perjantai 18.9.2020 | 23:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Selkävaivainen lääkärin sijasta suoraan fysioterapeutille – Uutta fysioterapeuttien suoravastaanottoa käynnistellään Haapaveden terveyskeskuksessa

SUVI HYTTINEN
Ti 27.11.2018 klo 14:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Alaselkävaivojen vuoksi päivystysaikaa varaava asiakas voidaan nyt ohjata terveyskeskuksessa lääkärin sijasta suoraan fysioterapeutille. Uutta käytäntöä on ryhdytty kokeilemaan Haapavedellä, koska suurin osa alaselkävaivoista johtuu toiminnallisista ongelmista, joihin parhaimman avun saa fysioterapeutin ohjauksessa tehtävästä harjoittelusta.

– Tämä on tehtävänsiirtoa lääkäreiltä fysioterapeuteille. Fysioterapeuteilla on paras tietotaito alaselkäongelmien ja muiden tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon. He ovat saaneet tähän uuteen suoravastaanottoon lisäkoulutuksen, kertoo palveluesimies Eeva Mäki.

Päätöksen siitä, lähetetäänkö asiakas fysioterapeutille vai lääkärille, tekee hoitaja päivystyksen ajanvarauksessa. Jos selkäkivun syynä on esimerkiksi kaatuminen tai taustalla on lähiaikoina tehty leikkaus, ohjataan asiakas edelleenkin aina ensimmäisenä lääkärin vastaanotolle.

– Tyypillinen suoraan fysioterapeutille ohjattava tapaus on sellainen, jossa selkä on äkillisesti kipeytynyt vaikkapa jotakin nostaessa, Mäki mainitsee.

Fysioterapeutilla asiakas ensin tutkitaan ja varmistetaan, ettei kivun syynä ole mitään vakavampaa ongelmaa, kuten välilevynpullistumaa. Mikäli mitään hälyttävää ei löydy, ryhdytään vaivaan paneutumaan fysioterapeutin ohjauksessa.

Tarvittaessa fysioterapeutit voivat kirjoittaa asiakkaalle myös sairaslomaa, mutta kipulääkkeitä he eivät määrää. Yleensä alaselkävaivoihin riittävät tavalliset tulehduskipulääkkeet, joiden käyttöön saa ohjeistuksen apteekista. Kipupiikkien pistämisen tekevät tarvittaessa edelleen vastaanoton hoitajat.

Terveyskeskuksen fysioterapeutit kertovat, että jopa 80 prosenttia alaselkäkivuista johtuu toiminnallisista ongelmista, kuten lihasheikkoudesta, lihasten kireydestä tai huonosta ryhdistä. Selkäkivun hoidossa korostuu henkilön oma aktiivisuus toimia fysioterapeutilta saatujen ohjeiden mukaan.

Yleinen syy, joka selän ongelmiin johtaa on huono istuma-asento. Esimerkiksi näyttöpäätteen ääressä työpäivät istuvan lonkat kiristyvät ja lanneselkä kuormittuu haitallisesti.

Kotihoidoksi äkilliseen alaselkäkipuun fysioterapeutit ohjeistavat kylmähoitoa ja lepoasentoa, jolla saadaan pienennettyä alaselän painetta.

Lepoasennossa maataan joko kylkimakuulla jalat tyynyillä tuettuna tai selin lattialla niin, että jalat on nostettu esimerkiksi sohvalle niin, että lonkat ja polvet ovat 90 asteen kulmassa. Kylmäpussia voi pitää selän alla kerrallaan noin 20 minuutin ajan.

Liikkua kipeän selän kanssa voi sen verran, mitä kipu antaa myöten. Tulehduskipulääkettä äkilliseen selkäkipuun suositellaan käytettäväksi kuurimaisesti 3–5 päivän ajan.

Alaselkäkipujen vuoksi on syytä hakeutua hoitoon, mikäli ne eivät helpota noin viikon kuluessa tai jos kipu on levossakin voimistuvaa.

Juttuun on haastateltu Eeva Mäen lisäksi Haapaveden terveyskeskuksen fysioterapeutteja.

#