tiistai 25.2.2020 | 11:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Taiteiden yö tarjosi puuhaa ja elämyksiä etenkin lapsiperheille – Eniten kävijöitä houkutteli kirjasto

SUVI HYTTINEN Haapavesi-lehti
Ma 9.9.2019 klo 18:09

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Taiteiden yön tapahtumat saivat Haapavedellä erityisesti lapsiperheet liikkeelle lauantaina. Tapahtumia järjestettiin yli kymmenessä paikassa. Illan vaikuttavimpia taide-elämyksiä koettiin Kulttuurikeskus Kirnussa, jonne Jokihelmen opiston tanssikoululaiset olivat valmistaneet tanssia, musiikkia ja valoshowta yhdistelevän Labyrintti-teoksen.

Edellisvuosien tapaan eniten väkeä kävi kirjastolla, illan aikana yhteensä 562.

– Ulkona oli jo jono, kun tultiin avaamaan ovia, kertoi kirjastovirkailija Tarja Hyvärinen.

Porukkaa kirjastolle houkutteli erityisesti poistokirjamyynti. Käytöstä poistettuja kirjoja oli lastattu käsikirjaston pöydille kymmeniä laatikoita. Eurolla sai matkaansa kassillisen luettavaa.

– Suosituinta on lastenkirjallisuus, ja myös keitto- ja käsityökirjat menevät aina kaupaksi. Aikuisten kaunokirjallisuudesta etsitään tiettyjen kirjailijoiden teoksia, Tarja mainitsi.

Kirjakaupoille olivat lähteneen muiden muassa Eveliina ja Viola Vatjus. Tokaluokkalainen Viola kertoi olevansa kova lukemaan ja myös kirjoittamaan omia tarinoita.

– Oikeastaan lähdettiin kirjastolle siksi, että täällä on esillä Violan luokan tekemiä tarinoita, Eveliina kertoi.

Lapsia kirjastolle veti myös origamisammakoiden askartelu Janne Joentakasen ohjauksessa. Omat sammakkonsa kävivät taittelemassa ja sammakoiden juoksukilpailuun osallistumassa muiden muassa Fanni ja Vieno Kurra. Mummon kanssa liikkeellä olleet siskokset olivat käyneet myös Opistolla, missä Fanni oli soittanut viulua, ja mummon toiveesta oli piipahdettu myös Parakkikankureiden avoimissa ovissa.

Marian kahvilassa taidettaan esitteli Haapavedeltä lähtöisin oleva Virve Seppä. Kiertolais-taiteilijaksi itseään nimittävä Virve on aikuisena vaikuttanut enimmäkseen Turussa ja Kambodzassa. Vuosien varrella kokemusta on kertynyt monenlaisesta taiteen tekemisestä. Pääsääntöisesti hän on maalannut akryyliväreillä, nyt kiinnostuksen kohteena ovat installaatiot.

Taiteiden yöhön Virve oli tuonut näytille tuoreimpia töitään, sekatekniikalla toteutettuja käsi-installaatioita, joissa hän kuvaa ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä sekä aikaa ja ikuisuutta.

– Molemmissa töissä on alla muottikäsi. Toisessa olen käyttänyt tuohta, maalia ja simpukoita, toisessa kierrätyslankoja ja maalia.

Lankoja pitelevän käden ajatuksena on herättää kysymyksiä, kuka naruja tässä maailmassa vetelee. Kädestä löytyy myös symboliikkaa astrologiasta.

– Sarjaan on tulossa vielä kolme kättä lisää sekä muitakin ihmisen ruumiinosia, Virve kertoo.

Virve innostui taiteesta jo lapsena. Oman perheen lisäksi kannustajina toimivat haapavetiset kuvaamataidon opettajat Leena Hannula ja Seppo Kokkoniemi.

Ensimmäisinä tilaustöinä Virve muistelee taiteilleensa kännykänkuoria kynsilakalla ja akryylispraylla. Kouluaikoina hän ryhtyi myös suunnittelemaan myös tatuointeja tilaustöinä.

2000-luvulla Virve on käynyt piirustus- ja maalauskursseja Turun työväenopistossa sekä toteuttanut taideprojekteja Aasiassa, Indonesiassa ja Kambodzassa syventyen myös tatuointitaiteeseen. Turussa Virve on pitänyt sekä omia näyttelyitä että ollut mukana yhteisprojekteissa toisten taiteilijoiden kanssa.

– Viime aikoina taide on laajentunut installaatioiden lisäksi käyttöesineisiin, kuten valaisimiin ja vateihin. Olen alkanut harjoittelemaan myös puusta veistämistä. Lisäksi minulla on työn alla lastenkirjan kuvittaminen.

– Tämän vuoden ajan olen keskittynyt pelkästään taiteeseen ja pyrkimyksenä on, että voisin keskittyä siihen jatkossakin. Moni tietysti miettii, että miten sillä elää. No, eihän sillä oikein elääkään, hän naurahtaa.

Jokihelmen opistolla askarreltiin kuvataidekoulun työpajassa ja valmistettiin koruja polymeerisavesta. Kansalaisopisto luo ja kasvattaa -näyttelyssä esiteltiin talon opettajien harrastuksia muun muassa erilaisten käsitöiden kautta.

Yleisöä oli jututtamassa myös kaupungin hyvinvointikoordinaattorina toimiva Terttu Piippo. Hän keräsi ihmisiltä kokemustietoa hyvinvointia tuovista asioista.

– Kulttuuri, harrastukset, luonto ja yhdessä tekeminen ovat niitä asioita, jotka nousevat esiin, Terttu mainitsi ja kertoi hyödyntävänsä saamiaan vastauksia kaupungin hyvinvointikertomuksessa.

Niko ja Enni Räty olivat lähteneet kansalaisopistolle askartelemaan lintuja. Noora-äidin kanssa oli käyty jo aiemmin Kopsalla pomppulinnassa ja maalaamassa päreitä sekä kirjastolla sammakoita askartelemassa.

– Monipuolinen ohjelma on ollut Taiteiden yössä. Varmasti kaikille löytyy jotakin. Hyvä, kun Kopsan tapahtuma alkoi jo aamusta. Ehdittiin käydä monessa paikassa. Ehkä tästä vielä jatketaan työpajalle, Noora Räty suunnitteli.

#