maanantai 16.12.2019 | 04:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

HaU kunnostaa Kylpyläsaaren tonttinsa puistoalueeksi – Ruopattuun rantaan tulee ensi kesänä uusi uimapaikka

SUVI HYTTINEN Haapavesi-lehti
La 10.8.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapaveden Urheilijat ry:n omistama Kylpyläsaaren itäpuolen tontti kunnostetaan yleiseksi puistomaiseksi alueeksi.

– Tänne on siirretty ylijäämämaita eri työmailta ja oikaistu sen avulla möykkelikköistä maapohjaa tasaisemmaksi. Maata on kuskattu tänne varmaan 50–70 kuormaa, kertoo HaU:n hallituksen puheenjohtaja Juha Aho.

Seuraavaksi projekti etenee rannan ruoppauksella. Lupahakemus ruoppaamiseen on Ely:n käsiteltävänä ja Aho arvelee, että töihin päästää ensi kuussa.

– Rannasta ruopataan kaislikot ja murakot pois ja levitetään ne tähän tontille vielä tasoitteeksi. Maa saa painua siinä talven yli ja hakea muotoaan. Keväällä laitetaan päälle ruokamulta ja kylvetään nurmikko.

Kevään aikana Saareen ajetaan myös hiekkaa ja tehdään uimaranta. Sillan kupeeseen on jo kasattu tontilta kaivetut kivet ja maata onkipaikan pohjaksi. Jos rahat riittävät päälle ajetaan vielä mursketta.

– Ajatuksena on tehdä siihen hyvä, turvallinen onkipaikka, jossa on helppo käydä lastenkin kanssa vaikka virveliä heittämässä. Sellaista ei Haapavedellä oikein ole, Aho tuumii.

HaU:n omistamalla tontilla on kokoa noin 8000 neliötä. Nurmikko kylvetään keväällä koko alueelle.
Suvi Hyttinen

Tontin tien viereinen alue säilyy Ahon mukaan jatkossakin parkkipaikkana, jota leirintäalueen asiakkaat voivat käyttää silloin, kun toisen puolen pysäköintialueella on täyttä.

– Koko alue tulee kaikkien yhteiseen käyttöön. Rantaan tehdään myös penkkejä ja nurmikolla voi vaikka telttaillakin.

HaU toteuttaa Kylpyläsaaren kunnostusprojektiin suurimmaksi osaksi Vattenfallin ja Ely-keskuksen rahoituksella. 16 000 euron hankkeesta yhdistyksen oma rahoitusosuus on 10 prosenttia, ja 10 prosentin osuudella on mukana myös kaupunki.

– Kaupungilta oltaisiin vielä sen verran vailla, että kesätyöntekijät hoitaisivat jatkossa täälläkin nurmikon leikkuun, Aho sanoo.

Tulevaisuuden haaveena HaU:lla ja Aholla on edelleen ponttoonisillan rakentaminen Kirkkosillan alitse. Silta purettaisiin aina syksyllä pois ja tuotaisiin keväällä takaisin.

– Sillä saataisiin yhdistettyä Kylpyläsaaren alueet. Silta olisi vetovoimatekijäkin Haapavedelle. Ei sellaista aivan joka pitäjässä ole, Aho tuumii.

Sillan kupeeseen on kasattu tontilta kaivettuja kiviä onkipaikan pohjaksi. Tarkoituksena on ajaa päälle vielä mursketta.
Suvi Hyttinen

Uuden tanssilavan rakentamista alueelle ainakaan HaU:n toimesta Aho ei pidä realistisena suunnitelmana.

– Sitä kyllä kysellään usein. En epäile, etteikö lavaa siihen pystyyn saataisi, mutta eri asia olisi saada toiminta pyörimään niin, että se olisi meille kannattavaa.

– Itse olen miettinyt, että miksi tanssilavaa ei toteutettaisi vaikka jäähalliin. Ei olisi kovin iso homma rakentaa sinne siirrettävä lattialava niin, että hallissa voitaisi kesäisin pitää tansseja. Saataisiin olemassa olevan rakennuksen käyttöastetta paremmaksi. Ysäribileissähän se tuli jo testattua, että jäähalli toimii hyvin semmoiseenkin tarkoitukseen.

Kylpyläsaaren HaU:n puoliskolle Aho toivoisi tulevaisuudessa jotakin urheiluun liittyvää.

– Jonkinlainen koko perheen liikuntapaikka olisi oma haaveeni. Siinä voisi olla aikuisille liikuntavälineitä ja vieressä lapsille leikkipaikka niin, että aikaa voisi viettää koko perheellä.

Möykkelikköistä tonttia on oikaistu eri työmailta kuskatulla ylijäämämaalla.
Suvi Hyttinen

#