maanantai 26.10.2020 | 07:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapaveden kaupungin varikolla nähtiin hurja stuntshow ja kokeiltiin omaa ajotaitoa – Mopotapahtuma keräsi reilun satahenkisen yleisön – Katso kuvat ja video!

ROOSA SARAJÄRVI
Pe 14.6.2019 klo 23:35 | päivitetty la 13:01

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perjantai-iltana Haapaveden kaupungin varikolta kantautui voimakas mopojen pärinä. Käynnissä oli mopotapahtuma, jonka järjestäjinä toimivat kaupungin nuorisotyö ja 4H-yhdistys.

– Keräsimme ennen kesää nuorilta toiveita, mitä he haluaisivat kesälle järjestettäväksi. Tällaista mopotapahtumaa toivottiin, joten lähdimme sitä sitten toteuttamaan, kertoo erityisnuorisotyöntekijä Tiina Hietamäki. Hän kertoo olleensa tyytyväinen tapahtumaan ja arvioi, että koko illan kävijämäärä olisi ollut noin 150 henkeä.

Mopotapahtumassa esiintyi Stunt Freaks Team, tuttavallisemmin Joonas Salin ja Jimi Suominen. He esittivät yleisölle kolme kertaa Stuntride shown eli uhmasivat mopoilla painovoimaa tekemällä toinen toistaan hurjimpia temppuja.

– Valitsemme temput aina tilanteen mukaan, sillä ajamiseen vaikuttaa moni asia, kuten alue ja keli. Sovimme aina ennen esitystä merkeistä, jotta hommassa pysyy yhdenvertaisuus ja tiedämme esimerkiksi milloin lopetamme esityksen, kertoo Suominen.

Molemmat kehuvat varikon aluetta hyväksi, sillä se on pitkä, suora ja leveä.

– On tilaa soveltaa, ettei tule kolaria kaverin kanssa, Suominen hieman naurahtaa.

Stuntride show oli erittäin vaikuttava: välillä ohjattiin mopoa jaloilla, toisinaan mentiin ilman käsiä ja hetken jopa päälläseisten. Salin ja Suominen kertovat, että ovat onnistuneet välttymään pahimmilta tapaturmilta eikä temppujen tekeminenkään heitä pahemmin pelota.

– Varvas on kerran murtunut. Usein jännittää enemmänkin toisen kaverin puolesta, eikä niinkään itsensä, kertoo lajia 7 vuotta harrastanut Suominen.

– Itsellenikään ei ole mitään sen suurta käynyt. Pienillä murtumilla on selvitty, toteaa Salin.

Temppujen harjoitteleminen kestää heillä vaihtelevasti. Joskus toista temppua joutuu hiomaan pidempään, kun taas pyörässä päälläseisonnan Salin opetteli päivässä. Stunt-näytöstä raskaampaa heille ovatkin treenit.

– Mutta tätäkin hommaa kun on jo tehnyt kauan, niin keho on tottunut. Jos sattuu pahempi kaatuminen, niin silloin saattaa olla paikat vähän jumissa, kertoo Salin.

– Tämä on kuitenkin pään sisäistä harrastusta: Jos jotain haluaa, niin silloin sen voi myös oppia, hän lisää.

Tätä temppua ei varmasti kannata heti ensimmäisenä kokeilla!
Roosa Sarajärvi

Mopotapahtumassa kävi arvion mukaan 150 henkeä.
Roosa Sarajärvi

Kaupungin varikon alueelle oli järjestetty myös suljettu ajotaitorata, jossa halukkaat mopoilijat saivat luvan kanssa temppuilla ja polttaa kumia. Omaa ajotaitoaan kävi testaamassa yhteensä kymmenkunta paikallista nuorta.

Veljekset Petteri Karsikas, 8, ja Ilmari Karsikas, 9, lähtivät kokeilemaan crossipyörällä keulimista asfaltille, sillä omalla peltoalueella se on hieman vaikeampaa.

– Hyppiminen ja keuliminen on mukavaa, eikä se ole vaikeaa, kertoo Petteri.

– Välillä kyllä vähän pelottaa, mutta sitä pitää vain lähteä ajamaan, lisää Ilmari.

Pojat kertovat ajelevansa muutamia kertoja viikossa. Nyt yleisön edessä ajaminen lisäsi jännitystä hieman entisestään.

– Vähän kyllä jännitti, että tuleeko kolari tai keuliiko ympäri, toteaa Ilmari.

Veljekset Petteri (vas.) ja Ilmari Karsikas kävivät kokeilemassa crossipyörällä keulimista suljetulla ajotaitoradalla.
Roosa Sarajärvi

Lisäksi tapahtumassa järjestettiin arvonta, jossa kymmenen onnekasta voittivat itselleen mopoon tarkoitetut teippaukset. Yksi onnekas voittaja oli Kasper Kivelä, joka myös valitsi Suomisen ja Salinin teippaamaan hänen moponsa.

– Teippaukset tuo paljon paremman ulkonäön mopoon. Jos maalaa ainoastaan mustalla maalilla, niin ei se näytä kovin komialta, toteaa Kivelä.

Hänellä on oma mopo, jolla kertoo ajelevansa joka päivä kylälle ja takaisin sekä hieman kylärinkiäkin.

– Haapavedellä on ihan hyvät mahdollisuudet mopoilla. Pidempi ja suljettu alue kyllä olisi hyvä, niin ei tarttis liikenteessä kikkailla, kertoo Kivelä.

– Teippaukset näyttää tosi hyvältä. Nyt kehtaa ajellakin, toteaa hän valmistuneesta voittoteippauksesta.

Kasper Kivelä (vas.) ja Jimi Suominen suunnittelevat teippauksia Kasperin mopoon.
Roosa Sarajärvi

Mopon teippauksen voittaneet saivat päättää, haluavatko teipata moponsa itse vai antaa Salinin ja Suomisen teipata. Kasper Kivelä päätti valita vaihtoehdon numero kaksi!
Roosa Sarajärvi

Myös paikalliset MC Seven Flames -moottoripyöräkerhon jäsenet toivat pyöränsä näytille tapahtumaan.
Roosa Sarajärvi

Alla olevasta videosta voit katsoa, miltä mopotahatuman suljettu ajotaitorata näytti. Ensimmäisenä alueella on ajelemassa Petteri Karsikas ja hänen jälkeensä Stunt Freaks Team.

Oikaisu 15.6. klo 11.06: Toinen Stunt Freaks Teamin esiintyjistä oli Joonas Salin, ei Joona Salin.

Juttuun lisätty 15.6. klo 12:58 video tapahtumasta.

– Tämä on kuitenkin pään sisäistä harrastusta: Jos jotain haluaa, niin silloin sen voi myös oppia, hän lisää.

#