perjantai 19.8.2022 | 11:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaiho-kotitontulle Punni-kunniamaininta – Emilia Aakon hykerryttävä kieli sai kiitosta

Katariina Anttila
Ke 13.4.2022 klo 12:09

Emilia Aakon ja Veera Aron lastenromaani Kaiho-kotitonttu ja karanneet kärsiväiset (Kumma-kustannus 2021) on saanut kunniamaininnan Lastenkirjainstituutin Punni-kilpailussa.

Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- ja nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Palkinnon lisäksi tänä vuonna jaettiin neljän kunniamainintaa.

Raadin perustelujen mukaan Aakon ja Aron esikoisteos onnistuu kertomaan mielenterveysongelmista lämminhenkisesti ja lapsentasoisesti. Isän masennuksen ohella kirjassa kuvataan inhimillisesti yksinäisyyttä ja epävarmuutta pihapiirissä asuvan maahishahmon kautta. Sensitiivisestä aiheesta huolimatta Aakon kerronta on hyväntuulisen hykerryttävää ja Aron kuvat veikeitä ja viehättäviä. Sekä kieli että kuvitus ovat täynnä herkullisia yksityiskohtia.

600 euro Punni-palkinnon sai tänä vuonna pakolaislapsen silmin uutta elinympäristöä tarkasteleva Frank Furun ja Linda Bondestamin kuvakirja Ni är inte min mamma, suomeksi Mutta te ette ole äiti (suomennos Katri Tapola, Etana Editions 2021).

Kaiho-kotitontun lisäksi kunniamaininnan saivat Anna Elina Isoaron ja Mira Malliuksen kuvakirja Sinä yönä tuli talvi (WSOY 2021), Veera Salmen nuortenkirja Olin niinku aurinko paistais (Otava 2021) ja Otto Tähkäpään ja Ilpo Rybatzkin tietokirja Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin (Tammi 2021).

Punni-palkinto on saanut nimensä Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen tarinoissa esiintyvästä Punni-jäniksestä.

#