torstai 28.10.2021 | 13:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
TJ

Sukkakisassa on loppukirin aika – Kilpailusukat tulevat näytteille Kylpyläsaareen ja nettiin

KATARIINA ANTTILA
Ti 28.4.2020 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nyt on neulojilla loppukirin paikka. Haapavesi-lehden ja Jokihelmen opiston julistama sukkakisa päättyy vappuna. Kilpailusukat tulevat vappupäivänä esille Kylpyläsaaren kahvioon niin, että niitä voi saaren aukioloaikoina käydä ihailemassa ikkunoiden takana.

Jos vielä vappuviikonlopun aikana toimitukseen tulee uusia sukkapareja, ne otetaan mukaan kilpailuun.

Tuomaristo valitsee palkittavaksi taidokkaimmin toteutetut sukat ja omaperäisimmän idean. Tuomaristoon kuulu Jokihelmen opiston tekstiilityönopettaja Sirpa Pirttiala-Haasiomäki ja kuvataideopettaja Marjut Lustig, haapavetinen sukankuluttaja Ville Saukko ja Haapavesi-Seuran puheenjohtaja Tiina Mäenpää. Päätoimittaja Katariina Anttila jääväsi itsensä tuomariston sihteeriksi, koska ei ole voinut välttyä siltä, että tietää monien sukkaparien tekijän.

Yleisöäänestys parhaasta Haapavesi-sukasta on käynnissä 1.-13.5. Äänestää voi Kylpyläsaaressa tai Haapavesi-lehden nettisivuilla, jonne tulee kuvagalleria sukista. Kaikkien äänestäneitten kesken arvotaan kolme Haapavesi-lehden tuubihuivia.

Yleisöäänestyksen voittaja ja tuomariston valinnat julkistetaan 20.5. Haapavesi-lehdessä. Haapaveden Lions Club toteuttaa tämän jälkeen sukkien huutokaupan, josta tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

VINKKI 6

Jokihelmen opiston tekstiilityönopettaja Sirpa Pirttiala-Haasiomäen viimeisessä vinkissä jatketaan kirjoneulekuvioitten neulomista:

Kuviosta:

Osallistu sukkakisaan:

1. Suunnittele ja neulo sukkapari, joka tavalla tai toisella kuvastaa Haapavettä

2. Sujauta sukat kirjekuoreen tai pussiin. Voit laittaa mukaan pienen sanallisen selityksen, jossa avaat ideaasi, tarinan tai vaikka runon, tai voit antaa sukkaparillesi nimen.

3. Laita mukaan suljettu kirjekuori, jossa on nimesi ja yhteystietosi. Sukat arvioidaan niin, että tekijän nimi ei ole tiedossa.

4. Tuo pussi tai kirjekuori Haapavesi-lehden toimitukseen viimeistään vappuna. Jos poikkeustila jatkuu vappuun asti ja toimituksen ovet ovat lukossa, jätä sukat postilaatikkoon, joka on oven edessä. Voit lähettää sukat myös postitse.

Mallikaaviossa yksi ruutu vastaa yhtä silmukkaa. Ruutupiirros kuvaa valmista neuletta työn oikealta puolelta katsottuna.

Lue kaaviota päinvastoin kuin kirjaa:

Kirjoneulekaaviota luetaan oikeasta reunasta vasempaan reunaan, alhaalta rivi kerrallaan ylöspäin. Rivien järjestys on usein merkitty kirjoneuleohjeeseen numeroin. Värit on merkitty eri symboleilla tai värikuvissa omalla värillään.

Työn ympäri jatkuva kuvio on helpompi kuin yksittäinen kuvio:

Yksittäisen elementin kirjoneulominen siististi on huomattavasti vaikeampaa kuin kuvion, joka kiertää ympäri koko työn. Tämä johtuu siitä, että jatkuvan kuvion mukana kaikki työssä olevat langat kulkevat automaattisesti mukana ja asettuvat kauniisti osaksi työtä. Yksittäiset kuviot on helpointa ja siisteintä toteuttaa silmukoimalla (silmukoita jäljentäen) valmiin neuleen päälle.

Langanjuoksut:

Valitse ohje, jossa lanka vaihtuu enintään neljän silmukan välein. Tällöin voit vaihtaa lankaa helposti eikä työhön synny pitkiä langanjuoksuja, mitkä olisi sidottava työn takapuolella. Perussääntö kirjoneuleen langanjuoksujen sitomiseen on kiepauttaa samalla kerroksella käytössä olevat langat työn nurjalla puolella toistensa ympäri 3-5 silmukan välein. Lankojen kiepauttamista ei kannata tehdä joka kerroksella samassa kohtaa, koska silloin väärän värinen lanka pilkahtaa silmukoiden välistä työn oikealla puolella. Vaihtele siis sitomiskohtaa.

Ota apuväline rivien seuraamiseen:

Jotta et vahingossa hyppäisi kesken kuvion väärälle riville, ota jokin apuväline rivin seurantaan. Lankaliikkeissä on myynnissä erilaisia ruutupiirrosalustoja, kaavio- ja kirjoneuleviivaimia. Voit myös valmistaa kotikonstein yksinkertaisen rivinseuraajan: ota tukevahkosta kartongista ohjeen levyinen muutaman sentin korkuinen suikale. Kiinnitä se molemmista reunoista klemmarilla ohjeen päälle niin, että suikaleen yläreuna on seurattavan rivin alareunassa. Siirrät suikaletta rivin tehtyäsi.

#