Paikallisuutiset

60 vuotta täyttävä Onni Timlin suunnittelee eläkepäiviä ja puolen miljoonan investointia Tinber-hirren laitekantaan

Onni Timlin luottaa siihen, että Suomen uusi hallitus ymmärtää puurakentamisen arvon. Yrittäjyyden arvon ymmärtämistä hän pitää epävarmempana.
Onni Timlin luottaa siihen, että Suomen uusi hallitus ymmärtää puurakentamisen arvon. Yrittäjyyden arvon ymmärtämistä hän pitää epävarmempana. Kuva: Katariina Anttila

60-vuotissyntymäpäivän lähestyessä Onni Timlin on havahtunut pohtimaan Timber-hirren tulevaisuutta. Hänen aikomuksensa on, että 70-vuotishaastattelua ei enää tehdä toimitusjohtajan työhuoneessa.

– Yritys täyttää tänä vuonna 25 vuotta, niin sanotun kvartaalin. Kyllä sen minun mielestäni pitää olla neljäsosa jostakin pitemmästä. Toivon että yritykset eivät olisi kertakäyttökaluja vaan jotain pysyvämpää.

Onnin omista kahdeksasta lapsesta ei ainakaan tällä tietoa kukaan ole tarttumassa ruoriin, vaikka jokainen onkin vuorollaan ollut yrityksen palkkalistoilla. Selkää suunnitelmaan yrityksen jatkuvuudelle ei vielä ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suomessa taitaa olla 30 000–50 000 minun tyyppistäni yrittäjää. Olisi yhteiskunnan kannalta tärkeää miettiä, miten meidän yrityksemme jatkaisivat. Asia ei kuitenkaan näytä olleen hallitusneuvotteluissa millään lailla esillä. Kakun jakaminen näyttää olevan kiinnostavampaa kuin sen tekeminen.

Timber-hirren tilanne sinänsä näyttää varovaisen valoisalta. Hirsitaloala on äärimmäisen kilpailtu. Työmäärän ja kannattavuuden suhde on Onnin mukaan verrattavissa maatalouteen.

– Optimistisesti kuitenkin katson eteenpäin. Vuonna 2015 tunnelma markkinoilla alkoi nousta.

– Mielenkiinnolla odotan, mitä seuraava hallitus aikoo tehdä puurakentamisen eteen. Kaikki puolueet ymmärtävät puurakentamisen merkityksen, vaikka muuten metsien käyttötarkoituksesta onkin näkemyseroja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Timber-hirrellä on vuodessa noin 150–180 eri kokoista projektia. Pihasaunat on tuoteryhmistä suurin, mutta kasvua odotetaan hirsisten omakotitalojen kaupasta ja erityisesti viennistä.

Onnin työpöydällä pyörii havainnekuvia uudentyyppisistä moderneista, arkkitehdin suunnittelemista kaupunkihirsitaloista, joita ei ulkoa päin hirsitaloksi heti huomaa. Esimerkiksi kaikki nurkkasalvokset jäävät piiloon.

– Hirressä ei ole mitään sellaista ominaisuutta, joka vaatii että talon on näytettävä vanhanaikaiselta.

Vain noin kymmenesosa asiakkaista on niin sanottuja perinnerakentajia, jotka haluavat perinnetalon. Loppuja kiinnostaa hirren muut ominaisuudet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Alalla nähdään, että kaupungistumiselle emme voi mitään, mutta haluamme hirsitalot kaupunkiin. Emme usko, että kaikki haluavat asua kerrostalossa.

Julkisia rakennuksia Haapaveden Kalliotieltä on lähtenyt maailmalle lähinnä päiväkoteja, joista viimeisin on valmistumassa Seinäjoelle. Haapaveden Onnimannin tarjouskilpailun Timber-hirsi hävisi, eikä siinä ole Onnilla mitään hampaankolossa.

– Se tekee, joka voittaa tarjouskilpailun.

– Kyllä hirsi voisi olla vaihtoehto Haapaveden uudessa koulussakin. Ei pidä paikkaansa, että se on kallis. Hirsirakentaminen on niin selkeää ja nopeaa, että esimerkiksi Seinäjoen päiväkodissa hirren merkitys loppukustannuksissa oli lopulta vain 4 prosenttia lisää hintaan.

– Rakennuksille lasketaan nykysuunnittelulla 50 vuoden käyttöikä. Mutta jos hirsitalo suunnitellaan niin, että sen sisällä tekniikka voidaan vaihtaa eikä koko taloa pureta, käyttöikään voi laittaa ykkösen eteen. Tässä on selkeä muutostarve ajattelussa.

– Ja esimerkiksi Pudasjärvelle on muuttanut ihmisiä, jotka haluavat tuoda sisäilmaongelmista kärsineet lapsensa hirsikouluun. Se on vetovoimatekijä.

– Harva ostaa markkinoilta sitä halvinta autoakaan, Onni Timlin evästää päättäjiä.

Viennin merkitys oli Timber-Hirren alkuvuosina nykyistä suurempi.

– Suomalaisen yleisen kustannustason ja kilpailukyvyttömyyden takia vienti väheni, Onni arvioi.

Taustalla on myös se, että tällä vuosikymmenellä vientimaa kerrallaan on vaipunut taantumaan. Ja vaikka hirsitalot eivät olleetkaan Putin-pakotteiden listalla, käytännössä myös niiden Venäjän-vienti on ollut vuosia pysähdyksissä.

– Koko Suomen hirsitaloteollisuuden tarve on saada vienti vetämään. Työehtoja pitäisi pystyä miettimään kansainvälisessä ympäristössä.

– Ja koko alan pitäisi päästä teknologiassa eteenpäin. 2000-luvun aikana itäiset Keski-Euroopan maat ovat menneet Suomen ohi, koska täällä investointiaste on ollut matala.

Timber-hirressä ollaan vuoden sisällä investoimassa uuteen noin puolen miljoonan euron arvoiseen hirrentyöstölinjaan. Tilat sille on jo olemassa.

– Päästään puuntyöstössä eri tasolle. Uudella linjastolla pystyy tekemään muun muassa valtavia palkkeja. Se on robottitekniikkaan verrattavaa, vaikka työllistääkin 1–2 ihmistä niin kuin nykyinenkin linja.

– Vanha linja jää myös käyttöön. Toivottavasti investointi lisää työvoiman tarvetta.

Timber-Hirren työntekijämäärä vaihtelee 10 ja 20 välillä. Onni itse tekee suhteellisen säännöllisesti noin 10-tuntisia työpäiviä. Tärkein tapa rentoutua on moottoripyöräily tai moottorikelkkailu. Tai sitten hän lämmittää Oulujärvellä sijaitsevan saunan.

– Kollegat on virkkuja. Minun täytyy ajatella, että en pärjää, jos en itsekin ole ahkera. Vaikka toisaalta, kyllähän koko yrittäjäsukupolvi ikääntyy...

Onni Timlin täyttää 60 vuotta 11. toukokuuta. Hän juhlii perhepiirissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä