maanantai 16.12.2019 | 05:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Suvi Hyttinen pääkirjoituksessa: Läheltä piti -tilanne Vanhallatiellä säikäytti

Haapavesi-lehti
Ke 14.8.2019 klo 05:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

En tiedä kumpi meistä säikähti enemmän maanantaina Haapaveden kylänraitilla; minä auton ratissa vai yhtäkkiä tien laidalta eteeni sännännyt pikkupoika. Ennätin huomata Vanhantien pientareella seisoskelevan lapsen, joka katseli toiseen suuntaan ja odotteli sieltä tulevia autoja. Kun autot ajoivat pojan ohitse, pinkaisi hän samalla hetkellä tielle, suoraan eteeni. Toiseen suuntaan katsominen unohtui, ja äkkijarrutuksen jälkeen pojan ja auton keulan väliin jäi ehkä metri matkaa.

Paikalla ei ollut suojatietä, mutta tietysti jälkikäteen ajatellen tilanne olisi pitänyt osata ja ehtiä ennakoida. Liikenneturvan kampanjassa ei turhaan muistuteta siitä, että lasten käyttäytyminen liikenteessä on arvaamatonta. Vasta koulutielle lähteneen lapsen ajatus saattaa karata yhtäkkiä johonkin ihan muualle kuin liikenteeseen, vaikka turvallista tiellä liikkumista olisi kuinka kovasti harjoiteltu. (Sattuu muuten helposti aikuisillekin.) Myös auton etäisyyden ja äänen suunnan hahmottaminen voi olla lapselle hankalaa.

Uskon ja toivon, että läheltä piti -tilanteessa säikähtänyt poika muistaa jatkossa tietä ylittäessä katsoa va­sem­mal­le, oi­ke­al­le ja vie­lä ker­ran va­sem­mal­le. Itse lupaan huomioida pienet kulkijat paremmin muuallakin kuin suojateillä.

Suvi Hyttinen

#