lauantai 28.3.2020 | 11:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Päivi Ollilan kolumni: Pysy kotona, niin pysyt pois sairaalasta

Ke 25.3.2020 klo 01:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tasan viikko sitten Haapavesi sulki koulunsa ja siirsi oppilaat etäopetukseen koteihinsa valtioneuvoston määräyksen mukaisesti. Kulunut viikko onkin ollut monessa perheessä melkoista uuden opettelun aikaa. Epätoivon tunteilta ei varmasti ole vältytty, kun yhtäkkiä on pitänyt hypätä mieletön digiloikka ilman harjoituksia.

Jos koronasta jotain positiivista seuraa, niin se on ehdottomasti teknologian hyödyntäminen ja digitaitojen osaamisen lisääntyminen. Itsestä tuntuu, että olen pudonnut kelkasta jo aikoja sitten, mutta nyt on hyvä aika päivittää osaamistaan.

Parinkymmenen vuoden kuluttua kuulun itse niihin senioreihin, jotka todennäköisesti tarvitsevat digivalmiuksia kotona pärjäämiseen ja päivittäisten askareiden hoitamiseen. On vain hyvä, että nyt on pakko oppia.

On uskomatonta, miten nopeasti ja hyvin etäopetus starttasi meillä Haapavedellä. Nyt jos koskaan on myös mitä parhaimmat mahdollisuudet toteuttaa etäopetusta. Tällaista arsenaalia erilaisia sovelluksia ja kanavia ei ole ollut koskaan aikaisemmin käytössä.

Niille, jotka kuvittelevat opettajien vain lorvivan kotona, haluan sanoa, että opettajat joutuvat tällä hetkellä todella lujille. Sen todistaa tauotta laulava Wilma, Pedanettiin päivittäin ladatut tehtävät, tarkistus ja oikeiden vastausten antaminen, Teams-palaverit luokan kanssa, Classroomit, Drivet, Whatsapp-viestit ja tukiopetustuokiot videoyhteydellä. Televisiosta katsotaan dokumentteja ja Olipa kerran elämä -jaksoja, Youtubesta haetaan videoklippejä eri oppitunteja tukemaan.

Etäopiskelun lisäksi muidenkin kuin koululaisten elämää on rajoitettu. Ihmisen ollessa sosiaalinen olento, se luonnollisesti kärsii tilanteesta. Sama on huomattavissa eläimissä. Laumaeläin kärsii kun se erotetaan laumasta, mutta se, mikä erottaa meidät eläimistä on ymmärrys. Me ihmiset pystymme järkeilemään asian, ymmärrämme ajan määreen ja syy-seuraus -suhteita. Käytetään nyt näitä evoluution myötä kehittyneitä ominaisuuksia, eikä heittäydytä ajattelemattomiksi.

Me voimme itse vaikuttaa siihen, että pysymme terveenä. Vaikka tuntisit olosi terveeksi, olet silti voinut jo saada tartunnan ja levittää sitä tietämättäsi. Saatat siis tehdä tämän täysin tahattomasti. Välttelemällä kaikkia kontakteja kanssaihmisiin, suojelet myös riskiryhmiin kuuluvia parhaiten.

Pysykää siis kotona, niin pysytte poissa sairaalasta. Sairastuessanne teidätkin, jotka rajoituksia uhmaamalla hankitte tartunnan itsellenne, on pakko hoitaa. Silloin saatatte viedä paikan potilaalta, joka ei ole omaan tilanteeseensa voinut mitenkään vaikuttaa.

Päivi Ollila

#