lauantai 28.3.2020 | 10:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Flunssapotilaille käynnistyy Haapavedellä erillinen vastaanotto – Helmessä siirrytään poikkeusolotilanteeseen, lue millaisia järjestelyjä se aiheuttaa

SUVI HYTTINEN
To 19.3.2020 klo 17:52 | päivitetty ti 10:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella ollaan siirtymässä valmiuslain nojalla poikkeusolotilanteeseen, joka on voimassa 13.4. saakka. Poikkeustoimien tarkoituksena on suojata väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta.

Maanantaista lähtien kaikki Haapaveden ja Pyhännän asukkaat, joilla on flunssaoireita, hoidetaan Haapaveden terveyskeskuksessa erillisillä vastaanotolla. Tila on eriytetty tavallisesta vastaanotosta kevyellä väliseinällä. Sinne kuljetaan neuvolan puolen ovesta.

– Flunssavastaanotolle tullaan aina päivystysajanvarauksen kautta. Jos on liikuntarajoitteita, niistä kannattaa ilmoittaa jo puhelimessa, koska tilaan mennään portaita pitkin, opastaa perusturvajohtaja Ritva Hantula.

Lieviä flunssaoireita ohjeistetaan edelleen hoitamaan kotona tartuntojen estämiseksi.

Koronatartuntoja haapavetisillä ei ole todettu. Muuta flunssaa sen sijaan on Hantulan mukaan ollut runsaasti liikkeellä.

Linjaus siitä, keille koronatestejä tehdään, on tällä hetkellä tiukka. Vielä koronatestausta ei olla Haapavedellä aloittamassa.

– Jossakin vaiheessa koronatestit tulevat meillekin. Luultavasti se on ensi viikon asia. Ohjeet siitä, keitä testataan muuttuvat nopeasti, Hantula sanoo.

Terveyspalveluissa avataan myös koronaneuvontapuhelin, joka palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–16 numerossa 044 7591 607.

Muitakin poikkeusjärjestelyjä Helmessä tehdään runsaasti.Vuodeosaston paikkamäärää lisätään valmiussuunnitelman mukaisesti 20 prosentilla. Lisäyksen jälkeen paikkoja on 18 potilaalle. Tällä varaudutaan siihen, että erikoissairaanhoidon puolelta alkaa tulla potilaita vuodeosastolle.

Kiireettömät ajat lääkäreillä ja hoitajille perutaan, jotta henkilöstöresurssit riittävät flunssavastaanotolle, vuodeosastolle ja vanhustyön puolelle.

– Henkilöstö riittää vielä, mutta kiireettömien aikojen peruuttaminen on sille edellytys. Muutenkin poikkeustila vaatii isoja henkilöstöjärjestelyjä. Siirtoja eri pisteisiin tulee niille, joilla on esimerkiksi lähihoitajan koulutus. Vuodeosastolta kotiutetaan kaikki, jotka eivät tarvitse lääketieteellistä hoitoa, Hantula kertoo.

Vielä vuodeosastolla ei ole ollut ruuhkaa. Tänään potilaita oli 13 ja osa oli kotiutumassa.

Haapaveden ja Pyhännän neuvoloissa otetaan vastaan vauvat 1-vuotiaaseen saakka sekä raskaana olevat. Kaikki muut terveystarkastukset ja kiireettömät ajat tullaan perumaan.

Suun terveydenhuollossa hoidetaan vain päivystysasiakkaat, oikomishoidot hoidetaan osittain. Hoitotarvikejakelu ja apuvälinelainaus siirtyvät ajanvaraukseen.

Sosiaalipalveluissa avataan koronalinja perjantaina. Koronalinjan puhelin (044 7591 282) on auki ma-pe klo 8-20 ja la-su klo 12-18.

Koronalinjalle voi soittaa, jos on huoli läheisen tai naapurin arjessa selviytymisestä poikkeustilanteessa. Huoli voi liittyä esimerkiksi kaupassa tai apteekissa asiointiin, yksinäisyyteen tai eristäytymiseen.

Koronaepidemiaan ja sen aiheuttamiin poikkeustoimiin on Ritva Hantulan mukaan suhtauduttu Haapavedellä rauhallisesti.

– Ihmiset ovat noudattaneet ohjeita hyvin, ja esimerkiksi kiireettömiä lääkäriaikoja on peruttu itsekin.

– Yli 70-vuotiaiden kotona pysyminen on edelleen kaiken A ja O. Siinä varmasti olisi vielä parantamisen varaa, Hantula muistuttaa.

#