Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Isossa-Vatjusjärvessä havaittu voimakas sinileväsamentuma – Kaloja voi syödä mutta vettä ei voi käyttää

Haapavesi-lehti+ | Ma 3.9.2018 klo 00:00 [päivitetty ti 15:37]

KATARIINA ANTTILA

Isossa-Vatjusjärvessä, Hammasniemen rannassa on havaittu maanantaina voimakas sinileväsamentuma. Ympäristöpalvelupäällikkö Harri Heikkilä teki havainnon maanantaiaamuna Hammasniemen sinileväseurantapaikasta.

– Todennäköisesti sinilevää on järvessä isommaltikin.

– Kaloja voi syödä, mutta järvessä ei voi uida. Vettä ei voi käyttää saunomiseen eikä syötävien kasvien kasteluun, Heikkilä ohjeistaa.

Heikkilä sanoo, että sinilevä on erityisen haitallista lapsille ja eläimille. Isossa-Vatjusjärvessä ei siis kannata uittaa koiriakaan.

Isolta-Vatjusjärveltä on kesän aikana tullut muutamia ilmoituksia pienistä samentumista. Näin pahaksi tilanne on äitynyt kuitenkin vasta nyt.

– Sinilevän syntymekanismia ei täydellä varmuudella tunneta. Varmaa on, että sitä edistävät fosforipitoisuus ja auringonvalo.

Heikkilä pitää todennäköisenä, että vesikasvien lahoamisesta syntynyt järven sisäinen ravinnekuorma ja lämmin sää ovat yhdessä ruokkineet sinilevää.

Sen sijaan Pienen-Vatjusjärven uimarannalla sijaitsevalla havaintopaikalla vesi oli puhdasta. Muualtakaan Haapavedeltä ei Heikkilän tietoon ole viimeaikoina tullut sinilevähavaintoja.

#
Fingerpori