torstai 22.10.2020 | 00:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Antti Rantakankaan (kesk.) mielestä hallitus ei onnistunut riittävästi maatalouspolitiikassa, Juha Pylvään (kesk.) mielestä nyt vasta maatalouspolitiikkaa tehtiinkin – katso video keskustaehdokkaiden kampanjatilaisuudesta Ylivieskasta

Päivi Savela
La 6.4.2019 klo 17:57

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Keskustan kansanedustajaehdokkaat kampanjoivat hyvässä hengessä lauantaina Kalajokilaakson alueella.

– Erittäin hyvin on Juha (Pylväs) päässyt mukaan touhuun eduskunnassa. Uskon, että meidän molempien kokemukselle on käyttöä, jos te äänestäjät niin näette, sanoi Antti Rantakangas Ylivieskassa.

Rantakangas kertoi parin viikon aikana vahvistuneen, että keskustalla on mahdollisuus parantaa lopullista kannatusta gallupeihin nähden.

– On ymmärretty, että on pitänyt se iso asia eli talous ja työllisyys saada kuntoon. Seuraavalle kaudelle on kohteena kolme eri ryhmää: pienituloiset työeläkkeen varassa olevat ihmiset, lapsiperheet ja maanviljelijät.

Rantakankaan mielestä seuraavalla kaudella pitää saada maatalouden kannattavuus kuntoon. Siinä hallitus ei onnistunut riittävästi. Kevät tulee olemaan tärkeää aikaa tässä asiassa.

– Hallitusneuvotteluissa ratkaistaan, mikä on maatalouden kansallinen rahoitus seuraavalle kaudelle, tuleeko maatalouden kehittämisrahastoon pääomaa, jolla voidaan sukupolvenvaihdokset ja investoinnit rahoittaa ja kolmantena, millä linjalla neuvotellaan EU:n uutta maatalouden rahoituspolitiikan ohjelmaa.

Rantakangas harmittaa, että viljelijöitä syyllistetään ilmastopolitiikan välineillä, kun maatalouden kannattavuus on muutenkin matalaa.

– Ne esitykset, että lihaa ja maitoa verotettaisiin erillisillä veroilla, ne ovat täysin torjuttavia esityksiä. Samoin kuin kiinteistöveron ulottaminen maa- ja metsätalouteen.

Juha Pylvään mielestä viime hallitus teki paljon enemmän töitä maatalouden eteen kuin aiemmat hallitukset.

– Nythän oikeaa maatalouspolitiikkaa on tehtykin. Mehän ensimmäisenä rahoitettiin Makera, Maatalouden kehittämisrahasto, jonka kautta tulevat sukupolvenvaihdos-investoinnit ja rakennusinvestoinnit. Se pääomitettiin niin, että sieltä pystyy tekemään investointeja.

Lisäksi hallitus on kaivanut valtion kassasta rahaa maatalouden kriisipaketteihin ja purkanut normeja.

– Nitraattiasetusta korjattiin välittömästi, siitä oli tulossa isoja kustannuksia maataloudelle. Nyt loppumetreillä tuli elintarvikemarkkinalaki, jossa haetaan tasapuolisempaa kohtelua tuottajahintoihin ja elintarvikemarkkinoihin. Todennäköisesti tämän kuun aikana valitaan elintarvikevaltuutettu, joka rupeaa seuramaan, miten elintarvikemarkkina toimii.

Elintarvikeverotukseen Pylväs ei lähtisi tekemään muutoksia.

– Kun sinne lähdetään verojuttuja tekemään, pienituloiset kärsivät aina, koska he joutuvat miettimään, mihin rahat riittävät ja mitä pystyy ostamaan. Minä olen sitä mieltä, ettei sinne mitään verokikkailuja ruveta rakentamaan edes ilmastomuutoksen nimissä.

Kiertämässä olivat myös keskustan ehdokkaat Pekka Aittakumpu Oulusta, Mikko Kinnunen Reisjärveltä ja Marjut Lehtonen Oulaisista. Nivalalainen Eija-Riitta Niinikoski ei ollut paikalla, sillä hän osallistui läheisen ystävänsä hautajaisiin lauantaina.

Porukan nuorin ehdokas, 25-vuotias Marjut Lehtonen kertoi saaneensa kannustavaa palautetta kierroksen aikana. Hän on vasta valmistunut erityisluokanopettaja Oulaisista. Muiden alueen kansanedustajien kanssa kiertäminen on ollut mahtava kokemus.

– Semmoinen yhteishenki ja voima. On sellainen fiilis, että nyt mennään eteenpäin ja näytetään. Tehdään niin hyvä tulos kuin vain saadaan tehtyä ikinä, Lehtonen sanoo.

Reisjärven opiston rehtori Mikko Kinnunen iloitsi, kun väki oli lähtenyt liikkeelle ehdokkaita kuuntelemaan.

– On ollut hirveän mukava kuunnella korkealle arvostavani pääministerin puhetta siitä, mitä on saatu aikaiseksi ja mitä teemme. On hyvä olla hänen joukkueessaan. Itse haluan pitää kouluasioita, yrittäjyyttä ja ympäristöasioita esillä.

Ne esitykset, että lihaa ja maitoa verotettaisiin erillisillä veroilla, ne ovat täysin torjuttavia esityksiä.

Soten kaatuminen

herätti äänestäjät

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kampanjoi paikallisten keskustaehdokkaiden kanssa lauantaina Kalajokilaakson alueella. Paikalla oli parisensataa äänestäjää kuten viime viikkojen tilaisuuksissa yleensäkin.

– On ollut hurjasti väkeä tilaisuuksissa. Nyt vasta ollaan sen jälkeen, kun sote kaatui, herätty havaitsemaan myöskin se, mitä on saatu aikaiseksi. Niistä ihmiset puhuvat paljon enemmän kuin neljä viikkoa sitten, Sipilä sanoo.

Saavutuksia ovat teollisuuden kasvu, talouden tasapainottuminen ja työllisyyden parantuminen.

–  Nyt ovat monet tulleet kiittelemään, että on saatu työllisyys kasvuun. Toki on murheita edelleenkin.

– Sähkön siirtohinnat ja kiinteistövero puhututtaa. Erityisesti pienellä tulolla oleville eläkeläisille tällaiset kulut ovat merkittävä osa menoista, joita kuukaudessa on, Sipilä sanoo.

Kampanja-aikaa on vielä kahdeksan päivää.

– Mielenkiintoista nähdä sunnuntaina, mihin tämä riittää.

Sipilä sanoi Ylivieskassa uskovansa kannatuksen kääntyvän vielä kasvuun ja keskustan olevan mukana uudessa hallituksessa päättämässä asioista.

#