torstai 22.10.2020 | 01:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Eläkeliiton kunniajäsen Seija Hatula: Järjestötoiminta tuo sisältöä eläkeläisen päiviin

SUVI HYTTINEN
Ke 18.9.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kun Seija Hatula jäi eläkkeelle opettajan työstä vuonna 2000, liittyi hän ensitöikseen Eläkeliiton jäseneksi. – Tuntui, että tarvitsin päiviin toimintaa ja sisältöä. Aikaa oli, kun lapsenlapsetkin asuivat niin kaukana, hän muistelee.

Jo seuraavana vuonna Seija valittiin Haapaveden paikallisyhdistyksen puheenjohtajan pestiin, jota hän hoiti kuusi vuotta eli sääntöjen puitteissa maksimiajan.

– En ollut pyrkimässä puheenjohtajaksi, mutta suostuin kun pyydettiin. Olin ollut kaupungin puolella luottamustehtävissä, ja koin että sitä kautta minulla oli jonkinlaista tehtävään tarvittavaa kokemusta.

Puheenjohtajakautena Seijan luottamustehtävät Eläkeliitossa laajenivat Pohjois-Pohjanmaan piirin ja valtakunnan tasolle. Piirihallituksessa hän toimi 7 vuotta, josta kaksi puheenjohtajana. Valtakunnallisessa liittohallituksessa vuosia vieri kuusi, joista kolme vuotta toisen varapuheenjohtajan pestissä. Lisäksi tehtäviä kertyi eri toimikunnista ja asiantuntijaryhmistä.

– Hyvin kerkesin silti olla kotonakin. Eniten minua työllisti paikallisen yhdistyksen puheenjohtajuus. Yhdistys kasvoi silloin kovasti. Joku vuosi otimme koko hallitus yhdessä tavoitteeksi, että jäsenmäärä nostetaan viiteen sataan, ja se toteutui.

Enimmillään eläkeliittolaisia on ollut Haapavedellä yli 650. Nyt jäsenmäärä on hieman laskenut, noin 560:een.

– Ihmisten vapaa-ajasta käydään nykyään kovaa kilpailua. Haapavedellä on tarjolla eläkeläisille paljon muutakin kuin Eläkeliitto, Seija muistuttaa.

Uusien jäsenten mukaan saamiseksi Seija näkee tärkeänä, että tarjolla on toimintaa, joka kiinnostaa nuorempiakin, vasta eläkkeelle jääneitä ihmisiä.

– Esimerkiksi retkiä järjestettäessä olisi hyvä huomioida, että nuoremmat voisivat haluta pidemmillekin reissuille, kun taas ikääntyneemmille sopivat monesti paremmin päiväretket.

Nykyään Seija on Eläkeliiton kunniajäsen ja osallistuu järjestön toimintaan edelleen monella tapaa. Teatterireissut, retket sekä seurakunnan kanssa pidettävät yhteiset tilaisuudet ovat mieluisia. Samoin päiväkerho joka toinen tiistai kuuluu aina ohjelmaan.

– Kerhopäiviin parasta antia tuovat vierailevat luennoitsijat, hän tuumii.

Tänä syksynä Seija on ryhtynyt myös yhdeksi vetäjäksi Hopeaiset-kerhoon, jota eläkelittolaiset vetävät vanhustentalojen kerhohuoneella joka toinen tiistai.

– Kerhossa kahvitellaan, järjestetään arvontaa, yhteislaulua ja muuta ohjelmaa. Itse olen ajatellut kehittää omille vuoroilleni jonkilaista muistijumppaa, pientä liikuntaa, kuorolausuntaa tai muuta hauskaa hömpötystä.

– Saan kerhosta itsellenikin vähän haastetta, kun joudun miettimään, mitä siellä tehtäisiin.

Omasta kunnostaan Seija pitää huolta kulkemalla viikoittain kolmessa kansalaisopiston jumpparyhmässä sekä lisäksi liikuntoimen pyörittämässä senioreiden kuntosaliporukassa. Kesällä puuhaa on riittänyt omassa pihapiirissä.

– Tykkään myös neuloa sukkia, ja lehdet luen tarkkaan. Uutiset katson monta kertaa päivässä.

Järjestötoimintaa Seija harrastaa myös Senioriopettajissa ja Keskusta-puolueessa.

– Pari viikkoa sitten olin mukana Keskustan puoluekokouksessa Haapaveden kuntayhdistyksen virallisena edustajana, ja viime viikonloppuna kävin valtakunnallisilla Senioriopettajien päivillä Oulussa.

Haapaveden Seija Hatula kokee eläkeläiselle hyväksi paikaksi elää etenkin monipuolisten harrastusmahdollisuuksien puolesta.

– Ajattelisin, että eläkeläisillä on täällä asiat ihan kohtalaisen hyvin. Se on meille ikääntyville vähän ikävä asia, jos vuodeosasto suljetaan ja sairaalahoitoon joudutaan kauas läheisistä.

#