tiistai 25.2.2020 | 11:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Hirsi taipuu myös moderniin rakentamiseen – Vinkit toteuttivat taloprojektinsa keskittämällä lähes kaikki hankinnat haapavetisiin yrityksiin

SUVI HYTTINEN Haapavesi-lehti
Ke 14.8.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Hirsitalon ei tarvitse olla mökkimäinen, vaan nykyajan tekniikoilla hirsi taipuu myös moderniin rakentamiseen. Käytännössä hirrestä voi tehdä mitä vain, tuumii modernin hirsikodin aivan Haapaveden keskustan tuntumaan rakennuttanut Sami Vinkki.

Modernia ilmettä Sami ja Anna-Kaisa Vinkin taloon tuo muun muassa se, että rakentamisessa on käytetty uudenlaista nurkantyöstötekniikkaa. Sen ansiosta talossa ei ole perinteisille hirsitaloille ominaisia ristinurkkia, joissa hirret menevät limittäin.

– Nurkkaratkaisulla on iso merkitys talon ulkonäköön sekä sisällä että ulkona. Samoin epäkeskeinen harja ja ikkunoiden sijoittelu tekevät talosta oman näköisensä, Sami toteaa.

Noin 200-neliöisen 2-kerroksisen kodin sydän on yhtä tilaa oleva korkea tupakeittiö, jonka suurista ikkunoista avautuu pelto- ja jokimaisema.

– Valoisa oleskelutila oli meille tärkeä, joten halusimme isot ikkunat etelään päin. Valon lisäksi ikkunat tuovat kesähelteillä sisään myös paljon lämpöä, joten rakentaessa kannattaa huomioida, että katoksen lippa ulottuu tarpeeksi kauas ja tuo suojaa auringolta, Sami muistuttaa.

Korkeassa, minimalistisesti sisustetussa tilassa on tärkeää huomioida myös akustiikka. Vinkkien talossa alakerran katto on tehty levyjen sijaan puurimoista. Rimojen taakse on asennettu suodatinkangas, joka imee ääntä itseensä.

– Sen avulla saadaan kaiku pois tilasta. Muutenhan täällä olohuoneessa ei tekstiilejä ole paljon muuta kuin sohvassa ja parissa matossa, joten ilman katon tekniikkaa kaiku olisi ikävä.

Talon suunnittelusta on vastannut arkkitehti Vinkkien omien ideoiden ja toiveiden pohjalta. Hirsikehikon teki paikallinen Timber-Hirsi Oy, minkä jälkeen rakentamisen veivät loppuun paikalliset timpurit.

– Halusimme keskittää kaikki rakentamiseen liittyvät hankinnat Haapavedelle. Aivan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki tarvittava saatiinkin ostettua omalta paikkakunnalta ja vielä järkevällä hinnalla. Ei olisi ollut kannattavaa lähteä muualle.

– Haapavetisenä yrittäjänä haluan tukea paikallista yrittäjyyttä, mutta rakennusprojektissa se oli järkevää ihan käytännön syistäkin. Jos meillä on kahden kilometrin päässä rautakauppa, miksi lähteä Ouluun saakka ostoksille. On kova etu, kun palvelut saa nopeasti ja joustavasti omalta paikkakunnalta. Timber-Hirrelläkin oli helppo poiketa paikan päällä tarkistamassa suunnitelmia, jos niihin tuli muutosta.

Hirsitalosta Sami Vinkki kertoo haaveilleensa jo pidempään. Hänellä itsellään on rakennusinsinöörin koulutus ja aiemmassa työssä myös hirsirakentaminen tuli tutuksi.

– Hirsi on luonnonmukainen ja hengittävä materiaali eli elämisen kannalta aivan ykkösvaihtoehto. Ja onhan se vielä miellyttävän näköistäkin.

Parin vuoden asumiskokemuksen jälkeen talo on vastannut odotuksia kaikin puolin.

– Tilat ovat toimivia, sisäilma hyvä ja muutkin ratkaisut onnistuneita. Jos jotain pitäisi tehdä toisin, niin valaistuksen ohjausta vähän muuttaisin.

Rimojen taakse on asennettu suodatinkangas, joka imee ääntä itseensä.

#