tiistai 25.2.2020 | 11:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Agronic tuo markkinoille 2000 kiloa kevyemmän lietevaunun – haapavetinen yhtiö tekee jatkuvaa tuotekehitystä parantaakseen maatilojen kannattavuutta

KATARIINA ANTTILA Haapavesi-lehti
Ke 9.10.2019 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapavetinen maatalouskonevalmistaja Agronic on tuonut tänä vuonna markkinoille useamman uuden tuotteen.

Uudenmallista WR600-karhotinta, jonka avulla heinä voidaan karhottaa ja paalata samassa työvaiheessa, on myyty vuoden aikana jo useampi kymmen.

Syksyllä markkinoille on tullut lasikuitusäiliöllä varustettu Fg15-lietevaunu.

Agronicin markkinointijohtaja Erkki Kivelä sanoo kummankin tuotteen parantavan työn tehokkuutta ja sen seurauksena kannattavuutta.

– Lasikuituinen säiliö on 2000 kiloa kevyempi kuin teräksestä valmistettu. Kun turhaa massaa ei raahata mukana, säästää polttoainetta ja tulee vähemmän pintapainetta.

Lasikuituisia lietesäiliöitä on valmistettu jo vuosia Keski-Euroopassa, mutta Suomessa vastaavia ei ole valmistettu eikä Kivelän tiedossa ole myöskään maahantuojia.

Agronicin lietevaunujen 15,5 kuution säiliöt valmistetaan Saksassa, alusta ja kaikki muu, asiakkaan tarpeitten mukaan räätälöity vaunun varustelu Haapavedellä.

Agronicin ensimmäisen lasikuitusäiliöisen lietevaunun on ostanut kärsämäkinen urakoitsija, joka käytti tänä kesänä testausmielessä vaunun prototyyppiä lietteenajossa.

Kivelä kertoo että tällainen tuotekehittely on vakiintunut osa Agronicin toimintaa: sillä on käytännössä koko ajan uusia tuotteita yhteistyökumppanien testattavana.

Tänä kesänä on testattu muun muassa tekniikkaa, jossa heinäpaalin kosteusprosentti mitataan paalauksen yhteydessä. Markkinointi aloitetaan ennen seuraavaa kasvukautta.

– Jo aikaisemmin paalain on mitannut painon, mutta nyt on mahdollista mitata myös kosteus ja saada tarkempi tieto, millaista tavaraa paalissa on tehty. Tämän mukaan voidaan optimoida säilöntäaineen annostelua ja helpottaa ruokinnan suunnittelua.

– Pyritään olemaan tuotekehittelyssä etunenässä, Kivelä sanoo.

#