maanantai 16.12.2019 | 04:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Metsästys on isän ja pojan yhteinen harrastus – 7-vuotias Jere Isoaho kaavailee suorittavansa metsästyskortin ensi syksynä

ROOSA SARAJÄRVI Haapavesi-lehti
Ke 14.8.2019 klo 02:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Syksyn metsästyskausi käynnistyi lauantaina sepelkyyhkyn metsästyksellä. Aamuviideltä pyyntiin lähteneille Jari Isoaholle ja 7-vuotiaalle Jere Isoaholle aloitus oli kuitenkin normaalia hiljaisempi.

– Aloitus sujui vähän heikosti. Talomme lähellä olevalla riistapellolla ei käynyt kyyhkysiä ollenkaan, sillä liikenne oli melko ruuhkainen. Vieressä olleella viljapellolla oli kasvamassa hernettä ja kauraa sekaisin, joka tehtiin juuri edellisenä päivänä rehuksi. Tällöin olosuhteet ympäristössä pääsivät muuttumaan, jota kyyhkyset sitten arkailivat.

Lisäksi lähettyvillä oltiin pyydystetty varislintuja, mikä sai myös tarkan lintulajin perääntymään.

– Kiivain lento pitäisi olla noin kello viiden ja seitsemän välisenä aikana. Me tulimme lauantaina jo yhdeksän aikoihin pois, kun tilanne alkoi näyttämään toivottamalta.

Sunnuntaina kaksikko päätti vaihtaa paikkaa metsästyskavereiden suosittelemalle alueelle Suotukylälle, jolloin heidän onnistui saada saaliiksi yhden kyyhkysen.

– Silloin pääsimme jo ampumaan ja aivan lihan makuun. Laitoimme kyyhkysen pakkaseen, sillä saamme pyydystettyä vielä varmaan ainakin sorsia.

Uudelle kyyhkysjahdille Jari ja Jere suuntaavat tulevana viikonloppuna, ennen kuin linnut ehtivät muuttaa pois.

– Annamme riistapellon nyt rauhoittua ja käydään vielä viikonlopun aikana molempina päivinä kokeilemassa. Sitten seuraavana viikonloppuna alkaakin jo sorsastus.

Jari ja Jere ovat pitäneet omaa riistapeltoa samaisella paikalla jo viimeiset viisi vuotta, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun saalis jäi heti aloituksessa nollille. Tänä vuonna he ovat ylläpitäneet peltoa jo juhannuksesta asti.

– Karhimme pellon traktorilla, jonka jälkeen laitoimme sinne maissia, hernettä, rukiita ja lopuksi vielä merisuolaa. Vähintään joka kolmas päivä on saanut käydä viemässä lisää ruokaa, Jari kertoo.

– Minä olen käynyt haravoimassa peltoa sekä ruokkimassa, Jere lisää.

Kyyhkysten metsästyksessä ruokinnalla onkin iso merkitys.

– Kun aloittaa ruokinnan mahdollisimman aikaisin, linnuille ehtii muodostua rutiini. Silloin he kulkevat aina samalla pellolla syömässä, jolloin pyydystäminen on helpompaa, Jari kertoo.

Jari ja Jere ovat pitäneet riistapeltoa yllä juhannuksesta asti.
Roosa Sarajärvi

Kyyhkysmetillä Jari ja Jere viipyivät muutaman tunnin ajan, kun taas sorsastuksessa heillä saattaa kulua koko päivä.

– Ei siellä tule tylsää, Jere toteaa.

– Paistamme myös välillä makkaraa ja syömme voileipiä, Jari kertoo. Hän on itsekin kulkenut lapsena metillä isänsä mukana sekä metsästänyt siitä asti, kun sai 8-vuotiaana metsästyskortin.

– Metsässä liikkuminen on mukavaa vastapainoa Valiolla työskentelylle, Jari kertoo.

Ja mikäli väsy alkaa painamaan silmään, on luonnonhelmaan aina mahdollista tehdä kuusenoksista sänky, kuten Jari teki viikonloppuna Jerelle.

– Oli hyvät unet, Jere kertoo.

Vuotuinen saalis Jarilla jää noin 5-10 kyyhkyseen.

– En ole kyyhkysiä mitenkään pakkomielteisesti pyydystänyt. Kiintiön saa yleensä helposti ammuttua täyteen, mutta esimerkiksi teerin kannan säilyvyydestä olen huolehtinut säännöstelemällä ja maalaisjärkeä käyttämällä.

Kaikki metsästysreissuilta saadut saaliit Jari käsittelee itse ja laittaa ne pakkaseen odottelemaan ruoanlaittoa.

– Kaikista parasta tulee, kun keittää niistä keiton, hän toteaa.

Perheessä pienriistaakin syövät kaikki muut paitsi Jarin vaimo sekä kymmenkuinen vauva.

– Minä tykkään kyyhkysestä ja hirvenlihasta. Lemppariruokaani on isän tekemä hirvikäristys muussin kanssa, Jere kertoo.

Jerellä itsellään ei ole omaa metsästyskorttia, sillä hän ei ole vielä oppinut lukemaan. Huolimatta aamuneljän herätyksistä Jere on ollut innokas mukanakulkija jo aina 4-vuotiaasta asti.

– Tykkään liikkua luonnossa. Eniten minä odotan sorsanpyyntiä, sillä siinä näkee lintuja läheltä, hän kertoo.

Lapsella onkin mahdollista olla metsästysreissuilla hengessä mukana, kunhan ei itse ammu pyydystä.

– Metsästyskortin ja luvan ampumiseen voi saada alle 15-vuotiaana, kunhan kulkee vanhemman mukana, kenellä on sekä aseen kantolupa, seuran jäsenkortti sekä metsästyskortti hallussa, Jari kertoo.

Jere itse arvioi, että hänellä saattaisi olla metsästyskortti taskussa ensi syksynä. Suunnitelmissa olisikin isona metsästää samaa riistaa, kuin mitä isänsä metsästää nyt.

– Kyyhkysiä, pupuja, metsäkanalintuja, teeriä, sorsia ja hirviä, Jere ja Jari listaavat.

Tällä hetkellä Jerellä on oma maastopuku sekä puukko. Saadessaan metsästyskortin on edessä lapsen koolle sopivan pikkuhaulikon hankinta sekä liittyminen Haapaveden metsästysyhdistyksen jäseneksi.

– Kiivain lento pitäisi olla noin kello viiden ja seitsemän välisenä aikana.

#