perjantai 22.1.2021 | 13:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uudet koronan leviämisvaiheen suositukset astuivat välittömästi voimaan Pohjois-Pohjanmaalla – Katso ohjeet täältä

Ismo Kunelius
Su 29.11.2020 klo 17:26 | päivitetty ma 11:09

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä antoi sunnuntaina 29.11. alueen kunnille suosituksensa koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Ryhmä linjasi lauantaina pidetyssä kokouksessaan epidemian siirtyneen Pohjois-Pohjanmaalla leviämisvaiheeseen.

Suositukset noudattavat sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeita ja suosituksia leviämisvaiheessa oleville maakunnille.

– Alueellinen koordinaatioryhmä linjaa suosituksista, mutta päätökset esimerkiksi julkisten tilojen, kuten kirjastojen ja uimahallien sulkemisesta tekee lopulta kunta, Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juha Korpelainen sanoo.

Lisäksi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valmistelee tartuntatautilain mukaista päätöstä kokoontumisrajoituksista. Koordinaatioryhmän suosituksen mukaan aluehallintovirasto kieltäisi sellaiset yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkeä.

Sekä koordinaatioryhmän suositusten täytäntöönpanosta että aluehallintoviraston päätöksestä tiedotetaan tiedotustilaisuudella tiistaina 1.12. Suositukset astuvat kuitenkin voimaan välittömästi, jo sunnuntaista lähtien ja ovat voimassa 18.12. asti.

Suositukset viranomaisille ovat seuraavat:

Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Suljetaan kuntien päätöksillä kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat, mutta turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.

Suositukset väestölle, toiminnan harjoittajille sekä opetuksen järjestäjille ovat seuraavat:

Maskisuositukset koskevat 15-vuotiaita.

Maskia käytetään aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä.

Maskia käyttävät koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Maskia käyttävät riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Maskisuositus terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.

Maskia käytetään aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä yksityisten palveluntarjoajien tiloissa, kuten kaupoissa ja pankeissa. Lisäksi maskia suositellaan toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa sekä työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista.

Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen ovat pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta alle 12-vuotiaiden kohdalla voi harkinnan mukaan jatkua. 12–17-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnan jatkamisen suhteen tulee käyttää erityistä harkintaa. Jos harrastustoimintaa ei keskeytetä, tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan jatkumisen osalta kunnat tekevät lopulliset päätökset.

Julkisten tilojen toiminnanharjoittajia pyydetään keskeyttämään hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien julkisten tilojen käyttö.

Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta.

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset, ammattikorkeakoulut, ja yliopistot siirtyvät etäopetukseen. Suositus koskee sekä julkisia että yksityisiä toimijoita. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti.

Siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa.

Ravitsemusliikkeet toimivat valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

#