tiistai 25.2.2020 | 10:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tanssiteatteri TilleriTallerin "Too School For Cool" ampuu yli mutta osuu sydämeen

KATARIINA ANTTILA Haapavesi-lehti
Ti 2.4.2019 klo 22:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

TEATTERI

”Pihtarihuorat!”

”Homot!”

Too School For Cool -näytelmässä ei karteta rumia sanoja, mutta niitten käytölle on vankka peruste.

Näillä sanoilla nuoret toisiaan nimittelevät (Viisi vuotta sitten haastattelin yläkoulun silloista rehtori Heino Holappaa koulukiusaamisesta. ”Kyllä meillä on täällä koulussa tosi paljon homoja, huoria ja lesboja”, Holappa huokasi).

Jos nimittelyyn haluaa puuttua, siitä on uskallettava puhua. Too School For Cool -näytelmä puhuu suoraan. Teiniangsti lävähtää katsojien naamalle, mutta seuraavassa hetkessä asiat käännetään päälaelleen ja annetaan katsojalle mahdollisuus vapauttavaan nauruun.

Nuoret esimerkiksi päätyvät pohtimaan, millä perusteella he toisiaan nimittelevät pihtarihuoriksi ja homoiksi. Eiväthän he tunne toisiaan ja tiedä toisistaan mitään. Keskustelu etenee suurin pirtein näin:

– Voisitko kertoa itsestäsi jotain, että osaisimme haukkua paremmin?

– Jotenkin ei yhtään haluta. Voisitko sinä haukkua vain tuttujasi, joita osaisit haukkua mielenkiintoisemmin?

Sekään ei tunnu hyvältä ajatukselta.

Suoraan puhutaan monista muistakin nuorten elämän vaikeista asioista. Too School For Cool ei ole juonellinen näytelmä vaan tanssin ja sketsimäisten kohtausten vuorottelua.

Lentopallojoukkue miettii, mistä saisi viinaa. Tyttöporukka arpoo, ketkä tällä viikolla ovat bestiksiä ja ketä syrjitään. Konservatiivinen rehtori melskaa aamunavauksessa metroseksuaaleista eli mies-raitiovaunu-pareista. Ja kun tyttö kysyy netissä onko 155 senttiä ja 48 kiloa liikaa, trolliarmeija pilkkaa, ettäi miten niin läski pystyy edes naputtelemaan tietokoneen näppäimistöä.

Pia Varuhin-Palo jakoi tänä talvena Tanssiteatteri TilleriTallerin kahteen ryhmään. Kumpikin ryhmä on talven aikana valmistanut näytelmän Elina Kilkun tekstistä. Nuorempien ryhmän Lasten vallankumousta esitettiin viimeiset näytökset pari viikkoa sitten.

Lauantaina ensi-illan saavassa Too school for cool -näytelmässä esiintyjät ovat 8.-luokkalaisia tai vanhempia.

Kummankin näytelmän keskeinen teema on sama: lasten ja nuorten tarve tulla huomatuksi, kuulluksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on. Isompien ryhmässä käsittely on rujompaa mutta samalla myös koskettavampaa.

Kun näyttelijöiltä itseltään kysyy, mistä kohdista he itse pitävät näytelmässä eniten, he nostavat esiin pari kaikkein viiltävintä.

– Illan viimeiset hitaat on hirveän surullinen, siinä meinaa aina alkaa itkettää, Netta Hankonen sanoo.

– Mutsi ja faija. Se kohta, jossa vanhemmat ei välitä, Julia Vinkka tuumii

– Tykkään lopusta, Maailman ainoa ihminen -kohtauksesta, Ella Rytky kertoo.

Siinä näyttämöllä on 11 ihmistä, joista jokainen luulee olevansa maailman ainoa ihminen: ainoa joka saa paniikkikohtauksia, jota kiusataan, joka on yksinäinen...

Mummojen kohtaus on Sallamari Jylängin lempikohta. – En ole ennen näytellyt vanhusta.

– Vaikka välissä on totista, enemmän on hauskaa kuitenkin, tytöt sanovat.

Kaikki 11 näyttelijä-tanssijaa ovat olleet mukana TilleriTallerin näytelmissä jo useamman vuoden. Aikaisempina talvina esityksiin on valmisteltu satuja, esimerkiksi viime vuonna Iso Paha Susi.

– Tämä on mielenkiintoista. Ei ole selkeää juonta eikä yhtä roolia. Kohtauksiin pitää aina tulla eri hahmossa kuin edellisessä kohtauksessa, tytöt pohtivat.

– Tämä ampuu yli, mutta pohjalla on tärkeitä ajatuksia ajankohtaisista asioista.

Tanssiteatterin tekeminen välillä vähän vanhempien porukalla on antanut mahdollisuuden käsitellä rankempia aiheita. Se on tuonut myös TilleriTallerin tanssi-ilmaisuun sellaista voimaa ja tilan valtaamista, jota en muista Kirnun näyttämöllä aiemmin nähneeni.

Voisitko kertoa

itsestäsi jotain, että osaisimme haukkua

paremmin?

Too School For Cool

Käsikirjoitus Elina Kilkku

Ohjaus, sovitus ja lavastus Pia Varuhin-Palo

Näyttelijät: Netta Hankonen, Henna-Emilia Jylänki, Sallamari Jylänki, Miia Kangasharju, Jemina Luomajoki, Jenny Luomajoki, Mari Mäkinen, Johanna Niemelä, Katariina Niemelä, Ella Rytky ja Juulia Vinkka.

Koreografia Pia Varuhin-Palo, Opettajan tanssi sekä Marin ja Netan duetto opiskelijat.

Puvustus työryhmä, äänet Sauli Saastamoinen, valot Mika Lumiaho ja Tapio Rautio, juliste Nina Varuhin

Tuotanto Tanssiteatteri TilleriTalleri ja Jokihelmen opisto

#