maanantai 16.12.2019 | 04:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Kaj Räisänen on DJ The Retro Discon takaa – 35 vuoden aikana Kaj on huomannut discomenojen muuttuneen aikaisempaa myöhemmäksi

ROOSA SARAJÄRVI Haapavesi-lehti
Ke 14.8.2019 klo 03:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Joulukuussa tulee kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun Kaj Räisänen, eli DJ Kajtsu, veti ensimmäisen dj-keikkansa Limingan ravintola Hannu Krankassa.

– Se taisi olla vuoden -84 joulukuun ensimmäinen viikonloppu, kun olin vasta päässyt armeijasta. Krankan ravintolassa soittaneet dj:t olivat lopettamassa ja toinen heistä sattui olemaan minun tuttuni, joka sitten pyysi minua katsomaan hommaa, sillä olinhan viettänyt nuoruuden kasetti- ja kelanauhureiden kanssa.

Kaj kävi perjantai-iltana tutustumassa musiikin soittamiseen ja lähtikin heti lauantaina dj:ksi Osuuskunnan henkilöstön pikkujouluihin.

– Eihän minulla ollut mitään hajua humpista ja muusta vanhemmasta tanssimusiikista. Hyvin se sitten kuitenkin meni ja uskalsin lopuksi spiikata illan viimeisen valssin. You’re my heart, You’re my soul -biisi oli silloin iso hitti ja se täytyi soittaa noin 4-5 kertaa illassa, Kaj naurahtaa.

– Siihen aikaan kuuntelin radiosta Tapani Ripatin juontamaa Ocsid disco -radio-ohjelmaa ja yritin ottaa mallia Ripatin spiikkauksesta.

Kaj on kotoisin Pudasjärveltä, mutta kävi peruskoulun Limingassa. Opiskelujen vuoksi maisemat vaihtuivat pian armeijan jälkeen Raaheen, mistä Kaj löysi heti lisää dj:n töitä.

– Ravintola Kumpeleessa soitettiin musiikkia seitsemänä päivänä viikossa. Arkipäivisin levymusiikkia soitettiin väen mukaan, perjantaisin ja lauantaisin oli disco. Sunnuntaisin oli minun bravuurini, eli kello 14-18 välillä pidetty Rautaruukin eläkeläisten tanssit. Siellä oli aina 50-100 henkeä tanssimassa.

– Silloin myös vanhemmat muorit pyysivät dj:n tanssimaan. Heiltä opin sitten kaikki humpat, valssit ja tangot, Kaj naurahtaa.

Omat musiikkilaitteet hän päätti hankkia lopulta vuonna -86. Tuolloin vuoteen saattoi mahtua helposti sata dj-keikkaa, muun muassa yksi Haapaveden Haapakanteleessakin vuonna 1989.

– Vihannin Mäntylammella ja Limingan nuorisotalolla oli siihen aikaan hyvät menot. Kerrankin olin discon puolella soittamassa samaan aikaan Popedan ja Dingon kanssa.

Kuitenkin 80- ja 90-luvun vaihteessa suureen suosioon noussut karaoke syrjäytti discot, jolloin myös Kaj joutui siirtymään päivätöiden pariin. Samalla hän päätti luopua omista soittovälineistään.

– Lähdin sitten Helsinkiin portsariksi yhteen ravintolaan. Siellä meitä oli kaksi pokea, joten pystyin käydä soittamassa bändien välissä olleilla tauoilla levyjä.

– Parhaimmillaan minulla oli 700 lp-levyä. Muutamat jätin itselleni talteen, mutta suurimman osan ammuin kaatopaikalla. Ja nyt harmittaa.

Ensimmäiseltä DJ-keikalta Kaj muistaa hitin You're my heart, You're my soul, mikä täytyi soittaa ainakin neljä kertaa illan aikana.
Roosa Sarajärvi

Haapavedelle Kaj muutti perheensä kanssa vuonna 2013. Tällä hetkellä hän tekee noin 1-2 keikkaa kuukaudessa kahdella eri teemalla – DJ Kajtsu sekä The Retro Disco – noin 200 kilometrin säteellä Haapavedestä omalla äänentoisto- sekä valokalustolla.

– Osa keikkapaikoista ovat ottaneet minut nyt useammankin kerran soittamaan. Esimerkiksi Marjuskassa pidän vuodessa noin 4-5 keikkaa, seuraavan syyskuussa.

Retro Discossa Kaj soittaa tuttuja kappaleita 70-luvulta aina 90-luvulle asti, kun taas DJ Kajtsu ottaa joukkoon myös uudempia hittejä.

– Minulla on nyt 2500 biisiä tietokoneella. Istun aina ennen keikkaa pariksi kolmeksi tunniksi alas, laitan kuulokkeet päähän ja selaan sekä kuuntelen uusia listoja ja biisejä. Minulla ei kuitenkaan tule enää niin paljoa seurattua, mitkä ovat niitä tämän päivän hittejä.

Keikkapyyntöjä Kaj’lle tulee niin pubeihin, ravintoloihin kuin synttäri- ja hääjuhliinkin.

– Tykkään etenkin synttäri- ja hääjuhlista todella paljon, sillä ne ovat ajallisesti paljon lyhkäisempiä ja usein paikan päällä saa nauttia juhlan antimista.

Yksi parhaimmista keikkamuistoista tuleekin Haapavedellä kesällä järjestetyistä häistä, missä Kaj oli vastaamassa levy-musiikista.

– Siellä oli aivan huippu meno. Mitä tahansa laitoinkaan soimaan, porukka tykkäsi ja tanssi. Koska olen vanhan liiton mies ja tykkään höpöttää, spiikkasinkin lopussa, että tämä oli parhain hääkeikka pitkään aikaan.

Kaj valmistautuu myös yksityiskeikkoihin pyytämällä pari viikkoa etukäteen noin 30 biisiä, jotka ovat esimerkiksi synttärisankarille tärkeitä.

– Silloin aika menee todella nopeasti ja tulee soitettua varmasti ne toivebiisit, mikä tuo myös varmuutta. Soittaessa menen koko ajan flow päällä ja tulee fiilis, että olen siellä oikeasti soittamassa heille.

Vuosikymmenten saatossa Kaj on pistänyt merkille discomenojen siirtymisen puolille öin. Aikoinaan isommat ravintolat menivät viimeistään puoli kahdelta kiinni, joka tarkoitti myös sitä, että jo kahdeksan aikoihin oven edessä oli pitkä jono.

– Silloin ihmisille ei tarvinnut soittaa lämmittelymusiikkia vaan bilettäminen alkoi heti, kun taas tänä päivänä he kypsyvät paljon hitaammin, kun baarit ovat auki neljään asti. Aika harva on vielä edes puolenyön jälkeen tanssimassa.

– Joskus sitten kahden aikaan kun laittaa jonkin hitin soimaan, kuten viimeksi Marjuskassa Popedan Pitkä kuuma kesä, tanssilattia on heti täynnä ja porukka laulaa mukana.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut myös buumi, että ihmiset tulevat tanssimaan lasien kanssa. Suosittelisin kuitenkin juomaan ensin lasit tyhjiksi tai pitämään niitä silmällä, ja vasta sitten lähtemään tanssimaan.

Biisitoiveiden suhteen Haapaveden väki ei suuresti poikkea isompien kaupunkien bilettäjistä.

– Kaupungeissa kolmen kotimaisen kappaleen jälkeen tanssilattia on tyhjä, kun taas Marjuskassa voi hyvin soittaa viisikin biisiä putkeen. Kaupungeissa on usein pakko vähän lipsua ja soittaa väliin myös uudempiakin hittejä sekä ulkomaalaisia slovareita.

– Latinoa toivotaan aika paljon ja sen rytmi toimii hyvin varsinkin kesäaikaan. Tiettyjä helmiä toivotaan aina, kuten Kikkaa, Tapani Kansaa, Einiä sekä Kake Randelinin nopeita biisejä – Semmoista musaa, mitä omassakin nuoruudessa on laitettu heti corollassa kasetilta soimaan.

Kaj soittaakin mieluusti 80- ja 90-luvun kappaleita, mutta kuuntelee vapaa-ajallaan musiikkia hevistä klassiseen.

– Mielestäni parasta musiikkia tehtiin 80-luvulla, jolloin oli paljon hyviä hittibändejä, kuten Europe, Wham ja Hurriganes.

Kerrankin olin discon puolella soittamassa samaan aikaan Popedan ja Dingon kanssa.

#