perjantai 30.9.2022 | 08:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Energiayhtiö Nevelin myynti ranskalaiselle Ardianille saatiin päätökseen

KATARIINA ANTTILA
To 28.1.2021 klo 14:57

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vapo on tänään saattanut päätökseen kokonaan omistamansa Nevel Oy:n myynnin ranskalaiselle Ardianille. Nevel on kokonaisuudessaan siirtynyt uudelle omistajalle.

Nevel tarjoaa teollisuudelle ja kunnille infrastruktuuriratkaisuja. Yhtiö operoi yli 130:tä energiantuotantolaitosta ja hallinnoi yli 40:tä kaukolämpöverkkoa alan kehittyneimmän digitaalisen alustan avulla.

Kaupasta tiedotettiin ensimmäisen kerran marraskuussa. Kaupan voimaantulo edellytti Suomen ja Ruotsin kilpailuviranomaisten hyväksymistä, mikä tapahtui joulukuun lopussa.

Kaupan velaton kauppahinta on noin 656 miljoonaa euroa. Vapo kirjaa vuoden 2021 ensimmäisen vuosikolmanneksen tulokseen noin 490 miljoonan euron verottoman myyntivoiton.

Ardian on yksityinen sijoitusyhtiö, joka keskittyy toiminnassaan muun muassa kestävän kehityksen mukaisiin energia- ja infrastruktuurihankkeisiin.

Kauppaan kuuluu muun muassa Haapaveden voima- ja lämpölaitos. Laitos tuottaa energian Haapaveden Energia Oy:lle, joka on kaupungin sataprosenttisesti omistama kaukolämpöyhtiö. Lämpölaitoksen energia-asiakkaita ovat myös Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n lietteenpolttolaitos, Valion Haapaveden meijeri sekä Ha-San Haapaveden saha.

Vapo tiedotti marraskuussa että Nevelin myyntipäätökseen on vaikuttanut energiaturpeen käytön ennakoitua nopeampi väheneminen Suomessa. Kaupasta saatavilla varoilla yhtiö pystyy vahvistamaan tasettaan, kasvattamaan asemaansa kansainvälisillä kasvualustamarkkinoilla, jatkamaan investointeja aktiivihiilen tuotannon laajentamiseen sekä panostamaan uusiin suobiomassojen korkean jalostusasteen tuotteiden kehittämiseen.

#