Paikallisuutiset

Kotisairaalan ensimmäiset kuukaudet ovat olleet rohkaisevia – Saattohoitopotilaan puoliso kokee jaksavansa paremmin, kun hoito tulee kotiin

Tässä menee sairaala. Kotiutuskoordinaattori, sairaanhoitaja Anne Tuovila esittelee reppua, johon on pakattu kotisairaalakäynnillä tarvittavat varusteet.
Tässä menee sairaala. Kotiutuskoordinaattori, sairaanhoitaja Anne Tuovila esittelee reppua, johon on pakattu kotisairaalakäynnillä tarvittavat varusteet. Kuva: Katariina Anttila

Kotisairaala Helmi aloitti toimintansa maaliskuun lopussa. PalveluesimiesTiina Heikkilä kertoo ensimmäisten kuukausien kokemuksen olleen erittäin hyviä ja varsinkin potilaitten palautteen olleen positiivista.

– Toukokuun loppuun mennessä oli kirjattu 350 käyntiä, Heikkilä kertoo. Luvussa on sekä kotikäynnit että potilaiden käynnit kotisairaalan vastaanotolla.

Kotisairaalassa potilaita hoidetaan samalla tavalla kuin vuodeosastolla, mutta hoito tapahtuu heidän omissa kodeissaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Alkuun oli haasteellista mennä ihmisten kotiin, jossa on ihmisen omat säännöt, kotiutuskoordinaattoriAnne Tuovila kertoo. Muutaman kuukauden kokemuksella kotona tapahtuvassa hoidossa on kuitenkin löytynyt enemmän hyvää kuin huonoa.

Pääsääntöisesti kotisairaalassa hoidetaan lyhytaikaista, akuuttia hoitoa tarvitsevia potilaita, mutta vain mikäli sen arvioidaan olevan turvallista.

Toisaalta esimerkiksi saattohoitopotilaat voivat olla kotisairaalan asiakkaana pitkiäkin aikoja.

– Potilaista tulee vähän niin kuin meidän perhettä varsinkin, kun kyse on pitkäaikaisesta saattohoidosta, Anne Tuovila sanoo

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sekin antaa puhtia, kun näkee miten tyytyväisiä potilaat ovat, kun saavat viettää arvokkaita hetkiä kotona.

Kotisairaalassa työskentelee kolme sairaanhoitajaa ja kotiutuskoordinaattori, joka työskentelee myös vuodeosastolla.

Kotisairaalan sairaanhoitajilla on työpiste vuodeosastolla. Siellä heidän potilaanaan käy sellaisia varsin hyväkuntoisia ihmisiä, jotka esimerkiksi keuhkokuumeen tai ruusun vuoksi tarvitsevat suonensisäistä antibioottihoitoa tai nesteytystä, ja pystyvät kulkemaan kodin ja terveyskeskuksen väliä.

Heikkilä ja Tuovila laskeskelevat, että sairaanhoitaja ehtii työvuoron aikana hoitaa noin neljä potilaskäyntiä. Aikaa kuluu paitsi hoitotoimenpiteisiin, myös käynnin valmisteluun, kirjaamiseen ja matkoihin. Kotisairaala toimii koko laajan pitäjän alueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suurin ongelma on ollut henkilökunnan riittävyys, sillä huhti- ja toukokuulle sattui sekä talvilomia että useita arkipyhiä. Töiden järjestely on vaatinut henkilökunnalta joustavuutta.

Samalla kun kotisairaala aloitti, vuodeosasto supistui 20-paikkaisesta 15 potilaan osastoksi, ja osa hoitajista siirtyy kotisairaalan työntekijöiksi.

Heikkilän mukaan vuodepaikat ovat useimpina päivinä riittäneet haapavetisten tarpeisiin.

Eniten haapavetisiä on ollut naapurikuntien vuodeosastolla, kun Haapaveden osastolla oli ripuliepidemia eikä uusia potilaita voinut ottaa ennen kuin tilanne saatiin laukeamaan.

Heikkilä toivoisikin, että ennen kuin kotisairaalatoimintaa ja vuodeosaston supistumista kovasti kritisoidaan, kysyttäisiin esimerkiksi häneltä tilanteen taustoista.

– Kaikkein eniten kritiikkiä on aiheuttanut tietämättömyys.

Kotisairaala Helmi ei Suomessa ole uranuurtaja. Esimerkiksi Kokkolassa on kotisairaalatoimintaa ollut jo parikymmentä vuotta, ja Haapaveden olosuhteisiin on hyviä käytänteitä saatu muun muassa Suomussalmelta.

Oulun eteläisellä alueella Helmi on kuitenkin edelläkävijä, ja muun muassa Oulaisissa ollaan hyvin kiinnostuneita Haapaveden kokemuksista.

Lue täältä uutinen vuodeosaston kesäsulusta ja miten kotisairaala helpottaa tässä tilanteessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä