perjantai 18.9.2020 | 23:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Eduskuntavaalit: SDP:n Tiina Rytkyn erikoisalaa ovat energia- ja ilmastoasiat

SUVI HYTTINEN
Ti 2.4.2019 klo 22:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tiina Rytky on 36-vuotias SDP:n eduskuntavaaliehdokas Helsingin vaalipiiristä. Viestintäpäällikkönä työskentelevä Rytky on koulutukseltaan tradenomi ja opiskelee parhaillaan yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistossa.

Haapavedeltä Rytky on muuttanut pois opintojen perässä vuonna 2002. Vanhemmat Alli ja Hannu Rytky asuvat edelleen Haapavedellä. Helsingin Oulunkylässä asuvan Tiina Rytkyn omaan perheeseen kuuluu kaksi lasta.

Miksi lähdit ehdolle eduskuntavaaleihin?

– Ilmastonmuutosasiat olivat se tärkein syy. Yritin ensin etsiä jotakin kampanjaa, jossa olisin voinut auttaa, mutta kun sellaista ei löytynyt, löytyi vastaus peilistä. Täytyi lähteä tekemään itse.

– Meillä on puolueessa sellainen systeemi, että osa ehdokkaista valitaan jäsenvaalilla. Menin mukaan jäsenvaaliin, ja pärjäsin siinä tosi hyvin. Meitä ehdokkaita oli 30, ja tulin sijalle 7 tai 8. Vain istuvat kansanedustajat ja pari muuta menivät edelle. Siitä tuli varmuutta, että kannattaa lähteä ehdokkaaksi.

Mitkä ovat tärkeimmät vaaliteemasi?

– Ilmastonmuutosasiat, energiapolitiikka ja perhevapaat.

– Ensi vaalikaudella Suomen päästövähennykset on saatava sellaiselle uralle, että saavutamme 1,5 asteen tavoitteen. Minua kiinnostaa erityisesti suurten kaupunkien lämmityksen puhdistaminen päästöistä. Kivihiilen korvaaminen ei ole mikään ihan helppo juttu, ja hyviä, korvaavia vaihtoehtoja on vähän tarjolla. Lisäksi haluan työskennellä EU:n päästökauppaan ja energiamarkkinoihin liittyvien kysymysten ympärillä.

– Perhevapaat pitäisi miettiä kokonaan uusiksi niin, että ne pystyttäisi jakamaan tasaisesti vanhempien kesken, ja vapaiden pitäminen olisi taloudellisesti järkevää molemmille. Nythän kotiin jäävät useimmiten naiset, koska mies tienaa paremmin ja se on siksi taloudellisesti järkevämpää.

Millä perusteella olet valinnut puolueesi?

– Työelämäasiat painoivat vahvana. Minulle on tärkeää, että ne ovat puolueella kärjessä. Olen ollut akavalaisen liiton luottamustehtävissä pitkään, jo opiskeluajoista asti, ja miettinyt koulutettujen ihmisten asioista. Muutenkin SPD tuntui puolueista omimmalta. Arvot vastaavat omiani.

Miten olet ollut aiemmin mukana politiikassa?

– Aktiivisesti olen ollut mukana puolueen toiminnassa vasta 2–3 vuotta. Sen aikana olen autellut muutamassa kampanjassa, mutta en oikeastaan sen kummemmin ole politiikassa toiminut.

Millainen vaalikampanja sinulla on?

– Olen ollut vaalivapaalla töistä nyt pari viikkoa, ja teen kampanjointia täysipäiväisesti vaaleihin asti. Olen osallistunut vaalitapahtumiin ja -paneeleihin. Mainoksia on metroasemien seinillä ja ratikoissa. Lisäksi suorajakeluna lähtee koteihin 16 000 kappaleen painos esitteitä.

– Uutena juttuna puolueessa meillä on lähdetty harrastamaan koputtelua. Eli kierrellään jengillä ovelta ovelle ja mennään juttelemaan ihmisten kanssa. Se on otettu tosi hyvin vastaan ja olen tykännyt hommasta itsekin. Siinä pääse näkemään miten ihmiset elävät ja saa fiiliksiä, mitä porukka oikeasti ajattelee. Eli kyllä minulla kaikki temput on käytössä.

Uskotko omiin mahdollisuuksiisi vaaleissa?

– Tottakai uskon! Olen ihan potentiaalinen läpimenijä.

#