maanantai 25.5.2020 | 02:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Antti Rantakankaan kolumni: Haapavesi menestyy, jos löydämme yhteisen tahdon

Ke 9.10.2019 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vierailin pari viikkoa sitten valtiovarainvaliokunnan delegaation mukana Puolassa. Siellä kerrottiin, että valtaan noussut Laki ja oikeus -puolue ”vaihtoi ensimmäisenä tuomarit”, varmistaen oikeuslaitoksen ”oikeat päätökset”.

Maailmalla liikkuessa huomaa usein, kuinka hyvä ja demokraattinen kotimaamme on, kun vertaa moniin muihin maihin jopa Euroopassa.

Puolan matkan konkreettinen kokemus liittyi ilmastopolitiikkaan. Siellä tuotetaan energiasta 80 prosenttia kivi- tai ruskohiilellä. Kysyttäessä päästöjen vähentämisestä vastaus oli ”kyllä voimme vähentää, mikäli EU maksaa”.

Tässä on realismia Suomessakin käytävään ilmastokeskusteluun. Ilmastonmuutosta pitää hillitä, mutta mittasuhteisiin tarvittaisiin realismia. Suomi voisi olla edelläkävijä ympäristöteknologian viennissä ja sitä kautta työpaikkojen synnyttämisessä kotimaahan. Esimerkiksi turpeen uudet käyttömuodot voivat tuoda uusia mahdollisuuksia maakuntiin esimerkiksi Vapon aktiivihiilitehtaiden kautta.

Kotikunnan vahvuuksia kannattaa aina korostaa. Haapavedellä on paljon vahvuuksia. Kaunis luontomme poikkeaa edukseen naapurikunnista. Harrastusmahdollisuudet ovat erittäin hyvät ja monipuoliset. Peruspalvelut ovat kunnossa, elinkeinoelämä on jopa yllättävän monipuolista ja Haapavesi tunnetaan perinteisenä koulukaupunkina. Tästä osoituksena on ensi viikonloppuna Haapaveden yhteiskoulun 100-vuotisjuhlat.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen totesi taannoin: ”Ei kunnan koko ratkaise menestystä, eikä yksin sijaintikaan. Vaan fiksu johtaminen ja päätöksenteko tuottaa parhaat tulokset ja huonolla johtamisella ja päätöksentekokyvyttömyydellä voidaan tuhota hyvätkin lähtökohdat.”

Tämä Karhusen toteamus on hyvä huomioida. Kaikilla kunnilla on taloushaasteita, mutta ne pitää vain hoitaa. Sen vuoksi Haapaveden ilmapiirin muuttamisella olisi ratkaiseva merkitys. Päätöksenteossa ja sosiaalisen median keskusteluissa tarvitaan yhtenäisyyttä eripuran sijaan eli yhteinen ratkaisuja hakeva Haapavesi.

Nivala on erinomainen esimerkki paikkakunnan yhteishengestä. Omaa pesää ei liata vaan aina puhutaan hyvistä asioista. Se näkyy myönteisesti Nivalan kehityksessä. Demokratiaan kuuluu esittää erilaisia mielipiteitä ja päätöksenteossa myös mahdollisuus äänestämiseen. Mutta sen voi tehdä myös rakentavasti.

Haapavesi on hakenut harkinnanvaraista valtionosuutta talousvaikeuksiinsa. Rahaa valtion budjetissa on tähän 10 miljoonaa ja kuntien hakemusten yhteismäärä yli 100 miljoonaa.

Rahoituksen ehtona on kunnan omat lainvoimaiset päätökset taloutensa tasapainottamisesta. Valituksilla näitä ei ratkaista, vaan kotikaupunkia rakentaen. Mahdollisten valitusten hintalappu veronmaksajille on satoja tuhansia.

Kansanedustajan talousarvioaloitteilla voidaan myös saada rahoitusta moniin hyviin kohteisiin. Teen perinteisesti muutaman talousarvioaloitteen. Haapavesi ei jää nollakunnaksi tälläkään kertaa.

Antti Rantakangas

#