maanantai 20.5.2019 | 10:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapaveden kaupunki ryhtyy valmistelemaan uusia säästötoimia – Ensi viikolla valtuuston hyväksyttäväksi menevässä talousarvioesityksessä vanhusten asumispalvelut on ulkoistettu

SUVI HYTTINEN Haapavesi-lehti+
Ti 4.12.2018 klo 16:05

Kesällä talouden tasapainottamisohjelmassa sovitut säästötoimet eivät tule riittämään Haapaveden taloustilanteen oikaisemiseksi. Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina ensi vuoden talousarviota ja vuosien 2020–2021 taloussuunnitelmaa. Arvion mukaan kaupungin tulos on painumassa ensi vuonna 1,67 miljoonaa euroa miinukselle ja muutkin talouden tunnusluvut osoittavat taloustilanteen olevan heikko.

Jotta kriisikuntakriteerit eivät täyttyisi, tarvitaan lukuisia uusia säästötoimia. Niitä ryhdytään valmistelemaan kuluvan talven aikana ja tuomaan viipymättä päätettäviksi.

Ensi viikolla valtuuston hyväksyttäväksi menevässä vuoden 2019 talousarviossa keskeisenä muutoksena ovat vanhuspalveluiden uudelleenjärjestelyt. Paakkilanhovin sekä Peltolan ja Rantalan pienryhmäkotien palvelut on siirretty ulkoistuksena yksityiselle toimijalle, eikä kyseisiä kiinteistöjä ole huomioitu talousarviossa. Toisena isona muutoksena Pyhännän kunnan sosiaalipalvelut on liitetty osaksi sosiaali- ja terveyspiiri Helmeä.

Ville Saukko (vas.) esitti hallituksessa, että kaikki vanhusten asumispalveluiden ulkoistamiseen liittyvät kohdat poistettaisiin talousarviosta, ja toimintakatetta parannettaisiin 400 000 eurolla muun muassa palvelujen ostoja vähentämällä. Saukkoa kannattivat Outi Pekkala (vas.) ja Ilkka Repo (ps.) Äänestyksessä esitys kaatuin äänin 6–3.

Investointien puolella suurina hankkeina ovat ensi vuonna alkamassa uuden koulun rakentaminen ja valokuituverkon vetäminen koko pitäjään. Kouluhankkeeseen on ensi vuodelle varattu 4 miljoonaa euroa, vuodelle 2010 kuusi miljoonaa ja vuodelle 2021 miljoona euroa.

Valokuituhankkeeseen rahaa on ensi vuodelle 1,3 miljoonaa. Kaupungin osuus rahoituksesta hoidetaan sijoituksia myymällä. Vesistöjen tilan parantamiseen investoidaan 92 000 euroa ja Kylpyläsaaren saunan rakentamiseen 30 000 euroa. Kaikkiaan investointeihin kuluu rahaa noin 6,3 miljoonaa euroa.

#