maanantai 20.5.2019 | 09:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ville Saukon kolumni: Kaksi kansanedustajaa vuoden 1907 vaaleissa Haapavedeltä

Haapavesi-lehti+
Ti 12.3.2019 klo 22:00

Ei liene Suomen historian aikana koskaan aikaisemmin käynyt niin, että maan hallitus pylläyttää itse itsensä ja vieläpä kalkkiviivoilla. Markkinaehtoisen Soten kaatuminen oli se niitti, joka sai pääministerin ajamaan partansa ja lähtemään vaalikentille.

Niin, vaalithan ovat taas reilun kuukauden päästä ja ainakaan ehdokkaiden vähyys ei voi olla syy, jos äänestysprosentti jää matalaksi, onhan Haapavedeltäkin peräti neljä ehdokasta näissä vaaleissa.

Vuonna 1907 pidetyissä vaaleissa, joissa kaikilla 24 vuotta täyttäneillä kansalaisilla oli ensimmäistä kertaa mahdollista äänestää, valittiin Haapavedeltä kaksi kansanedustajaa: Sosiaalidemokraattisen Työväenpuolueen Juho Alfred Komu ja Iisakki Vahe Suomalaisesta puolueesta.

Komu syntyi Haapavedellä 1877 unilukkari-suntio Aleksi Komun kahdeksanlapsisen perheen vanhimpana. Kävi neljä luokkaa kansakoulua ja kansanopiston ollen sen ensimmäisiä oppilaita. Komu toimi Karsikkaan koulun ensimmäisenä opettajana vuosina 1897–1899. Hän oli Haapaveden nuorisoseuran perustajajäsen ja oli perustamassa myös Haapaveden Työväenyhdistystä vuonna 1903. Työväenliike oli tuolloin vielä yhtenäinen. Kansalaissodan melskeissä Komu pakeni Neuvostoliittoon 1918. Hän kuoli Leningradissa vuonna 1928.

Monet haapavetiset muistavat vielä Lyydia Komun, eli ”Komun tätin”. Hän oli Juho Alfredin leski. Todettakoon vielä, että myös Juho Alfredin veli, Yrjö valittiin kansanedustajaksi vuonna 1916.

Vaalien alla on ehdokkailla tapana jakaa vaalikentillä kansalaisille karkkeja ym. Myös 112 vuotta sitten näyttää olleen sama malli, nimittäin Komulla oli Fazerin valmistamia karamelleja, joiden paperipäällysteessä oli Juho Alfredin kuva ja teksti Valtiopäivät 1907 ja samma på svenska. Minulla on kuva tuosta karkkipaperista.

Toisesta valituksi tulleesta kansanedustajasta Iisakki Vahesta tietoni ovat vähäiset ja perustuvat kansanedustajamatrikkeliin. Sen mukaan Iisakki Vahe syntyi Eurassa vuonna 1860. Hän asui välillä Pöytyällä ja muutti sieltä Haapavedelle vuonna 1895 toimien täällä maanviljelijänä.

Iisakki Vahe oli myös vaikutusvaltainen kunnallismies. Hän oli valtuustoa edeltävän kuntakokouksen ja myös Haapaveden ensimmäisen valtuuston puheenjohtaja. Kunnallisneuvoksen arvo hänelle myönnettiin vuonna 1928. Hän kuoli vuonna 1929.

Mielenkiintoista on se, että myös Vahe, yhdessä Komun veljesten kanssa, oli perustamassa Haapaveden Työväenyhdistystä, josta Vahe sittemmin erosi. Haapaveden Työväenyhdistys ry. oli ensimmäinen poliittinen yhdistys paikkakunnalla. Perustava kokous oli Launosen talon pihalla elokuussa 1903. Yhdistyksen ensimmäinen toimipaikka oli Laaksola, eli Huurteen talo, joka lienee ollut vuokralla lyhyen aikaa.

Vuoden 1907 vaalien aikoihin Haapavedellä oli asukkaita kuutisen tuhatta. Äänioikeutettuja oli 2261 (ikäraja 24 vuotta). Parhaiten vaaleissa menestyi Vahen edustama Suomalainen Puolue. Se sai kaikkiaan 770 ääntä, Sos.demit 298 ääntä. Nuorsuomalaiset 299 ääntä ja Maalaisliitto vain 35 ääntä. Tietämäni mukaan Maalaisliiton paikallinen toiminta on alkanut vasta seuraavalla vuosikymmenellä. Äänestysprosentti ensimmäisissä vapaissa vaaleissa oli koko valtakunnassa 70 ja Haapavedellä vain 63 prosenttia, eli samoissa lukemissa, kuin toistasataa vuotta myöhemmin.

Nyt on aika meidän nostaa prosentit uudelle kymmenluvulle.

Ajat ovat muuttuneet. Ennen vaalipäivä koettiin juhlapäivänä. Miehet panivat päälleen puolipyhäsen puseron, lippalakin sopivasti kallelleen ja työmies tupakin suupieleen. Myös naisilla oli päällään jotain vähän parempaa, ei kuitenkaan sitä kirkkohametta. Monien muistissa oli vielä ne ajat, jolloin tavallisella kansalla ei ollut äänioikeutta. Kun äänioikeus viimein saatiin, se nostatti omantunnonarvoa ja oli tieto siitä, että ponnistelut yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden saamiseksi oli vaatinut kansalta paljon. Sitä kannatti hieman juhlistaa.

Ville Saukko

Äänestysprosentti ensimmäisissä vapaissa vaaleissa oli koko valtakunnassa 70 ja Haapavedellä vain 63 prosenttia.

#