torstai 18.7.2019 | 03:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapaveden uimahalli kiinni kakan vuoksi neljännen kerran tänä talvena – Tahalliselta vaikuttavasta toiminnasta tutkintapyyntö poliisille

KATARIINA ANTTILA Haapavesi-lehti+
Ke 9.1.2019 klo 10:05 [päivitetty ke 10:25]

Haapaveden uimahallista löydettiin taas tiistai-iltana ihmisulostetta. Kakkaa oli isossa altaassa sekä miestenosaston kulkuväylällä ja invavessassa.

Halli on kiinni keskiviikkona. Myös torstain aamu-uinti on peruttu. Torstaipäivän koululaisvuorojen järjestämisestä päätetään, kun torstaina saadaan tutkimustulokset vedestä otetuista näytteistä.

Haapaveden uimahalli jouduttiin sulkemaan tänä talvena jo neljännen kerran isossa altaassa lilluneen kakan vuoksi. Edelliset kerrat olivat marraskuun lopulla, joulun alla ja viime viikolla.

– Tämä menee nyt esitutkintaan ja yritetään saada selville tekijä poliisin kautta. Todennäköisesti asialla on joku kiusantekijä, josta meillä ei ole vihiä, sanoo ympäristöpalvelupäällikkö Harri Heikkilä.

Myös hallin kameravalvontaa lisätään.

– Nykyinen kameravalvonta on asetettu halliin turvallisuussyistä, ei tällaisia tilanteita varten. Niitä ei ole kohdistettu siihen missä tämä on tapahtunut.

Heikkilä kertoo, että tiistai-iltana ulosteesta ilmoitti hallin henkilökunnalle ulkopuolinen henkilö. Kohta jossa ulostetta oli altaassa, oli sama kuin viime viikolla.

– Hyvä että ihmiset ovat herkkiä seuraamaan tätä, että voidaan nopeasti puuttua.

Kun uimahallin vedessä havaitaan kakkaa, käynnistetään välittömästi veden lisäklooraus ja altaan tehopuhdistus.

– Lisäklooraus on tosi kallista. Se maksaa tuhansia euroja, vaikka allasta ei tyhjennettäisikään. Kyseessä ei ole vain kloorin lisääminen vaan myös veden pH-arvot pitää säätää. Jos allas joudutaan tyhjentämään, se vasta maksaakin, Heikkilä sanoo.

Mitä nopeammin kakka havaitaan, sitä pienemmälle alueelle ongelma saadaan rajattua.

Heikkilä haluaa korostaa että Haapaveden uimahalli on erittäin vastuullisesti hoidettu ja mikrobien hallinta on siellä huippuluokkaa.

– Vesi kestää normaaleja puhtausmuutoksia kuten pienen lapsen lirauksia.

– Pääosa käyttäjistä kuuluu riskiryhmiin eli on pieniä lapsia, yli 65-vuotiaita tai sairaita. Siksi toimenpiteet ovat tiukkoja.

#