tiistai 25.2.2020 | 10:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Rakentaminen on Tauno Käolle elämäntapa – Hän käyttää osaamistaan ja säästää rakentamalla itse

ROOSA SARAJÄRVI Haapavesi-lehti
Ti 13.8.2019 klo 07:00 [päivitetty ti 15:35]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Rakentamisesta ja remontoimisesta nauttiva Tauno Käo malttaa hädin tuskin vapaapäivänäkään olla tekemättä mitään.

– Kun tulen kotiin, saatan ekana päivänä nukkua pidempään ja ottaa vähän rennommin. Mutta sitten sitä alkaa etsimään jotain tekemistä, koska silloin aikakin menee nopeammin.

– Vaimo kyllä välillä sanoo, että otappa rennosti, mutta en pysty. Töitä riittää kotonakin, Tauno naurahtaa.

Hän muutti perheensä kanssa Haapavedelle seitsemän vuotta sitten Virosta, sillä sekä Taunon sisko että vanhemmat asuivat jo paikkakunnalla. Perhe päätyi ostamaan omakotitalon, jota Tauno on remontoinut pikkuhiljaa ostohetkestä asti.

– Kuukausi meni, että pääsimme muuttamaan taloon sisälle. Uusin lattiat, seinät ja ikkunat sekä remontoin myös kylpyhuoneen ja saunan.

Talon ulkopuolelle Tauno on rakentanut terassin, maalannut talon sekä asentanut uuden katon. Lisäksi muuton jälkeen pihalle on ilmestynyt muun muassa keinu, leikkimökki sekä palju.

– Paljun rakensin osaksi YouTube-videon avulla. Kun tekee itse, pääsee myös paljon halvemmalla, Tauno toteaa.

Tällä hetkellä Tauno työskentelee omassa, noin pari kuukautta sitten perustamassaan yrityksessä nimeltä Taurem.

– Pystyn tarjoamaan kaikkia muita rakennuspalveluja, mutta en iv- ja sähköpuolen töitä. Esimerkiksi kaikki sisäpuolen ja melkeinpä samalla tavalla ulkopuolenkin remppatyöt sujuvat.

Töitä hän tekee myös yhdessä siskonsa miehen firman kanssa. Edellinen työkeikka Taunolla oli Oulussa, missä hän rakensi omakotitalon piha-aluetta.

– Työskentelen Oulun ja Helsingin välillä, mutta suurimmaksi osaksi työt painottuvat Etelä-Suomeen. On pakko tehdä muuallakin töitä, sillä pienellä paikkakunnalla niitä ei riitä kaikille.

Tauno naurahtaa ja kertoo, että 500 kilometriä on hänelle aivan normaalin mittainen matka ajettavaksi.

– Pitkillä työmatkoilla minun ei tarvitse ajaa joka päivä kotiin, vaan meillä on majoitus työmaalla. Yksi työkeikka kestää usein viikon tai kaksi, mutta yleensä olemme sopineet, että tulen viikonlopuksi kotiin.

Hänelle mieluisia työtehtäviä ovat lähes kaikki muut paitsi kipsihommat.

– Ne eivät ollenkaan kiinnostaisi, koska se on niin pölyistä hommaa etenkin, jos tekee isommalla määrällä.

– Mutta omassa yrityksessä tehdään sitä työtä, mitä tarjotaan ja osataan. Vaikka välillä tulisikin töitä, mitkä eivät niin kiinnostaisi, ne on pakko tehdä.

Kotipihalleen Tauno on rakentanut itse muun muassa keinun, leikkimökin sekä paljun.
Roosa Sarajärvi

Virossa asuessaan Tauno ehti työskennellä 12 vuotta lasielementtitehtaalla. Muuton jälkeen hän meni vajaaksi viideksi vuodeksi töihin betonitehtaalle, mistä siirtyi hetkeksi remppahommiin siskonsa miehen yritykseen ennen oman perustamista.

Tauno ei ole käynyt raksapuolen kouluja, mutta Virossa noin viisi ja puoli vuotta kestänyt koulu antoi valmiudet moneen ammattiin, kunhan suoritti opintojen viimeiset vaiheet.

– Se oli vähän kuin lukion ja ammattikoulun yhdistelmä. Ensimmäiset kolme vuotta olivat lukio-opintoja, jonka jälkeen alkoi muun muassa maatalous-, talous- ja sähköopinnot.

Rakennushommat hän kertoo oppineensa käytännön kautta. Mikäli vastaan tulee tehtävä, mitä hän ei osaa tehdä, on työkavereilta aina mahdollista saada apua – ja suurimmaksi osaksi vastaukset saa myös katsomalla valmiita piirustuksia.

– Elämä on opettanut pikkuhiljaa. Olen lapsesta asti nähnyt vierestä, kun jotain on aina tehty itse.

– Tykkään raksahommista, koska tässä on vaihteleva työelämä. Ei ole koko ajan samat työpaikat sekä aikataulut ja kesälläkin pääsee tekemään ulkotöitä.

Työskennellessään Suomessa Tauno on havainnut muutamia eroavaisuuksia kahden maan työkulttuurien välillä.

– Suomessa työskennellessä hyvä puoli on ammattiliitot. Työntekijöillä on tarkat tiedot muun muassa tauoista ja palkallisista vapaista eikä työnantaja pysty sanomaan toisin.

– Virossa on myös ammattiliitot, mutta vasta alkuvaiheessa – Siellä saattoi olla töitä seitsemänä päivänä viikossa 24/7, kun mestarina työskennellessä puhelin saattoi soida koska vain. Virossa ei myöskään ole pekkasia.

Taunon mielestä Suomessa otetaan myös paljon rennommin ja työajoista pidetään tiukemmin kiinni.

– Vasara tippuu kädestä heti, kun työaika loppuu, Tauno naurahtaa.

Sen sijaan Suomessa lähes jokaisella työmaalla on omat sääntönsä.

– Joka paikkakunnalla on eri jutut, joiden mukaan toimitaan ja sitä mukaan myös työtä valvotaan. Suomessa valvonta on kuitenkin tarkempaa, kun taas Virossa voidaan katsoa joskus vähän ohi.

Työllisyystilannetta Tauno pitää alalla tällä hetkellä hyvänä.

– Se riippuu tietenkin aina asiakkaista, mutta itselläni on tällä hetkellä hyvät yhteistyökumppanit ja töitä on riittänyt tähän asti hyvin.

Tauno kertoo viihtyneensä Haapavedellä hyvin eikä pode lainkaan koti-ikävää. Virossa ja kotikaupungissaan Tartossa hän kertoo vierailevansa noin pari kertaa vuodessa.

– Minulle passaa rauhallinen elämä, mitä täällä on. Ihmiset ovat rauhallisempia ja osaavat ottaa rennosti, kun taas Virossa kaikilla on koko ajan kiire, jolloin he ovat myös hermostuneempia.

– Vasara tippuu kädestä heti, kun työaika loppuu.

#