perjantai 19.8.2022 | 11:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Susihavainnoista tulee ilmoittaa viipymättä petoyhdysmiehille – Luke ja riistanhoitoyhdistys selvittelevät parhaillaan, onko Haapaveden Piipsannevalle muodostunut uusi susilauma

SUVI HYTTINEN
Ke 15.1.2020 klo 18:00 | päivitetty to 10:27

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapaveden Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Kallio toivoo, että kaikista susihavainnoista ilmoitettaisiin viipymättä paikallisille petoyhdyshenkilöille.

– Nyt on tahtonut olla niin, että jutut kiertävät ensin facebookit ja instagramit, ja päätyvät vasta sitten oikeaan osoitteeseen, eli tulee viivästymistä, Kallio toteaa.

Havainnoista ilmoittaminen on tärkeää, jotta petoyhdyshenkilöt voivat käydä paikan päällä varmistamassa, ovatko kyseessä suden jäljet. Mikäli jäljet todetaan suden jättämiksi, kirjaavat petoyhdysmiehet havainnon netissä toimivaan valtakunnalliseen Tassu-järjestelmään.

– On tärkeää, että havainnot saadaan todennettua ja sitä kautta selville, missä susia oikeasti liikkuu.

– Jos esimerkiksi kylän reunoilla alkaa kierrellä susia, ja niistä jossain vaiheessa aiheutuu vahinkoa vaikka kotieläimille, auttaa se karkotusmääräyksen saamiseen, kun havainnot on kirjattuna, Kallio muistuttaa.

Karkotusmääräyksen sudelle voi antaa vain poliisi. Keinoina susien karkottamiseen käytetään valoefektejä, kumiluoteja ja jälestämistä. Jos karkottaminen ei onnistu, voi poliisi määrätä suden lopetettavaksi.

Ilmoituksia susihavainnoista on tehty Haapavedellä viime aikoina noin 3–4 viikossa.

– Riippuu aina kelistäkin, miten havaintoja tulee. Yleensä ilmoitus tehdään jälkihavainnosta, tai kun metsästä löytyy hirven raato.

– Pääsääntöisesti todetaan, että kyseessä on ollut susi, mutta välillä käydään katsomassa isojen koirienkin jälkiä, Kallio kertoo.

Kallion lisäksi vapaaehtoisina petoyhdysmiehinä Haapavedellä toimivat Matti Niemiaho, Esko Hyvärinen, Hannu Riuttanen, Veikko Kauttio ja Tero Mustapää. Yhteystiedot miehille löytyvät Haapaveden Riistanhoitoyhdistyksen nettisivuilta.

Jälkihavaintojen lisäksi myös näköhavainnoista tulee tehdä ilmoitus. Mikäli susi käyttäytyy poikkeavasti eli on aggressiivinen, pyörii pihapiirissä, tulee vastaan muristen tai lähtee perään, neuvoo Kallio soittamaan siitä aina ensimmäisenä yleiseen hätänumeroon.

Haapaveden alueella liikkuu useampia susilaumoja ja joitakin yksinäisiä kulkijoita. Hankilannevan lauman reviiri ulottuu Haapajärven, Pyhäjärven ja Kärsämäen lisäksi Karsikkaalle. Nivalan lauma kiertelee Puutionnevan seudulla, Nivalan, Ylivieskan ja Haapaveden alueilla, ja Siikajoen lauma vierailee Pirneksen ja Karhukankaan metsissä.

Piipsannevalta susihavaintoja tehdään Kallion mukaan runsaasti. Siellä pyörii ainakin kuuden suden porukka.

– Luonnonvarakeskuksen kanssa tutkitaan parhaillaan, onko sinne muotoutunut oma uusi lauma, vai ovatko liikkujat Pyhännän laumaa.

Asiaa selvitetään geeninäytteiden kautta eli keräämällä susien ulosteita dna-tutkimukseen.

Juttuun lisätty petoyhdysmieheksi Tero Mustapää 16.1. klo 10.27.

#