maanantai 22.4.2019 | 17:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskustan kansanedustajat: Päivystysasetusta on muutettava

Anne Mattila Haapavesi-lehti+
Ke 7.11.2018 klo 14:45

Keskustalaiset kansanedustajat Antti Rantakangas, Juha Pylväs ja Hanna-Leena Mattila eivät hyväksy Valviran päätöstä lopettaa synnytykset Oulaskankaan sairaalassa, vaan näkevät välttämättömänä päivystysasetuksen muuttamisen. Keskiviikkoaamuna julkistetussa tiedotteessaan Valvira perustelee lopettamispäätöstään potilasturvallisuudella.

– Korkeimman hallinto-oikeuden tekemän päätöksen jälkeen Oulaskankaan sairaalassa tehtiin useita olennaisia muutoksia, joilla pyrittiin vastaamaan vaateisiin riittävästä potilasturvasta synnytystoiminnassa. Valvira ei ole edes vaivautunut tulemaan Oulaisiin katsomaan vaatimiensa muutosten toteuttamista ennen päätöksen tekemistä, he toteavat.

Kansanedustajat Rantakangas, Pylväs ja Mattila pahoittelevat, etteivät tehdyt toimet vaikuta sittenkään riittävän. He ovat tyytyväisiä ministeri Saarikon lupaan poiketa Oulaskankaalla päivystysasetuksessa määrätystä tuhannen synnytyksen määrästä, joka osoittaa ymmärrystä ja tervettä järkeä, kun Suomessa on yleisesti historiallisen alhainen syntyvyys. Sen sijaan Valviran tarkentamattomat perustelut ja yleinen vetoaminen heikentyneeseen potilasturvallisuuteen ei herätä heissä vastakaikua.

Edustajat näkevät ainoaksi keinoksi avata päivystysasetus niiltä osin, että synnytystoiminta voi jatkua Oulaskankaalla ja myös muissa riittävän kriteeristön täyttävissä aluesairaaloissa.

Kansanedustajat harkitsevat kantelun tekemistä oikeuskanslerille tai oikeusasiamiehelle Valviran toiminnasta. Näyttää siltä, että Valvira on ottanut nimenomaan Oulaskankaan synnytystoiminnan alasajon päätavoitteekseen. Kysymys kuuluu, edellyttääkö Valvira samoja valmiuksia tasapuolisesti kaikilta synnytyssairaaloilta.

#