lauantai 18.9.2021 | 07:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Harrastuspaikkojen rakentamiseen Haapavedelle isoja leader-tukia – Korkatin ampumaradan kehittämiseen reilut 96 000 euroa

SUVI HYTTINEN
Ma 23.3.2020 klo 17:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapaveden Riistanhoitoyhdistys on saamassa Keskipiste Leaderilta 96 352 euron tuen Korkatin ampumaurheilukeskuksen kehittämiseen. Lisäksi kehittämistukea ovat saamassa Haapaveden Urheilijat ry 20 834 euroa Lumimaan kuntoapinaradan rakentamiseen ja Aakonvuoriyhdistys 17 729 euroa Aakonvuoren maastopyöräilyradan rakentamiseen.

Leader-hallituksen rahoitusesitykset eivät ole vielä lopullisia, vaan viranomaispäätöksen tekee Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. ELY-keskus voi poiketa myönteisestä esityksestä vain, jos hanke olisi lakien tai asetusten vastainen.

Aakonvuoren alueella sijaitseva Korkatin ampumaurheilukeskus on merkitty Pohjois-Pohjanmaan 2. maakuntakaavaan seudullisena ampumakeskuksena kehitettävien ampumaratojen luetteloon. Hankkeen tarkoituksena on uudistaa ratojen rakennuskantaa, parantaa ympäristön turvallisuutta ja meluntorjuntaa.

Rata-alueella sijaitsee seuraavat lajiradat: 75/100 metrin liikkuvan maalin -rata, 100 metrin kiväärirata, 50 metrin liikkuvan maalin -rata, 50 metrin kiväärirata (ah-rata) ja 25 metrin pistoolirata. Alueella on ollut myös trap-rata sekä kaksi skeet-rataa.

Ratoja on jo kunnostettu ja uusittu vuosien 2019 ja 2020 aikana, ja työtä on tarkoitus jatkaa uudella hankkeella.

Lumimaahan suunniteltu kuntoapinarata on erittäin monimuotoinen liikuntapaikka, jossa voivat harjoitella niin kuntoilijat kuin kilpaurheilua harrastavat. Eri lajien harrastajat voivat hyödyntää apinarataa lisäharjoitteena alueelle rakennettujen juoksuportaiden ja alueen kuntoiluverkoston lisäksi.

Radalle rakennetaan muun muassa tasa-painopuomit, muureja, ryömintäputkia ja labyrinttiesteet. Radasta on suunniteltu kaksikaistainen, joten radan voi kulkea parin kanssa yhtä aikaa läpi. Lähialueella ei vastaavia ratoja ole, joten sille uskotaan käyttöä yli kuntarajojen.

Aakonvuoriyhdistyksen hankkeena rakennettavaa maastopyörärataa on toivottu Haapavedelle usean tahon toimesta jo pitkään. Tällä hetkellä maastopyöräilyä harrastetaan juoksupoluilla sekä pururadoilla. Näitä reittejä ei kuitenkaan ole suunniteltu pyöräilyä varten ja seassa on jopa pyöräilyyn vaarallisia paikkoja.

Hankkeessa rakennettavan XCO-radan avulla pyritään edelleen kehittämään Aakonvuoren alueen harrastus- sekä urheilumahdollisuuksia mahdollisimman suurta käyttäjäkuntaa palvelevaksi. Radasta odotetaan mielenkiintoista ohjelmavaihtoehto myös matkailupalveluille. Lisäksi Aakonvuoren alueen mahdollisuudet kilpaurheilun harjoittelu- sekä kilpailukäytössä monipuolistuvat huomattavasti.

Tavoitteena on myös, että Korkatti Trail Run -tapahtumaa kehitetään ja tapahtuman yhteyteen lisätään myös maastopyöräilykilpailu.

Yhteisö Leader -rahoitusta saavat Haapavedeltä Ainalin nuorisoseura jääkaappi-pakastimien hankintaan 470 euroa ja United Northern Skaters uuden taitoluisteluseuran harjoitusvälineiden hankintaan 303 euroa.

Lisäksi yritysten startti leader -rahoitusta on saanut Kulttuurikartano Pekan Pirtit palvelutilojen parantamiseksi 352 euroa.

Keskipiste-Leaderin saama mittava lähes 1,5 miljoonan euron lisärahoitus on käytettävissä vuonna 2020. Alueen yritysten ja yhdistysten kannattaa toimia nyt ja hakea Leader-rahoitusta erilaisiin investointeihin ja kehittämishankkeisiin.

Vuonna 2020 käynnistyvien hankkeiden toteutus voi jatkua aina vuoden 2022 loppuun asti.

#