätöksiä pitää tehdä, sillä jos jotain oli yksityiskohtaisemmin Toholammilla kunnan tuvalla sovittu, se saattoi olla jo vanhentunut uudessa tilanteessa siinä vaiheessa, kun kansanedustaja pääsi Helsinkiin, Hannu Kotila kuvaili.

Samu Nyström on erikoistunut ensimmäisen maailmansodan ja itsenäistymisen alkuvuosien aikaisen Suomen historiaan ja on noista ajoista kertovien kirjojensa ansiosta kysytty luennoitsija. Hänen mukaansa poliittinen historia kiinnostaa ihmisiä tällä hetkellä hyvin paljon.

– Vuosien 1917 ja 1918 tapahtumat ovat pinnalla, ja tilaisuuksissa on paljon yleisöä.

Runsaasti yleisöä oli myös Toholammilla perinnekeskus Pajamäessä, joka on Matti M. Kotilan kotitalo ja hänen isännöimänsä tilan päärakennus.

– Voiko olla hienompaa paikka luennoida kuin Matti Miika Kotilan oma talo ja tupa täynnä? Nyström kyseli.

#