Paikallisuutiset

Kaupungille laaditaan käänteistä talousarviota – Valtuusto päättää, mitä palveluita kaupunki tuottaa yli lakisääteisen minimin

Antti-Jussi Vahteala toivoo, että käänteinen budjetti auttaa Haapaveden päättäjiä löytämään keinot kaupungin talousongelmien korjaamiseen. Säästää pitäisi vuodessa pari miljoonaa euroa.
Antti-Jussi Vahteala toivoo, että käänteinen budjetti auttaa Haapaveden päättäjiä löytämään keinot kaupungin talousongelmien korjaamiseen. Säästää pitäisi vuodessa pari miljoonaa euroa. Kuva: Katariina Anttila

Haapaveden kaupungin vuoden 2020 talousarviota laaditaan aikaisemmista vuosista poikkeavalla tavalla. Tekeillä on niin sanottu käänteinen budjetti.

– Olemme käyneet läpi kaikki hallinnonalat ja miettineet, mikä on minimi, millä kaupunki voisi tuottaa lakisääteiset palvelut. Jos sen jälkeen jää jakovaraa, valtuusto päättää mihin se käytetään eli mitä palveluita halutaan pitää yli minimin, kertoo kaupunginjohtajaAntti-Jussi Vahteala.

– Kyllä jaettavaa varmasti jää, mutta jakaminen on vaikeaa päätettävää. Valtuusto pääsee tekemään sen, mikä valtuustolle kuuluu. Sen verran voidaan tehdä lisäyksiä, että saadaan positiivinen budjetti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Riittävän monta kertaa on tehty säästöohjelma. Nyt kokeillaan, jos ongelmaa toista kautta avaamalla löydettäisiin keinoja saada kaupungin talous kuntoon, Vahteala perustelee.

Käänteistä budjettia laadittaessa kaupungin toiminnasta karsitaan kaikki, mitä ei ole lailla määrätty kaupungin tehtäväksi.

Esimerkiksi koulutuksen järjestäminen on lakisääteinen tehtävä, mutta valtuusto päättää, tuotetaanko se halvimmalla mahdollisella tavalla vai käytetäänkö koulutukseen jakovaroja. Ja jos käytetään, niin millä tavalla.

Jos kolmeopettajainen kyläkoulu halutaan pitää toiminnassa, siihen on lohkaistava jakovarasta noin 200 000 euroa. Jos koulu sen sijaan lakkautetaan, säästöä syntyy muun muassa siitä, että kaupungilla on useita opettajia määräaikaisissa työsuhteissa, joita ei jatkettaisi. Opetusryhmät kasvaisivat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuljetusten kustannus on yllättävän pieni, koska reitit ovat joka tapauksessa olemassa. Niille vain lisättäisiin uusia oppilaita, Vahteala avaa säästöjä.

– Valtuuston päättää, että jos halutaan ylläpitää kyläkouluja, koulutukseen pitää lisätä jakovaraa ja jättää johonkin toiseen paikkaa lisäämättä.

Mistä muualta sitten löytyy minimin ylittävää palvelua, johon ei välttämättä tarvitsisi budjetoida kaupungin rahoja?

Vahteala luettelee, että mietinnässä on muun muassa järkevin tapa tuottaa vanhus- ja terveyspalveluita. Laskettavana on esimerkiksi säästö, joka syntyy jos terveyskeskuksen vuodeosasto lakkautettaisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entä yksityistäminen?

– Eiköhän se tie ole vanhusten ja terveydenhoidossa käyty läpi. Kiinteistönhoidon osalta tarkastellaan palveluitten ostamista yksityiseltä toimijalta.

– Liikuntapalveluita pitää olla, mutta paljonko niitä on, se on valtuuston päätettävissä. Samoin palveluiden hinnoittelu.

– Teoriassa liikuntapalveluita voisi leikata radikaalisti. Siihen tuskin kuitenkaan mennään, että valmiit hallit laitettaisiin kiinni, vaikka periaatteessa valtuusto voisi niinkin päättää. Mutta varmasti mietitään, millaisilla aukioloajoilla toiminta olisi mahdollisimman kustannustehokasta.

Käänteisessä budjetissa lasketaan esimerkiksi säästö, joka saadaan, jos uimahalli on kiinni yhden arkipäivän viikossa.

Pois voisi jättää myös vaikkapa kaikki avustukset, joita eri lautakunnat ja kaupunginhallitus myöntävät vuosittain noin 100 000 eurolla.

Käänteinen budjetti valmistuu elokuussa, ja valtuustopäätöksiä ensi vuoden talousarviosta pitäisi syntyä syyskuussa.

Haapaveden kaupunki on hakemassa harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta. Sen saamisen yhtenä ehtona on, että kunta on pystynyt päättämään toimenpiteistä taloutensa tasapainottamiseksi.

Vuosi sitten kesällä valtuusto hyväksyi edellisen talouden tasapainottamisohjelman, mutta sitä ei ole pystytty täysimääräisesti toteuttamaan, koska päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen.

– Käänteisellä budjetilla osoitetaan, että Haapavedellä on kykyä palauttaa taloutensa kestävälle pohjalle, Vahteala sanoo.

– Jos ja kun valtuusto päättää säästöohjelmasta, se totta kai näkyy pari vuotta palveluissa, mutta jos nyt palvelut leikataan minimiin, pari vuoden päästä voidaan palauttaa asioita.

Vahteala muistuttaa, että Haapaveden kaupunki tuottaa kaupunkilaisilleen palveluita vuosittain yli 40 miljoonalla eurolla.

– Kun kaupungin talousongelma on noin 2 miljoonaa euroa, se on vain 5 prosenttia.

– Erittäin paljon pystytään tuottamaan laadukkaita palveluita, vaikka budjetista otettaan 5 prosenttia pois. Siinä mielessä kriisikunnasta puhuminen on harhaanjohtavaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä