tiistai 25.2.2020 | 11:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Emilia Nurkkala tähtää jalkapallossa huipulle – Talven futsal-kausi huipentui Suomen mestaruuteen

SUVI HYTTINEN Haapavesi-lehti
Ke 24.4.2019 klo 01:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Emilia Nurkkalan futsal-kausi Kokkolan GPK:n B-tytöissä sai täydellisen päätöksen. Joukkue voitti Suomen mestaruuden Seinäjoella maaliskuussa pelatussa turnauksessa. Emilia toimi porukan kapteenina.

Joukkue eteni kaksipäiväisessä turnauksessa kolmen alkusarjan kautta välierään ja siitä finaaliin. Finaalissa vastassa oli Tampereen Ilveksen joukkue, jonka Kokkolan tytöt päihittivät lukemin 4–0.

– Alkusarjan ensimmäinen peli pelattiin samaa joukkuetta vastaan, ja silloin hävisimme 4–2.

Mestaruus tuli GPK:lle vähän yllätyksenä, sillä joukkue pelasi futsalia ensimmäistä kauttaan.

– Muut joukkueet olivat enemmän futsaliin keskittyneitä, kun me taas ollaan jalkapallojoukkue, joka pelaa futsalia vain siinä rinnalla.

– Meillä ei ollut turnaukseen lähtiessä mitään hävittävää. Lähdettiin hakemaan uusia kokemuksia, mutta onnistuttiin kehittämään peliä turnauksen aikana.

Emilia aloitti jalkapalloharrastuksen Haapavedellä FC Folkissa kymmenisen vuotta sitten.

– Isoveli ja ja iskä (Kai Nurkkala) oli myös valmennushommissa. Sitä kautta minäkin innostuin.

FC Folkilla ei ollut tyttöjen joukkuetta, joten Emilia pelasi alkuun poikien kanssa. Muutaman vuoden harrastamisen jälkeen hän siirtyi Ylivieskaan FC YPA:n tyttöjoukkueeseen, mutta vieraili välillä Folkinkin riveissä.

– Poikajoukkueessa pelaamisesta olen saanut fyysisyyttä ja tietynlaista voimaa. Valmentajien mukaan sen huomaa, että olen pelannut poikien kanssa. Taitopuoli minulla taas ei ole niin hyvä, kun sitä ei pienempänä ole tullut niin paljon harjoiteltua.

– Ylivieskassa keskityttiin jo enemmän taktisiin asioihin, eikä vain pelailtu. Siellä oli palkattuja valmentajia ja enemmän osaamista, eikä vain harrastajien iskät ohjaamassa.

Jalkapalloharrastus sai Emilian muuttamaan yläasteen jälkeen Haapavedeltä Ylivieskaan, missä hän kävi lukion ensimmäisen vuoden.

– Sitten YPA meni konkurssiin ja siirryin Populaan naisten joukkueeseen. Siinä pelasin kesän 2017. Pari tyttöä joukkueesta kulki myös Kokkolassa, ja lähdin sitten heidän mukanaan sinne treenaamaan.

– Ylivieskasta minun oli mahdollista käydä Kokkolassa treeneissä vain kerran tai pari viikossa. Halusin panostaa hommaan enemmän, ja vanhempien kanssa päätettiin, että muutan Kokkolaan.

Muutto ja GPK:n riveihin siirtyminen tapahtui syksyllä 2017.

– Käyn lukiota ja treenaan. Meillä on treenejä joka päivä, paitsi sunnuntaisin, ja kesäisin aika paljon pelejä.

– Nyt on taas pelikausi juuri alkanut. Kaksi sarjapeliä on jo takana. Ensimmäinen oli kempeleläistä Ajaxia vastaan ja toinen oululaista joukkuetta vastaan. Molemmat voitettiin.

Emilia on päässyt kokeilemaan siipiään jo myös GPK:n naisten edustusjoukkueessa.

– Sieltä pyydetään mukaan, jos joukkueessa on tarvetta. Yhden pelin olen nyt pelannut naisten joukkueessa, ja ihan hyvin pärjäsin.

– Tasoero tyttöjen joukkueeseen ei ole mitenkään järkyttävän iso. Vähän nopeatempoisempaa ja fyysisempää peliä se on.

Ensi kaudella Emilialla on edessä siirtyminen naisten joukkueeseen, sillä 18 vuoden ikä tulee täyteen kesällä. – Junnuissakin on vielä mahdollista jatkaa, jos anoo yli-ikäisyyslupaa, hän mainitsee.

Halun omistautua urheilulle Emilia tuumii juontavan juurensa siitä, että hän haluaa yleensäkin olla paras kaikessa.

– Pakko päästä niin korkealle kuin pystyy. Olisi siistiä päästä pelaamaan naisten liigassa ja maajoukkueessa tai jopa ulkomailla.

– Pelaamisesta saa onnistumisen kokemuksia, ja kun on hyvä joukkuehenki, on tosi kiva pelata.

Futsalissa maajoukkuetasolle eteneminen on helpompaa kuin jalkapallossa.

– Ehkä tällä hetkellä jalis on minulle kuitenkin tärkeämpää. Mutta kumpaakin pelaan nyt. Ainakaan vielä ei ole tarvetta jättää toista pois.

Urheilun ja opiskelujen jälkeen Emilialle ei juuri jää vapaa-aikaa.

– Ei ole hirveästi aikaa nähdä kavereita. Koulun ja treenien jälkeen tulee yleensä vain oltua kämpillä. Ei enää oikein jaksa lähteä mihinkään.

Haapavedellä Emilia ehtii käydä lomilla. – Silloin näen Haapaveden kavereita ja olen perheen kanssa.

Ensi kaudella Emilialla on edessä siirtyminen naisten joukkueeseen, sillä 18 vuoden ikä tulee täyteen kesällä.

#