tiistai 25.2.2020 | 10:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Merenneidot rantautuivat Haapavedelle – Pyrstökkäitten tyttöjen ryhmä täyttyi hetkessä

SEPPO AHO Haapavesi-lehti
Ke 3.4.2019 klo 02:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Reilu kaksi viikkoa sitten Haapaveden uimahallilla alkoi Jokihelmen Opiston järjestämä kurssi, jonka suosio yllätti kaikki. Kun opiston kurssivihkonen ilmestyi syksyllä, yksi sen lukuisista kursseista täyttyi välittömästi, ja pienillä merenneidoilla, Arieleilla alkoi puolen vuoden jännittävä odotus.

– Kun minulta kysyttiin, lähtisinkö vetämään merenneitouimakoulua, opastin kyselijät apulaisrehtori Paula Paukkerin luo. Ja olen todella ylpeä, että saimme Haapavedelle tuiki harvinaisen, mutta samalla erittäin suositun kurssin, kertoi kurssin opettaja Sirkka Luusua.

Eläkkeellä olevalle uinninopettajalle merenneitouinti oli aivan uusi tuttavuus.

– Laji on rantautunut Suomeenkin vasta noin pari vuotta sitten. Eli silloin, kun minä kävin uinninopetus- ja hengenpelastuskoulua, ei tällaisesta ollut tietoakaan, kertoo Sirkka.

– Mutta onhan se nyt tietysti jokaisen tytön unelma olla joskus merenneitona ja ymmärrän täysin harrastuksen suosion.

– Eivät kaikki ole hiihtäjiä eivätkä juoksijoita. Tämä sopii heille. Kuten myös aikuisille sekä aivan yhtä lailla pojille ja miehillekin. Ryhmässä on kaksitoista 8–13-vuotiasta tyttöä. Vedenalainen maailma on täysin oma valtakuntansa, innostaa Sirkka.

Merenneitouimakouluun on omat pääsyvaatimuksensa.

– Uimahalliin pääsee uimaan ilman vanhempia kahdeksan vuoden ikäisenä, jos on uimataitoinen. Merenneitouinnissa alaikäraja on sama. Lisäksi uimaan täytyy pystyä vähintään 50 metriä. Sinun täytyy osata myös kellua päin ja selin sekä sukeltaa vähintään viisi metriä, tähdentää Sirkka.

– Vaikka laji kaikille sopiikin, niin helppoa se ei ole. Eli suosittelen myös hyviä uimareita kokeilemaan lajia ensin uimahallissa. Pyrstö heikentää yllättävän paljon uimataitoa.

Sirkka Luusuan haaveena on, että kurssin päätteeksi toukokuussa he pystyisivät pitämään vanhemmille pienen näytöksen uimahallilla.

– Toiveena on myös, että lapset pääsisivät käymään uimahallissa harjoittelemassa myös omalla ajallaan. Ja sen verran innoissani olen itsekin, että toivon tälle hartaasti jatkoa syksyllä. Merenneitouinti on kaunista liikuntaa.

Jo muutaman vuoden eläkkeellä ollut Sirkka Luusua on pitänyt tänäkin vuonna uimakouluja Jokihelmen Opiston kursseina.

– Syys- ja kevätkaudella kouluissa on ollut 90 lasta. Sen lisäksi olen vetänyt syvänveden jumppaa. Aikuisten uimakoulua ei tänä vuonna ole ollut, mutta se on kuulunut myös ohjelmistoon.

– Olen aina tykännyt opettaa lapsia ja niiden parista ne parhaat muistotkin ovat.

– En unohda koskaan niitä kahta puhelua, joissa lapsen vanhempi kertoi traagisen tositarinan ja kiitti opetuksesta, jonka ansiosta lapsi on pelastanut hukkumiselta. Ei kai sen ihanampaa kiitosta työstään voi saada.

Haapaveden uimahallilla voi merenneitopyrstöllä käydä uimassa räpyläuintikertojen yhteydessä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Kertoja on lisätty yhdellä.

Vaikka laji kaikille sopiikin, niin helppoa se ei ole. Pyrstö heikentää yllättävän paljon uimataitoa.

#